ΝΔ: "Πάλι τα ίδια"…

ΝΔ: "Πάλι τα ίδια"…

Του Απόστολου Χονδρόπουλου

Εκείνο που  μετά και την χθεσινή ομιλία του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, διακρίνουν ακόμη περισσότερο στη ΝΔ είναι μία επικοινωνιακή στόχευση που μπορεί να αφορά κυρίως στο εσωτερικό ακροατήριο, αλλά έβλαψε την εικόνα της χώρας και ενέχει κίνδυνο να προκύψουν τελικά τραγικά αδιέξοδα λόγω της "τεχνητής δραματοποίησης" μίας διαπραγμάτευσης που θα έπρεπε να έχει ήδη κλείσει εδώ και καιρό. Άλλωστε το μήνυμα που σταθερά στέλνει η αξιωματική αντιπολίτευση είναι σαφές: "Ας καταλάβουν στην κυβέρνηση ότι αν καταρρεύσει το πρόγραμμα, καταρρέει η χώρα". 

Απέναντι σε αυτή την κυβερνητική στρατηγική η ΝΔ αποφάσισε να απαντήσει απευθύνοντας μεταξύ άλλων και τα εφτά κρίσιμα ερωτήματα προς τον Πρωθυπουργό, τα οποία ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχολίασε με χαρακτηριστικό τρόπο: "Υποκλοπές, ανικανότητα και επτά ερωτήματα που πρέπει να απαντήσει ο κ. Τσίπρας".

Στην αξιωματική αντιπολίτευση τονίζουν ότι χθες βράδυ δεν απαντήθηκε κανένα από αυτά. Το υπογράμμισε αμέσως μετά το τέλος της ομιλίας του Αλέξη Τσίπρα στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και ο εκπρόσωπος τύπου Γιώργος Κουμουτσάκος, σχολιάζοντας:  "Μία ώρα ομιλία και ούτε μια απάντηση. Μόνον λαϊκισμός που θυμίζει τις μαύρες ημέρες του 2015. Πάλι τα ίδια".

Στην αξιωματική αντιπολίτευση εμπεδώνεται η αίσθηση ότι μετά την απώλεια κάθε πλεονεκτήματος που διατηρούσε η κυβέρνηση, μεταξύ άλλων και στο "ηθικό" πεδίο μετά την "πολιτική ήττα" που θεωρούν στη ΝΔ ότι υπέστη στην πρόσφατη συζήτηση στη Βουλή, υιοθέτησε επικοινωνιακά μία στρατηγική αναζήτησης "εξωτερικού εχθρού", με στόχο να συσπειρώσει στελέχη και εκλογική βάση. "O ΣΥΡΙΖΑ είναι στριμωγμένος στη γωνία για οικονομία και προσφυγικό και καταφεύγει σε επικοινωνιακά τρικ. Το ζήσαμε όμως το ''15 και το πληρώσαμε", σχολίασε χαρακτηριστικά ο Αντιπρόεδρος του κόμματος, Κωστής Χατζηδάκης.

Παράγοντες της ΝΔ εκτιμούν εξάλλου ότι η ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος προσπαθεί μέσα από την στρατηγική αυτή να δημιουργήσει και μία επιχειρηματολογία για το δημόσιο λόγο των στελεχών της, τα οποία έχουν βρεθεί πολιτικά σε πολύ δύσκολη θέση τον τελευταίο καιρό, απολογούμενα διαρκώς για τις επιπτώσεις της κυβερνητικής πολιτικής και την "αποτυχία" της σε όλα τα επίπεδα, λειτουργώντας μέσα σε ένα περιβάλλον ραγδαίας και "πρωτοφανούς", όπως λένε στη ΝΔ, δημοσκοπικής υποχώρησης του ΣΥΡΙΖΑ μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, αλλά και εντεινόμενης πίεσης πλέον από την αξιωματική αντιπολίτευση με αιχμή το αίτημα που διατυπώθηκε για εκλογές. Προσπάθεια άλλωστε ανάσχεσης της δυναμικής που αποτυπώνεται για τη ΝΔ στις δημοσκοπήσεις διαβλέπουν πίσω από την προσπάθεια της κυβέρνησης να εμφανίσει την αξιωματική αντιπολίτευση ως ευρισκόμενη "σε απόλυτη ευθυγράμμιση με όσους προσπαθούν να υπονομεύσουν το κλείσιμο της αξιολόγησης". Κατηγορία στην οποία η ΝΔ απάντησε με σκληρό τρόπο υποδεικνύοντας και πάλι το δρόμο των εκλογών διότι "για όλα είναι υπόλογοι ο κ. Τσίπρας και η παρέα του Μαξίμου και πρέπει να φύγουν», όπως είπε χαρακτηριστικά.

