ΝΔ: Η κυβέρνηση επαναπαύθηκε, καμία ουσιαστική πρόοδος στη σύνοδο της Βάρνας

ΝΔ: Η κυβέρνηση επαναπαύθηκε, καμία ουσιαστική πρόοδος στη σύνοδο της Βάρνας

Του Γιάννη Κ. Τρουπή

Σε απαισιόδοξους τόνους αποτιμά η Νέα Δημοκρατία τα αποτελέσματα της ευρωτουρκικής συνόδου, μιας και η εκτίμηση που υπάρχει στην Πειραιώς είναι πως τα αποτελέσματα δεν είναι δυστυχώς αισιόδοξα, γιατί με βάση το τελικό κείμενο η κυβέρνηση δεν φρόντισε να ασκηθεί συντονισμένη διεθνής πίεση για το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, γεγονός που πιθανότατα θα οδηγήσει σε παράταση της αγωνίας για τον τερματισμό της κράτησης τους. Η ΝΔ μάλιστα υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση δεν προέβη σε καμία σοβαρή προετοιμασία για τη Σύνοδο και αρκέστηκε μόνο στη δημιουργία εντυπώσεων.

Σύμφωνα με την αποτίμηση που κάνει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης η κυβέρνηση έχασε μια μοναδική ευκαιρία να ενταθούν οι διεθνείς πιέσεις για την επιστροφή των στρατιωτικών μας, καθώς στο τελικό κείμενο εκφράζονται περισσότερο ευχές παρά προειδοποιήσεις προς την Τουρκία. 

Η κυβέρνηση, λένε στην ΝΔ, φαίνεται πως επαναπαύτηκε σε μια ακόμη φραστική καταδίκη της προκλητικότητας της Τουρκίας και της κράτησης των δύο στρατιωτικών ενώ θα όφειλε να έχει ήδη προκαλέσει μια διεθνή καμπάνια  για την απελευθέρωσή τους.

Στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημειώνουν πως ο Donald Tusk αρκέστηκε να διατυπώσει την ανησυχία της ΕΕ «για τις τουρκικές ενέργειες στην ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο και για την κράτηση πολιτών της Ε.Ε. από την Άγκυρα» όπως είπε χαρακτηριστικά ενώ στην ΝΔ μιλούν για  ακόμη πιο ήπια διπλωματική γλώσσα την οποία χρησιμοποίησε ο κ. Juncker.

Τονίζουν μάλιστα ότι ο Τουρκος πρόεδρος στις δικές του δηλώσεις δεν θεώρησε καν αναγκαίο να θίξει το θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών αποφεύγοντας να δεσμευτεί για οτιδήποτε δημοσίως.

Φωτογραφία: Ιntime