ΝΔ: Κοινοβουλευτική εκτροπή ο ορισμός Σπ. Δανέλλη από τον Ν. Βούτση

ΝΔ: Κοινοβουλευτική εκτροπή ο ορισμός Σπ. Δανέλλη από τον Ν. Βούτση

Του Αλέξανδρου Διαμάντη

Για κοινοβουλευτική εκτροπή του Ν. Βούτση μιλά πλέον ανοικτά η Νέα Δημοκρατία στον απόηχο της Διάσκεψης των Προέδρων μετά την επιμονή του Προέδρου της Βουλής να παραμείνει ο Σπ. Δανέλλη στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας. Καλώντας τον πρόεδρο της Βουλής να αλλάξει την απόφαση που υπέγραψε λίγο πριν την έναρξη της συζήτησης στη Διάσκεψη θέτει θέμα σκοπιμοτήτων και ζητά κλήρωση για τις θέσεις των ανεξάρτητων βουλευτών που μετέχουν στην αρμόδια επιτροπή.

«Επιμένουμε ότι για τις κενές θέσεις για την επιτροπή Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων πρέπει να γίνει κλήρωση. Οποιαδήποτε άλλη απόφαση του προέδρου σχετικά με αυτό το θέμα ή επιμονή του στον ορισμό του κ. Δανέλλη θα συνιστά κοινοβουλευτική εκτροπή», τόνισε χαρακτηριστικά ο βουλευτής της ΝΔ, Κώστας Τσιάρας και πρόσθεσε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση ανέδειξε με κάθε τρόπο τον ορισμό κ. Δανέλλη από τον Ν. Βούτση.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της ΝΔ, στη Διάσκεψη των Προέδρων ενόψει «μιας απόφασης πολύ κρίσιμης που συγκεντρώνει το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης δεν μπορούν να ακολουθούνται διαδικαστικά που εγείρουν ερωτηματικά και πιθανές σκοπιμότητες».

Με λίγα λόγια, η αξιωματική αντιπολίτευση καλεί τον Πρόεδρο της Βουλής να αποσύρει την απόφασή του για τον πρώην βουλευτή του Ποταμιού και να διεξάγει κλήρωση για τις 1 συν 1 θέσεις των ανεξάρτητων βουλευτές.

Με την τοποθέτηση του Σπ. Δανέλλη στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας, πριν καν ξεκινήσει η Διάσκεψη των Προέδρων ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, πέτυχε αυτό που η κυβέρνηση επεδίωκε, δηλαδή την ύπαρξη πλειοψηφίας υπέρ του Ναι στο νομοσχέδιο για τη συμφωνία των Πρεσπών. Μάλιστα αρνήθηκε το αίτημα της αντιπολίτευσης να αλλάξει την απόφασή του αυτή προκαλώντας έντονες αντιδράσεις. 

Συγκεκριμένα, λίγο πριν την έναρξη της Διάσκεψης με απόφαση του Νίκου Βούτση, ο Σπ. Δανέλλης παραμένει στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας ως ανεξάρτητος πλέον Βουλευτής υποστηρίζοντας μάλιστα ότι είχε τοποθετηθεί προτού αποχωρήσει ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, τον οποίο το ΚΙΝΑΛ θα αντικαταστήσει.

Με αυτό το επιχείρημα ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει σε αλλαγή. Νωρίτερα, η Νέα Δημοκρατία ζήτησε να γίνει κλήρωση για τους ανεξάρτητους βουλευτές, ωστόσο το αίτημα δεν έγινε αποδεκτό από την κυβερνητική πλειοψηφία και κυρίως από τον Ν. Βούτση.

Έχοντας, πάντως, εξασφαλίσει -με την τοποθέτηση Δανέλλη- την πλειοψηφία στην επιτροπή ο Πρόεδρος της Βουλής άφησε ανοιχτό να αποδεχτεί πρόταση της ΝΔ να γίνει κλήρωση για τον τρίτο ανεξάρτητο βουλευτή, ο οποίος θα προκύψει από την αποχώρηση του Θανάση Θεοχαρόπουλου. Σημειώνεται ότι μόλις η Φ. Γεννηματά στείλει στο γραφείο του Βούτση την επιστολή διαγραφής του Θεοχαρόπουλου, τότε η Δημοκρατική Συμπαράταξη θα χάσει έναν βουλευτή από την Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας (λόγω της μείωσης της Κοινοβουλευτικής της δύναμης) και συνεπώς θα εκπροσωπείται μόνο από δύο βουλευτές, αντί για τρεις.

Τη θέση του «τρίτου» βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης θα πάρει ένας ανεξάρτητος, ο οποίος ενδεχομένως να προκύψει με κλήρωση.

Στο πλαίσιο αυτό και με τις ενέργειες του Ν. Βούτση, αυτή την στιγμή η κυβερνητική πλειοψηφία αριθμεί 28 βουλευτές μαζί με τον Σπύρο Δανέλλη, ενώ η αντιπολίτευση 27. Αν γίνει κλήρωση για την αντικατάσταση του Θ. Θεοχαρόπουλου. 

Σε ότι αφορά, τέλος, τις συνεδριάσεις της Βουλής, η Επιτροπή θα συνεδριάσει σήμερα και αύριο όλη μέρα και η Ολομέλεια Τετάρτη και Πέμπτη. Η Συμφωνία θα ψηφιστεί την Πέμπτη το βράδυ, εάν φυσικά δεν καταθέσει η Νέα Δημοκρατία πρόταση δυσπιστίας.

Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι εκτός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αρκετοί ανεξάρτητοι βουλευτές βρίσκονται στα κάγκελα, με αφορμή την τοποθέτηση Δανέλλη. Ήδη ο Δημήτρης Καμμένος αλλά και ο Στάθης Παναγούλης έχουν στείλει σχετικές επιστολές στον Ν. Βούτση, ζητώντας να διεξαχθεί κλήρωση για όλες τις θέσεις των ανεξάρτητων βουλευτών. Αίτημα που εντός της Διάσκεψης των Προέδρων έγινε μη αποδεκτό, καθώς έτσι θα κινδύνευε να μην εγκριθεί από την Επιτροπή η συμφωνία, ακόμα κι αν ο χαρακτήρας της είναι γνωμοδοτικός.

Διαβάστε ακόμα:

- Ο Βούτσης όρισε τον Δανέλλη στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας