ΝΔ: Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί τις δημόσιες επενδύσεις για να αυξήσει το πρωτογενές πλεόνασμα

ΝΔ: Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί τις δημόσιες επενδύσεις για να αυξήσει το πρωτογενές πλεόνασμα

Επίθεση κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσαν κατά της κυβέρνησης η Ντόρα Μπακογιάννη και ο Χρήστος Σταϊκούρας κατηγορώντας τη ότι χρησιμοποιεί το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για δημοσιονομικούς λόγους, αγνοώντας την αναπτυξιακή διάσταση αυτών των πόρων.

Αναλυτικά στην ανακοίνωσή τους, η Τομεάρχης Οικονομίας και ο Τομεάρχης Οικονομικών της ΝΔ, τονίζουν τα εξής:

«Η Κυβέρνηση, στο δήθεν σχέδιο ανάπτυξης που κατέθεσε, τονίζει τη σημασία του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων είναι το κύριο χρηματοδοτικό εργαλείο για την Εθνική Στρατηγική Ανάπτυξης».

Η πραγματικότητα όμως είναι εντελώς διαφορετική. Η Κυβέρνηση χρησιμοποιεί το ΠΔΕ για δημοσιονομικούς λόγους προκειμένου να αυξήσει το πρωτογενές πλεόνασμα, αγνοώντας την μεγάλη αναπτυξιακή διάσταση αυτών των πόρων.

Συγκεκριμένα:

Το 2017, οι δαπάνες του Προγράμματος έκλεισαν στο χαμηλότερο ύψος της τελευταίας δεκαετίας, πολύ χαμηλότερα από τον στόχο που η ίδια η Κυβέρνηση είχε θέσει. Με αυτό τον τρόπο στέρησε, σωρευτικά τη διετία 2016-2017, 1,3 δισ. ευρώ από την πραγματική οικονομία.

Το 2018 οι δαπάνες του Προγράμματος παρουσιάζουν αρνητική απόκλιση έναντι του στόχου, με αυξητική μάλιστα τάση από μήνα σε μήνα. Ήδη η απόκλιση ξεπερνά συνολικά τα 550 εκατ. ευρώ το 1ο τετράμηνο του 2018.

Αποδεικνύεται έτσι, για ακόμη μία φορά, ότι η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν μπορεί να οδηγήσει τη χώρα σε τροχιά ισχυρής και διατηρήσιμης ανάπτυξης.

Για να γίνει αυτό, χρειάζεται σοβαρό σχέδιο, ολοκληρωμένη αναπτυξιακή στρατηγική και πολιτική βούληση, και όχι ένα ασαφές ευχολόγιο που η ίδια η πραγματικότητα το ακυρώνει».