ΝΔ: Τα επόμενα βήματα της δράσης "Κανένας στο περιθώριο"

ΝΔ: Τα επόμενα βήματα της δράσης "Κανένας στο περιθώριο"

Του Απόστολου Χονδρόπουλου

Τον τόνο σε ότι αφορά την αξιωματική αντιπολίτευση δίνουν στην τρέχουσα επικαιρότητα οι σφοδρές αντιπαραθέσεις με την κυβέρνηση, με φόντο την πραγματική οικονομία, το γαλάζιο αίτημα για εξεταστική επιτροπή και τον εκλογικό νόμο. Αλλά και οι διεθνείς επαφές που πραγματοποιεί το τελευταίο διάστημα ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την παρουσίαση του εναλλακτικού σχεδίου της ΝΔ στην οικονομία και την προσέλκυση επενδύσεων. Την ώρα όμως που τα φώτα της δημοσιότητας στρέφονται σε μεγάλο βαθμό προς τις συγκεκριμένες κατευθύνσεις, μία πολύ σημαντική πρωτοβουλία βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή την περίοδο για τη ΝΔ στο εσωτερικό της χώρας. Αφορά στην κοινωνική πολιτική και σχετίζεται με τη δράση "Κανένας στο περιθώριο" που έχοντας συμπληρώσει ήδη τρεις εβδομάδες ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει τα επόμενα βήματα.

Ο γραμματέας της ΠΕ, Λ. Αυγενάκης, ο εκπρόσωπος Γιώργος Κουμουτσάκος και οι επικεφαλής των γραμματειών της ΝΔ παραχωρούν το μεσημέρι της Τρίτης συνέντευξη τύπου για να παρουσιάσουν τα συμπεράσματα από τις πρώτες επισκέψεις στελεχών του κόμματος σε δεκάδες δομές Κοινωνικής Αλληλεγγύης, αλλά και τις επόμενες πρωτοβουλίες που θα αναληφθούν στο πλαίσιο της συγκεκριμένης δράσης, η οποία τελεί υπό την αιγίδα του προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη. Κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο Σύλλογο Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Αναπηρία "Η Ανοιχτή Αγκαλιά", ο κ. Μητσοτάκης ήταν μάλιστα σαφής σε ότι αφορά τις προθέσεις του κόμματός του: "Να ξέρετε ότι εμείς, ως ΝΔ, έχουμε εγκαινιάσει ένα καινούργιο κύκλο δράσεων κοινωνικής αλληλεγγύης όπου σιωπηλά, χωρίς να επιδιώκουμε ιδιαίτερη προβολή, θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας μας να υποστηρίξουμε τέτοιες δομές και τέτοιες δράσεις". 

Στα κλιμάκια της ΝΔ συμμετέχουν βουλευτές, μέλη της Πολιτικής Επιτροπής και στελέχη που πραγματοποιούν οργανωμένες επισκέψεις σε οργανώσεις και δομές κοινωνικές αλληλεγγύης που υποστηρίζονται από μη κρατικούς φορείς, όπως η Εκκλησία, φιλανθρωπικά σωματεία, ΜΚΟ σε όλους τους νομούς της χώρας. Στόχος είναι η ανάδειξη του έργου τους, η ανάπτυξη συνεργασίας και η ανάληψη πολιτικών πρωτοβουλιών για την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι μη κρατικές-εθελοντικές δομές κοινωνικής αλληλεγγύης, που ανέρχονται πανελλαδικά περίπου στις 2.500 και σκοπός της ΝΔ είναι να καταφέρει να επισκεφθεί όσο το δυνατόν περισσότερες. Πάνω από 100 επισκέψεις κλιμακίων πραγματοποιήθηκαν την πρώτη εβδομάδα και στόχος είναι έως το τέλος Ιουλίου τα στελέχη του κόμματος να έχουν συνεργαστεί με περισσότερες από 1.000 δομές, όχι μόνο αναγνωρίζοντας με τον τρόπο αυτό την προσφορά τους, αλλά και επιδιώκοντας να αποτελέσουν "γέφυρα επικοινωνίας και συνεργασίας των φορέων αυτών με όλα τα επίπεδα Δημόσιας Διοίκησης και λήψης πολιτικών αποφάσεων". Εκείνο που τονίζουν άλλωστε στη ΝΔ είναι ότι στο πλαίσιο αυτής της δράσης δεν περιορίζονται στην καταγραφή προβλημάτων και τη διαπίστωση πεδίων δράσης ή διαμεσολάβησης για την αντιμετώπισή τους, αλλά θα εξετάζουν ανά περίπτωση και το ενδεχόμενο πρωτοβουλιών σε κεντρικό επίπεδο (π.χ. κοινοβουλευτικές πρωτοβουλίες, αλλά και ανάληψης δράσεων στήριξης.

Μέσα από τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία η αξιωματική αντιπολίτευση επιδιώκει να αναδείξει την κοινωνική ευαισθησία και την έμπρακτη κοινωνική αλληλεγγύη ως "βασικά χαρακτηριστικά της ιδεολογίας της ΝΔ", όπως τονίζουν χαρακτηριστικά τα στελέχη της. Παράλληλα όμως να αμφισβητήσει και με τον τρόπο αυτό το "μονοπώλιο κοινωνικής ευαισθησίας" που διεκδικεί για τον εαυτό της η Αριστερά, παρά το γεγονός ότι με την κυβερνητική πολιτική που ακολουθεί πλήττει κυρίως τους πιο αδύναμους.

"Δυστυχώς, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει "τιμητής" της κοινωνικής αλληλεγγύης, αλλά εφαρμόζει πολιτικές που αποτυγχάνουν να παράξουν πλούτο, στραγγαλίζουν την οικονομία και οδηγούν τους πολίτες στην ανέχεια και αναδιανέμουν τη φτώχεια", τονίζουν χαρακτηριστικά στη ΝΔ και επαναλαμβάνουν σε κάθε ευκαιρία πως "η κοινωνική αλληλεγγύη βρίσκεται πάνω από κόμματα και πολιτικές ταυτότητες". 

Στο βάθος της πρωτοβουλίας βρίσκεται η πρόθεση δημιουργίας "Χάρτας Αλληλεγγύης", ενώ στο πλαίσιο του εναλλακτικού κυβερνητικού προγράμματος που τελεί υπό επεξεργασία, η ΝΔ δεσμεύεται να παρουσιάσει "ολοκληρωμένο σχέδιο κοινωνικής πολιτικής για τη στήριξη της κοινωνικής συνοχής" που θα περιλαμβάνει: " Πολιτικές καταπολέμησης της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, στήριξη των ατόμων με αναπηρία, ολοκληρωμένη εφαρμογή της πολιτικής του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, προώθηση ενεργητικών προνοιακών πολιτικών, αλλά και "δημιουργία σύγχρονου θεσμικού πλαισίου για τον εθελοντισμό, όπου θα στηρίζει και θα προστατεύει τις οργανώσεις που ασκούν κοινωνικό έργο".