ΝΔ: Οι πολίτες θα συγκρίνουν τη δική μας αξιοπιστία με τον δικό τους τυχοδιωκτισμό

ΝΔ: Οι πολίτες θα συγκρίνουν τη δική μας αξιοπιστία με τον δικό τους τυχοδιωκτισμό

Του Απόστολου Χονδρόπουλου

Αποφασισμένη να πορευθεί με ισχυρό πλεονέκτημα τις συγκρίσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ σε όλα τα επίπεδα εμφανίζεται η ηγεσία της ΝΔ, η οποία επιδιώκει και προτρέπει με αυξανόμενη ένταση τους πολίτες να συγκρίνουν κυβερνητικά πεπραγμένα, προγραμματικές θέσεις, σχέδιο για το μέλλον, αλλά και αξιοπιστία των δύο κομμάτων. Ξεκαθαρίζει μάλιστα ότι σε αυτό το πεδίο θα γίνει η συζήτηση στις επόμενες εκλογές, παρά την κυβερνητική προσπάθεια, που κορυφώθηκε μέσα στο σαββατοκύριακο, να οξύνει το πολιτικό κλίμα και να επιβάλλει συνθήκες ακραίας πόλωσης. Με την ελπίδα, όπως επισημαίνουν στην Πειραιώς, ότι θα καλυφθεί πίσω από όλα αυτά η ουσία της συζήτησης για το μεγάλο πισωγύρισμα που ζει η χώρα την τελευταία διετία, για την απουσία προοπτικής να επιστρέψει στην ανάπτυξη όσο παραμένει η ίδια στην εξουσία, αλλά και για τις αλλεπάλληλες περιπέτειες στις οποίες οδηγείται η χώρα από τους κομματικούς τακτικισμούς της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ.

"Εμείς θα κατέβουμε στις εκλογές με σχέδιο για λιγότερους φόρους, αποκρατικοποιήσεις, μεταρρυθμίσεις στο κράτος και αξιόπιστο δίκτυο κοινωνικής προστασίας. Θέλει δεν θέλει ο κ. Τσίπρας, γι'' αυτά θα μιλήσουμε", τονίζουν στην αξιωματική αντιπολίτευση, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα ακολουθήσουν την "διχαστική τακτική" για την οποία η ΝΔ καταγγέλλει ευθέως τον πρωθυπουργό. "Οι πολίτες θα συγκρίνουν τη δική μας πρόταση με τα δικά του τεχνάσματα. Τη δική μας αξιοπιστία με τον δικό του τυχοδιωκτισμό. Και δεν θα τον σώσει κανένα τέχνασμα και καμία τακτική διχασμού. Άδικα κουράζεται", επισημαίνει από την δική του πλευρά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, την ώρα που η Πειραιώς καταλογίζει στην κυβέρνηση και "χυδαιότητα", με αφορμή την επίθεση που εξαπέλυσε στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης .

Στη ΝΔ διαβεβαιώνουν σε όλους τους τόνους πως δεν πρόκειται να ακολουθήσουν την κυβέρνηση στην επιλογή της όξυνσης, επιμένοντας να διατηρούν στο επίκεντρο της συζήτησης την ουσία των προβλημάτων που έχει δημιουργήσει η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τις λύσεις που προτείνει η αξιωματική αντιπολίτευση. Και δηλώνουν πεπεισμένοι ότι το συγκριτικό πλεονέκτημα της ΝΔ είναι πλέον ξεκάθαρο από κάθε άποψη. Αρχής γενομένης από εκείνο που έχει αποκτήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης έναντι του Αλέξη Τσίπρα και αποτυπώνεται, μεταξύ άλλων και στο δημοσκοπικό προβάδισμα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία, το οποίο έχει υπερδιπλασιαστεί τους τελευταίους μήνες. Είναι σαφές, επισημαίνουν, όταν επιχειρεί κανείς και την σύγκριση ανάμεσα "στην έλλειψη σχεδίου" και στο "βλέποντας και κάνοντας" της κυβέρνησης από τη μία και στον "συγκεκριμένο, ρεαλιστικό και κοστολογημένο οδικό χάρτη εξόδου από την κρίση" που έχει παρουσιάσει η ΝΔ από την άλλη.