"Κόστος καθυστερήσεων 5,5 δις"                                                                                             

Στους στόχους της δημιουργίας κλίματος "ηρωικής διαπραγμάτευσης" εντάσσουν  φυσικά και την προσπάθεια συσπείρωσης της ΚΟ εν όψει και της αποδοχής σκληρών μέτρων που αποτελούν μονόδρομο για να κλείσει η αξιολόγηση. Δεν είναι λίγοι μάλιστα αυτοί που εκτιμούν ότι προβάλλοντας έναν καταγγελτικό λόγο εναντίον όσων υποστηρίζουν ότι προσπαθούν να εμποδίσουν το κλείσιμο της αξιολόγησης και να δημιουργήσουν συνθήκες ασφυξίας για τη χώρα. τα κυβερνητικά στελέχη προσπαθούν να στρέψουν την συζήτηση από την ουσία που δεν είναι άλλη από το γεγονός ότι η αξιολόγηση αυτή θα κλείσει με 5,5 δις μέτρα. Τα οποία, σύμφωνα με τη ΝΔ, θα ήταν αχρείαστα εάν δεν είχε ανακοπεί η πορεία της χώρας προς την ανάπτυξη και αποτελούν στο σύνολό τους συνέπεια κακής διαπραγμάτευσης από την παρούσα κυβέρνηση και κωλυσιεργίας στο πλαίσιο μίας τρέχουσας αξιολόγησης που θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί από το Νοέμβριο του 2015. 

Για τη ΝΔ δεν είναι δηλαδή μόνο το "πότε" και η καθυστέρηση την οποία αποδίδουν στην κυβέρνηση, αλλά και το "πως" θα κλείσει η αξιολόγηση, όπου και πάλι αποδίδουν στην κυβέρνηση την ευθύνη για τον αυξημένο λογαριασμό "με φοροκαταιγίδα, περικοπές συντάξεων και κόστος των καθυστερήσεων, που ξεπερνά τα 5,5 δις ευρώ", όπως λένε χαρακτηριστικά.

"Αν το πιστεύει να κόψει την διαπραγμάτευση με το ΔΝΤ"

Σε ό,τι αφορά στη σχέση με το ΔΝΤ στελέχη της ΝΔ όπως η συντονίστρια Εξωτερικών και Άμυνας, Ντόρα Μπακογιάννη, αλλά και ο εκπρόσωπος του κόμματος, Γιώργος Κουμουτσάκος, ρίχνουν το γάντι ευθέως την κυβέρνηση τονίζοντας πως "εάν πιστεύει ότι το ΔΝΤ θέλει να χρεοκοπήσει τη χώρα μας, τότε πρέπει να κόψει την διαπραγμάτευση με το Tαμείο". Η αξιωματική αντιπολίτευση έθεσε πάντως από την πρώτη στιγμή και το ζήτημα της "επόμενης ημέρας", καλώντας τον Πρωθυπουργό να ξεκαθαρίσει "τι πραγματικά σχεδιάζει και τι πρόκειται να κάνει σε περίπτωση ρήξης με το Ταμείο και αδιεξόδου στην αξιολόγηση;"

Ο Αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης βλέπει πάντως ήδη να αποδυναμώνεται η κυβερνητική στρατηγική μετά και τις αντιδράσεις που υπήρξαν. "Δραματοποίησαν το θέμα ΔΝΤ χωρίς να έχουν καμιά συμμαχία, σε 48 ώρες μετά τα χαστούκια από ΔΝΤ, Γερμανία, ΗΠΑ κτλ, έβαλαν την ουρά στα σκέλια", σχολίασε, ενώ στο σύνολό της η ΝΔ θεωρεί πως αυτή η υπόθεση έχει βλάψει την εικόνα της χώρας. Και ένα από τα ερωτήματα που απηύθυνε προς τον Αλέξη Τσίπρα ήταν και το εάν "η αλληλογραφία του με την κ. Λαγκάρντ και ιδιαίτερα η απάντηση της Γενικής Διευθύντριας του Δ.Ν.Τ., μειώνει ή όχι τη διαπραγματευτική θέση της χώρας;"