ΝΔ: Ο χρόνος λειτουργεί εις βάρος μας

ΝΔ: Ο χρόνος λειτουργεί εις βάρος μας

Του Απόστολου Χονδρόπουλου

Ακούγοντας κανείς ότι η πολιτική μίας κυβέρνησης της Αριστεράς "συναντά" τον Μαρξ, το μυαλό δεν μπορεί φυσικά να πάει αλλού παρά μόνο στον Κάρολο Μαρξ. Αλλά εν προκειμένω καμία σχέση. Πηγή έμπνευσης για τον εκπρόσωπο τύπου της ΝΔ, Γιώργο Κουμουτσάκο μετά την συμφωνία για τον ΟΛΠ και την υπογραφή Τσίπρα σε πολιτικές "που χαρακτήριζε ο ίδιος νεοφιλελεύθερες", αποτέλεσε μία ρήση του Αμερικάνου κωμικού Γκράουτσο Μαρξ: "Αυτές είναι οι αρχές μου. Εάν δεν σας αρέσουν έχω και μερικές άλλες". Είναι αναρτημένη στον προσωπικό λογαριασμό του εκπροσώπου της ΝΔ στο twitter μαζί με δηλώσεις του νυν Πρωθυπουργού στη διάρκεια παλιότερης επίσκεψής του στο λιμάνι του Πειραιά που κινούνταν φυσικά στον αντίποδα της πολιτικής που υλοποιεί σήμερα η κυβέρνηση.

 

Το πρόβλημα για τη ΝΔ δεν είναι βέβαια η μεταστροφή του κυβερνώντος κόμματος σε αυτά τα ζητήματα. Κάθε άλλο. Περισσότερο επισημαίνει το γεγονός ότι άργησε να την πραγματοποιήσει. Μπορεί λοιπόν να χαρακτηρίζει την υπογραφή της συμφωνίας ως "τελετή βαριάς ιδεολογικής και πολιτικής συνθηκολόγησης του ΣΥΡΙΖΑ", είναι σαφές όμως ότι την αντιμετωπίζει ως θετική εξέλιξη. Κάτι που έγινε σαφές και από τον Αντιπρόεδρο του κόμματος, Κωστή Χατζηδάκη, ο οποίος την εκπροσώπησε στην τελετή για την παραχώρηση του ΟΛΠ στην Cosco. "Η ΝΔ είναι πάντα υπέρ των ιδιωτικοποιήσεων. Ενθαρρύνουμε την κυβέρνηση να προχωρήσει τις ιδιωτικοποιήσεις", τόνισε, προσθέτοντας ότι "είμαστε απέναντι στους φόρους, τον ερασιτεχνισμό και την οπισθοδρόμηση".

Αυτό για το οποίο με σκωπτικό τρόπο την "καλωσόρισαν στην πραγματικότητα", δηλαδή η συμφωνία για ΟΛΠ ή νωρίτερα τα περιφερειακά αεροδρόμια, στη ΝΔ θα ήθελαν να έχουν δει την κυβέρνηση να το κάνει πολύ νωρίτερα. Να προωθεί δηλαδή τις ιδιωτικοποιήσεις και να ακολουθεί ρεαλιστική πολιτική συνολικά στην οικονομία, και ειδικά στην διαπραγμάτευση με τους θεσμούς. Και να μην έχει χαθεί, ελέω "επικοινωνιακών χειρισμών", "δήθεν σκληρής διαπραγμάτευσης" και "λεβέντικων προσεγγίσεων", όπως λένε τα στελέχη της, τόσος χρόνος. Με συνέπεια την αύξηση του λογαριασμού στα 5,5 δις, τα οποία θα κληθούν να πληρώσουν οι Έλληνες πολίτες, μέσω "φοροκαταιγίδας" κυρίως για τη μεσαία τάξη.

"Ο χρόνος λειτουργεί εις βάρος μας"

Αυτό που επαναλαμβάνουν στη ΝΔ, έχοντας και την εμπειρία της δικής τους αντίστοιχης κυβερνητικής περιόδου, είναι ότι "ο χρόνος λειτουργεί εις βάρος μας στη διαπραγμάτευση". Και αυτόν θεωρούν ότι σπαταλά η κυβέρνηση προτάσσοντας την επικοινωνία από την ουσία. "Κάθε μέρα που περνάει ο λογαριασμός ανεβαίνει", λένε σε καθημερινή πλέον βάση τα στελέχη της, υπεραμυνόμενα της αναγκαιότητας να ολοκληρωθεί το ταχύτερο η αξιολόγηση για να μην επιστρέψουν τα σύννεφα του 2015 πάνω από την χώρα.

"Έχει ήδη παρέλθει το 20% του συνολικού χρόνου του τριετούς προγράμματος που υπέγραψε η Κυβέρνηση το περασμένο καλοκαίρι και δεν έχει γίνει ούτε ένα βήμα προς την υλοποίησή του. Πολύ φοβάμαι ότι θα ξαναζήσουμε το σκηνικό της περσινής καταστροφικής δήθεν διαπραγμάτευσης Τσίπρα - Βαρουφάκη που οδήγησε την Ελλάδα στα capital controls και ένα βήμα πριν την έξοδο από τη ζώνη του ευρώ", τονίζει χαρακτηριστικά και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη που έχει παραχωρήσει στον "Εθνικό Κήρυκα" της Ν. Υόρκης, με αφορμή την επίσκεψη που πραγματοποιεί από την Παρασκευή στις ΗΠΑ. Και επισημαίνει ότι "δυστυχώς η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην πατρίδα μας είναι η χειρότερη των μεταπολιτευτικών χρόνων".

Εάν η ανησυχία της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης ήταν υπαρκτή μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα και αποτυπωνόταν σε προειδοποιήσεις κορυφαίων στελεχών να πάψει να καλλιεργείται ο "μύθος της δήθεν σκληρής διαπραγμάτευσης", μετά απ'' όσα έγιναν το περασμένο σαββατοκύριακο και την αντιπαράθεση με το ΔΝΤ, είναι πλέον διάχυτη. Θεωρούν πως η διαπραγματευτική θέση της χώρας έχει επιβαρυνθεί, τονίζουν πως το ΔΝΤ, εναντίον του οποίου στράφηκαν οι πάντες στην κυβέρνηση, παραμένει και δεν κρύβουν ότι η Ελλάδα έχασε "και σε αξιοπιστία"
Ο ίδιος ο Πρόεδρος της ΝΔ δηλώνει στη συνέντευξή του ανήσυχος για το παρόν, αλλά "αισιόδοξος για το μέλλον". Συνδέοντας βέβαια την αισιοδοξία αυτή με το αίτημα του κόμματός του για εκλογές και την προοπτική να αναλάβει το κόμμα του την διακυβέρνηση του τόπου. "Η ΝΔ είναι έτοιμη να αναλάβει το τιμόνι της χώρας και να την οδηγήσει με αποφασιστικότητα στην ανάπτυξη, την πρόοδο και την ευημερία", υποστήριξε ο κ. Μητσοτάκης, ενώ συνεργάτες του επισημαίνουν πως η ΝΔ "είναι έτοιμη να αναλάβει και ευθύνες που δεν της αναλογούν"