Δεν περιορίζεται όμως στο παρόν και στο μέλλον, αλλά αφορά και στο παρελθόν, καθώς είναι συνεχής πλέον η προτροπή της ΝΔ προς τους πολίτες να συγκρίνουν και την σημερινή κατάσταση της χώρας με εκείνη που επικρατούσε όταν ανέλαβε την διακυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ. "Η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων έχουν βρεθεί σε πολύ χειρότερη κατάσταση από ό,τι ήταν πριν δύο χρόνια", επισημαίνουν, επικαλούμενοι και την άποψη που διατυπώνουν 9 στους 10 Έλληνες οι οποίοι κρίνουν πως η χώρα πηγαίνει σε λάθος κατεύθυνση.

"Την περίοδο 2012-2014 υπήρξε μία αντιστροφή του κλίματος, με το φως να εμφανίζεται για πρώτη φορά στην άκρη του τούνελ. Η κυβερνητική αλλαγή τον Ιανουάριο του 2015 οδήγησε σε μία πρωτοφανή οπισθοδρόμηση. Η Ελλάδα του Δεκεμβρίου 2016 είναι σε χειρότερο σημείο από την Ελλάδα του Δεκεμβρίου 2014 ακριβώς επειδή επιτρέψαμε σε πολιτικές απάτες και αυταπάτες να εκτροχιάσουν τη χώρα", επισημαίνει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που επανειλημμένα έχει τονίσει σε δημόσιες παρεμβάσεις το τελευταίο διάστημα πως "αυτή τη στιγμή το καλύτερο δυνατό σενάριο είναι να επανέλθει κάποια στιγμή η χώρα το 2017 στα επίπεδα του 2014".

"Αλλά και ως προς αυτό δεν μπορούμε να είμαστε πολύ αισιόδοξοι. Γιατί, τι πήγε καλά αυτά τα δύο χρόνια, για να αισιοδοξούμε ότι μπορεί να πάει και τώρα;", διερωτήθηκε από την Κομοτηνή, εκδηλώνοντας για μία ακόμη φορά την ανησυχία του για την αναποτελεσματικότητα της κυβερνητικής πολιτικής και τις επιπτώσεις που έχει αυτό στην οικονομία. Εκεί όπου "τα χαμένα χρόνια αντανακλώνται όμως σε ανεργία, σε φτώχεια, σε δυσκολίες", όπως σημειώνει χαρακτηριστικά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, περιγράφοντας και το κοινωνικό κόστος της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Κανένα περιθώριο αντεπίθεσης

Στη ΝΔ δηλώνουν πεπεισμένοι ότι "ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει κανένα περιθώριο πολιτικής αντεπίθεσης, παρά το "ράλι" εξαγγελιών προεκλογικού χαρακτήρα στο οποίο επιδίδεται ο πρωθυπουργός το τελευταίο διάστημα". Το κλίμα κοινωνικής δυσαρέσκειας για τις επιπτώσεις της κυβερνητικής πολιτικής θεωρείται πλέον παγιωμένο και μη αναστρέψιμο. Η απογοήτευση από την οικονομική κατάσταση και απαισιοδοξία για το μέλλον της χώρας είναι τα δύο βασικά χαρακτηριστικά του και μάλιστα στη ΝΔ επικαλούνται τρεις "κυρίαρχες λέξεις"- «οργή», «φόβος» και «ντροπή»- που εκφράζουν, όπως λένε, τα συναισθήματα της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ελλήνων.

Για πολλά στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών θα παραμένει σε κάθε περίπτωση ανοιχτό λόγω της έντασης των αδιεξόδων που προεξοφλούν ότι θα συνεχίσει να δημιουργεί η ίδια η κυβερνητική πολιτική και οι άστοχοι και σε πολλές περιπτώσεις "επικίνδυνοι χειρισμοί" που γίνονται από το κυβερνών κόμμα με το βλέμμα στραμμένο διαρκώς στο εσωτερικό πολιτικό ακροατήριο.

"Αυτά που έρχονται είναι τα πιο δύσκολα για την κυβέρνηση. Όχι να τα περάσει από τη Βουλή, αλλά πως θα τα παρουσιάσει στον ελληνικό λαό", τονίζει στο liberal γαλάζιο στέλεχος, υπενθυμίζοντας πως "και τα μέτρα που πήραν το 2016 θα λειτουργήσουν το 2017". "Θα είναι- προσθέτει- ένα δυσβάσταχτο κλίμα που δεν θα μπορεί να το διαχειριστεί".