ΝΔ: Ο Τσίπρας θα απαντήσει για τη θεσμική εκτροπή ή έδωσε τη διακυβέρνηση στον Πολάκη;

ΝΔ: Ο Τσίπρας θα απαντήσει για τη θεσμική εκτροπή ή έδωσε τη διακυβέρνηση στον Πολάκη;

Έντονη ήταν η αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας προς την ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου σχετικά με τους χειρισμούς της κυβέρνησης στην υπόθεση της Novartis.

Σε ανακοίνωσή της η ΝΔ, καλεί τον πρωθυπουργό να απαντήσει στην καταγγελία της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων προς την κυβέρνηση για θεσμική εκτροπή. 

Συγκεκριμένα, απαντώντας στην ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου, όπου προσπάθησε να αποδομήσει τη μαρτυρία του Νίκου Μανιαδάκη στην υπόθεση της Novartis, η ΝΔ σημειώνει πως «η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, την οποία δεν ελέγχει το παραδικαστικό κύκλωμα του Μαξίμου, καταγγέλλει σήμερα δημοσίως την κυβέρνηση για θεσμική εκτροπή».

Και συνεχίζει «Καθώς αυτό δεν έχει προηγούμενο στην Μεταπολίτευση, έχει κάτι να πει ο κ. Τσίπρας ή έχει αναθέσει την διακυβέρνηση στον Παύλο Πολάκη;».

Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα σε παρέμβαση του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης, ανέφερε σχετικά με το θέμα πως τα «όσα συμβαίνουν τις τελευταίες μέρες συνιστούν πρωτοφανή υπονόμευση των δημοκρατικών μας θεσμών και απειλούν ευθέως την διάκριση των εξουσιών στη χώρα μας».

Όπως τόνισε «Δεν μπορεί να γίνεται ανεκτό σε ένα κράτος Δικαίου εν ενεργεία υπουργός να απειλεί ονομαστικά εισαγγελείς και ανακριτές ότι δεν επιτελούν την αποστολή τους, όπως ο ίδιος θα επιθυμούσε, και ο πρωθυπουργός να τον καλύπτει. Ούτε μπορεί να γίνει ανεκτό σε ένα κράτος δικαίου να χαρακτηρίζεται από την Δικαιοσύνη προστατευόμενος μάρτυρας πρόσωπο που βαρύνεται με κατηγορίες, ενώ ο νόμος ρητά το απαγορεύει».

Επίσης, δήλωσε με τον πιο σαφή τρόπο πως από την πλευρά του θα διαφυλάξει «το κύρος και την αξιοπιστία των θεσμών μας». 

Από την πλευρά του ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μιχάλης Καλογήρου, απάντησε στην Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, που χαρακτήρισε «θεσμική εκτροπή» την ανάρτηση του Π. Πολάκη, και υποστήριξε ότι όσοι μιλούν για θεσμική εκτροπή κάνουν μια πολιτική επιλογή με σκοπό τη συγκάλυψη.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης τόνισε ότι «σε κάθε περίπτωση πάντως, δεν πρέπει να λησμονείται από όσους μιλούν για “θεσμική εκτροπή” ότι ανεπίτρεπτη θεσμικά ενέργεια είναι η επιλεκτική ταύτιση συγκεκριμένων οργανωμένων πολιτικών δυνάμεων με ισχυρισμούς κατηγορουμένων και θέσεις παραγόντων δικαστικών υποθέσεων».