ΝΔ: Να παρέμβει το ΥΠΕΞ για τις δηλώσεις Ερντογάν περί «συμμοριών Ποντίων» 

ΝΔ: Να παρέμβει το ΥΠΕΞ για τις δηλώσεις Ερντογάν περί «συμμοριών Ποντίων» 

Την άμεση παρέμβαση του Υπουργείου Εξωτερικών ζητά ο Δημήτρης Κυριαζίδης με αφορμή την προσβλητική και προκλητική δήλωση του Τούρκου Προέδρου περί «συμμοριών Ποντίων» που πετάχτηκαν στην Μαύρη Θάλασσα.

Με ερώτηση που απευθύνει προς τον αρμόδιο υπουργό, Γιώργο Κατυρούγκαλο, ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας της ΚΟ της Νέας Δημοκρατίας, επισημαίνει πως οι δηλώσεις Ερντογάν προκαλούν μόνο θυμό, οργή και αγανάκτηση στον απανταχού ποντιακό και όχι μόνο Ελληνισμό, ο οποίος και δικαιολογημένα απαιτεί την άμεση παρέμβαση του Υπουργείου Εξωτερικών.

Αναλυτικά στην ερώτησή του ο Δ. Κυραζίδης σημειώνει τα εξής:

«ΠΡΟΣ: Τον Υπουργό Εξωτερικών
κ. Γεώργιο ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟ

Κύριε Υπουργέ,

Η πρόσφατη δημόσια, προσβλητική και όλως προκλητική δήλωση του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν περί «συμμοριών Ποντίων» που πετάχτηκαν στην Μαύρη Θάλασσα, μόνον θυμό, οργή και αγανάκτηση προκαλεί στον απανταχού Ποντιακό και όχι μόνο Ελληνισμό, ο οποίος και δικαιολογημένα απαιτεί την άμεση παρέμβαση του Υπουργείου Εξωτερικών. Η προσβολή αυτή της ιερής μνήμης των σφαγιασθέντων Ελλήνων του Πόντου, από την γενοκτονία των οποίων συμπληρώνονται φέτος 100 έτη, δεν πρέπει να μείνει αναπάντητη.

Δεν είναι δυνατόν να εκθειάζονται και να εξυμνούνται οι φρικαλεότητες που διέπραξαν οι Τούρκοι στους προγόνους μας και η επίσημη Πολιτεία να παρακολουθεί τις δηλώσεις αυτές άπραγη. Η Ελληνική Κυβέρνηση οφείλει άμεσα να παρέμβει διπλωματικά, διαμαρτυρόμενη για αυτές τις ανοίκειες αναφορές, απαιτώντας από την γείτονα χώρα επανορθωτική δήλωση και σεβασμό στην μνήμη των εκατοντάδων χιλιάδων Ποντίων αδελφών που κατασφαγιάστηκαν συστηματικά από το τότε καθεστώς των Νεοτούρκων. Δεν είναι δυνατόν να επαίρεται η ηγεσία της γείτονος χώρας για το ειδεχθές αυτό έγκλημα κατά της ανθρωπότητας και η πατρίδα μας να μην αντιδρά.

Εν όψει των ανωτέρω, ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

1. Προτίθεται το Υπουργείο Εξωτερικών να απευθύνει διάβημα διαμαρτυρίας προς την Τουρκία για τα όσα απρεπώς και προκλητικώς ανάφερε ο Ερντογάν; Εάν όχι, σε ποιες άλλες ενδεδειγμένες διπλωματικές ενέργειες θα προβεί ούτως ώστε να απαντήσει στην πρόκληση αυτή;

2. Εν όψει της συμπλήρωσης φέτος 100 ετών από την σύγχρονη αυτή γενοκτονία, η οποία και καταγράφεται από τους ιστορικούς ως η δεύτερη μεγαλύτερη του 20ου αιώνα, τι προτίθεται να πράξει το ΥΠΕΞ και η Ελληνική Κυβέρνηση ούτως ώστε να αναδειχθεί η φρικαλεότητα αυτή και να διατηρηθεί άσβεστη η μνήμη της ανθρωπότητας και της διεθνούς κοινότητας μπρος στο έγκλημα αυτό;»