ΝΔ: Ουσιαστικός και σύντομος διάλογος με κοστολογημένα στοιχεία μετά την απόσυρση

ΝΔ: Ουσιαστικός και σύντομος διάλογος με κοστολογημένα στοιχεία μετά την απόσυρση

Του Απόστολου Χονδρόπουλου

Και μετά την απόσυρση του σχεδίου για το Ασφαλιστικό που ζήτησε η ΝΔ προκειμένου να εκτονωθεί η κοινωνική ένταση, τι;

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προσβλέπει σε έναν διάλογο που θα έχει σύντομη διάρκεια, θα βασίζεται σε κοστολογημένα στοιχεία, θα λαμβάνει υπόψη και τις προτάσεις των κοινωνικών φορέων που σήμερα αντιδρούν στο σύνολό τους και θα καταλήξει σε ένα σχέδιο που θα κινείται σε διαφορετικές κατευθύνσεις από το υφιστάμενο ώστε να μπορεί να γίνει αποδεκτό τόσο από την κοινωνία, όσο και από τους θεσμούς προκειμένου να προχωρήσει η αξιολόγηση.

Η ΝΔ ζήτησε την απόσυρση του σχεδίου για το Ασφαλιστικό γιατί θεωρεί ότι με την πολιτική της η κυβέρνηση «έχει δημιουργήσει ένα τεράστιο πολιτικό αδιέξοδο». Η κυβερνητική πρόταση αντί για μέρος της λύσης του Ασφαλιστικού έγινε τελικά «μέρος του προβλήματος», τονίζουν πηγές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αφενός, όπως λένε, επειδή «έχει απέναντι της την καθολική αντίδραση της κοινωνίας», αφετέρου επειδή υφίσταται πλέον και ζήτημα αξιοπιστίας της απέναντι στους κοινωνικούς φορείς.

«Η Κυβέρνηση εξαιτίας του λαϊκισμού και των ψευδαισθήσεων που συστηματικά καλλιεργούσε δεν έχει καμία αξιοπιστία για να συζητήσει μαζί τους», τονίζουν στη ΝΔ. «Μεταρρυθμίσεις όμως χωρίς έστω μια ελάχιστη βάση συζήτησης και αποδοχής, με όλη την κοινωνία απέναντι δεν μπορούν να γίνουν. Δικηγόροι, γιατροί, μηχανικοί, συμβολαιογράφοι, αγρότες, κτηνοτρόφοι, έμποροι, βιοτέχνες, δεν βρίσκουν κανένα σημείο σύγκλισης με την κυβερνητική πρόταση», προσθέτουν.

«Δεν πρέπει να υποτιμούμε ότι το σχέδιο έχει βάλει απέναντί της το σύνολο της κοινωνίας», τόνιζαν στο liberal στενοί συνεργάτες του Προέδρου της ΝΔ. «Δεν υπήρχε ποτέ τέτοια καθολική αντίδραση από όλες τις κοινωνικές ομάδες.»

Στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισημαίνουν ότι ζήτησαν την απόσυρση γιατί το συγκεκριμένο σχέδιο «μπλοκάρει την οικονομία, διαλύει την ίδια την επαγγελματική υπόσταση της μεσαίας τάξης, ανοίγει πόλεμο με την παραγωγική Ελλάδα και οδηγεί σε σύγκρουση γενεών». Σε αυτό προστίθεται και η αβεβαιότητα στην πολιτική ζωή του τόπου «όπως προκύπτει από τις αλληλοσυγκρουόμενες δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών». Δηλώσεις που τροφοδοτούν και την εκλογολογία, που με τη σειρά της επιβαρύνει ακόμη περισσότερο το πολιτικό κλίμα με επιπτώσεις που είναι πλέον ορατές στην πραγματική οικονομία.

«Μακριά από ψηφοθηρικές λογικές»

Η πρωτοβουλία του Προέδρου της ΝΔ δέχθηκε ωστόσο και κριτική, την οποία παράγοντες του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποκρούουν σημειώνοντας ότι η ΝΔ παραμένει «μακριά από ψηφοθηρικές λογικές και λαϊκίστικες τακτικές χαϊδέματος αφτιών που τόσο έβλαψαν στο παρελθόν». Και επαναλαμβάνουν ότι είναι απόλυτα ξεκάθαρη η αντίθεσή τους με τους αποκλεισμούς δρόμων και τις μορφές κινητοποιήσεων που παρεμποδίζουν την ομαλή λειτουργία της οικονομικής ζωής της χώρας.

Επιμένουν ωστόσο ότι είναι ανάγκη η κατάσταση να εκτονωθεί. Και διευκρινίζουν ότι ο διάλογος που προτείνει η ΝΔ με τους κοινωνικούς φορείς θα πρέπει να είναι σύντομος, καθώς υφίσταται και η ανάγκη ολοκλήρωσης της αξιολόγησης. «Πρέπει να υπάρξει ουσιαστικός, σύντομος διάλογος με τους κοινωνικούς φορείς που να βασίζεται πάνω σε κοστολογημένα και πραγματικά στοιχεία», λένε χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται ότι ένας από τους λόγους που δεν έχει προχωρήσει η αξιολόγηση είναι, κατά την ΝΔ, η ελλιπής κοστολόγηση των κυβερνητικών προτάσεων, την ώρα που το κυβερνητικό σχέδιο, όπως προκύπτει από τις πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, συναντά αρνητική στάση και από τους δανειστές. Είναι μία παράμετρος που επισημαίνουν και στη ΝΔ τονίζοντας ότι με το συγκεκριμένο σχέδιο δεν διαφαίνεται προοπτική συμφωνίας και με τους θεσμούς για να κλείσει η αξιολόγηση.

«Είναι ένα αλλοπρόσαλλο πράγμα που δεν καλύπτει κανέναν και δημιουργεί εκρηκτικό κλίμα. Είναι μη κοστολογημένο, δεν έχει καμία αποδοχή και έχει βάλει την κοινωνία απέναντι», τόνιζαν συνεργάτες του Προέδρου της ΝΔ, προσθέτοντας ότι το κόμμα τους ζητά από την κυβέρνηση «να συζητήσει με τους κοινωνικούς φορείς, να δει τι λέει ο καθένας και να αρχίσει να δουλεύει κοστολογημένα»

Στο κόμμα της Αξιωματικής αντιπολίτευσης επισημαίνουν πάντως ότι η θέση που διατύπωσε ο Πρόεδρος της ΝΔ περί απόσυρσης έρχεται επί της ουσίας σαν συνέχεια της τοποθέτησης που είχε κάνει στην προ ημερησίας διάταξης συζήτησης στη Βουλή, όπου μετά την κατάθεση εκ μέρους του συγκεκριμένων προτάσεων έχει καλέσει τον κ. Τσίπρα «να εγκαταλείψει» το συγκεκριμένο σχέδιο και να «το αντικαταστήσει έστω και την τελευταία στιγμή» με ένα άλλο στη βάση των αρχών που είχε περιγράψει στην ομιλία του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.