Κυρ. Μητσοτάκης από Μόσχα: Στόχος η Ελλάδα να γίνει η επενδυτική έκπληξη της Ευρώπης

Κυρ. Μητσοτάκης από Μόσχα: Στόχος η Ελλάδα να γίνει η επενδυτική έκπληξη της Ευρώπης

Η ενίσχυση των σχέσεων Ελλάδας - Ρωσίας και κυρίως η προσέλκυση ρωσικών επενδύσεων στην Ελλάδα ήταν το βασικό αντικείμενο των συναντήσεων που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη διήμερη επίσκεψή του στη Μόσχα, όπως τονίζουν πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε διαδοχικά με τον πρωθυπουργό της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, τον πρόεδρο της ρωσικής Δούμα, Βιατσεσλάβ Βoλοντίν, ενώ είχε γεύμα εργασίας με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Σεργκέι Λαβρόφ. Ο πρόεδρος της ΝΔ είχε συνάντηση με επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στη Ρωσία, στη διάρκεια της οποίας διερεύνησε τις δυνατότητες στήριξης των ελληνικών επιχειρήσεων που έχουν εξωστρεφείς δραστηριότητες στη ρωσική αγορά.

Ένα από τα βασικά θέματα που συζητήθηκαν με τους Ρώσους αξιωματούχους ήταν η σημασία που έχουν οι επενδύσεις των ρωσικών εταιρειών στην Ελλάδα στο πλαίσιο του σχεδίου της Νέας Δημοκρατίας για την ανάταξη της ελληνικής οικονομίας και την επίτευξη υψηλών ρυθμών ανάπτυξης. Μεταξύ άλλων στις συζητήσεις αναδείχθηκαν οι προοπτικές της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών στην ενέργεια, τον αγροτοδιατροφικό κλάδο και φυσικά τον τουρισμό. Πρόκειται για ένα πεδίο με μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης με δεδομένο ότι η Tουρκία δέχεται ετησίως 6 εκατ. Ρώσους τουρίστες ενώ στη χώρα μας ο αριθμός δεν υπερβαίνει το 1 εκατομμύριο.

O κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε μιλώντας στους συνομιλητές του ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα υποδεχθεί με διαφάνεια, ίσους όρους και χωρίς γραφειοκρατικά εμπόδια τις υγιείς ξένες επενδύσεις στη χώρα μας, όπως τονίζουν από τη ΝΔ. «Φιλοδοξία της Ελλάδας τα επόμενα χρόνια» όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, «είναι να καταστεί τα επόμενα χρόνια η επενδυτική έκπληξη της Ευρώπης αξιοποιώντας όλα τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα και το ανθρώπινο δυναμικό της. Στόχος μας», πρόσθεσε, «είναι να προσελκύσουμε 150 δισ. ευρώ επενδύσεων τα επόμενα χρόνια» καθώς «η Ελλάδα θα είναι μια χώρα με πολιτική σταθερότητα, που θα διευκολύνει αντί να δυσχεραίνει την επιχειρηματικότητα μέσω της μείωσης των φόρων σε ένα σταθερό και δίκαιο φορολογικό περιβάλλον».

Παράλληλα ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι με κυβέρνηση ΝΔ οι σχέσεις Ελλάδας - Ρωσίας θα βασίζονται στους άξονες της σταθερότητας, της προβλεψιμότητας και της ειλικρίνειας καθώς θεμέλιο των ελληνορωσικών σχέσεων είναι ο αμοιβαίος σεβασμός και η μη παρέμβαση στα εσωτερικά των δύο χωρών με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο. Αυτή είναι και η βάση πάνω στην οποία συζητήθηκαν και περιφερειακά ζητήματα όπως οι σχέσεις με την Τουρκία , στα Βαλκάνια και σε ανατολική Μεσόγειο, αναφέρουν χαρακτηριστικά από τη ΝΔ.

Στις συναντήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη συζητήθηκε και η συμφωνία των Πρεσπών με τον πρόεδρο της ΝΔ να επαναλαμβάνει την κατηγορηματική διαφωνία της Νέας Δημοκρατίας με το γεγονός ότι αναγνωρίζεται «μακεδονική» ταυτότητα και «μακεδονική» γλώσσα στη γειτονική μας χώρα. Τέλος, διαπιστώθηκε συμφωνία στην ανάγκη να υπάρξει μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο πρόβλημα του Κυπριακού.