ΝΔ: Η κοινωνία στα όριά της, η οικονομία αγκομαχά, οι δημοκρατικοί θεσμοί δοκιμάζονται

ΝΔ: Η κοινωνία στα όριά της, η οικονομία αγκομαχά, οι δημοκρατικοί θεσμοί δοκιμάζονται

Του Απόστολου Χονδρόπουλου

Με τη χθεσινή ομιλία του στην ΚΟ της ΝΔ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατέστησε σαφείς τις κατευθύνσεις προς τις οποίες θα κινηθεί η αξιωματική αντιπολίτευση το αμέσως επόμενο διάστημα, αρχής γενομένης από τον εκλογικό νόμο και το αίτημα της ΝΔ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τη διαπραγμάτευση του πρώτου εξαμήνου του 2015. Δύο ζητήματα της τρέχουσας επικαιρότητας απέναντι στα οποία ξεκαθάρισε τι θα κάνει η ΝΔ, όχι μόνο σήμερα ως αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά και αύριο ως κυβέρνηση. 

Σε ότι αφορά τον εκλογικό νόμο υπογράμμισε πως είναι πολύ σημαντικό να μην συγκεντρώσει την ενισχυμένη πλειοψηφία που θα επιτρέψει άμεση εφαρμογή και για το λόγο αυτό, "υπερβαίνοντας τα κομματικά εσκαμμένα", όπως και ο ίδιος είπε, απευθύνθηκε από βήματος της ΚΟ της ΝΔ προς τους βουλευτές άλλων κομμάτων, ζητώντας "να ενώσουμε δυνάμεις για να ακυρώσουμε τις επικίνδυνες μεθοδεύσεις και τους τακτικισμούς της κυβέρνησης".  Και ξεκαθάρισε πως μετά τις επόμενες εκλογές ΝΔ θα κινήσει άμεσα τις διαδικασίες για έναν "λειτουργικό και αποτελεσματικό εκλογικό νόμο". 

Κατέστησε εξάλλου σαφές σε σχέση και με την εξεταστική επιτροπή πως, εάν δεν περάσει  σήμερα η πρόταση της ΝΔ, στην επόμενη Βουλή θα συγκεντρώσει την απαιτούμενη πλειοψηφία.  Η διερεύνηση αυτής της περιόδου θεωρείται σημαντική από τον πρόεδρο της ΝΔ για να "διαλευκάνουμε  μια σειρά από μυστήρια που επακολούθησαν", όπως είπε χαρακτηριστικά: "Πρώτον: το μυστήριο του δημοψηφίσματος. Γιατί έγινε; Τι προσδοκούσε η κυβέρνηση από αυτό; Γιατί το «όχι» έγινε «ναι» σε μια νύχτα; Δεύτερον: το μυστήριο των πρόωρων εκλογών του Σεπτεμβρίου. Γιατί έγιναν από τη στιγμή που τίποτε δεν άλλαξε; Τρίτον: το μυστήριο της καθυστέρησης της πρώτης αξιολόγησης. Γιατί έπρεπε να φτάσουμε στον Ιούνιο του 2016 για να τελειώσει -με πολύ πιο επώδυνο τρόπο- μια διαδικασία που θα μπορούσε να είχε ολοκληρωθεί από τον Νοέμβριο του 2015;"

Πρόσθετες θυσίες που χάνονται

Η αντιπολιτευτική προσοχή της ΝΔ θα παραμείνει ωστόσο στραμμένη και στο παρόν και το μέλλον της οικονομίας, στις δυσοίωνες προοπτικές της και στον βαρύ λογαριασμό αυτής της κυβέρνησης που "τώρα αρχίζει να πληρώνει" η ελληνική κοινωνία. Πάνω απ'' όλα στην αναποτελεσματικότητα της οικονομικής πολιτικής, που έχει ως συνέπεια μεγάλες θυσίες των Ελλήνων πολιτών να πηγαίνουν χαμένες. 

"Εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι έχασαν το ΕΚΑΣ και δεν τα βγάζουν πέρα, εκατοντάδες χιλιάδες μισθωτοί αδυνατούν να ανταποκριθούν στις στοιχειώδεις υποχρεώσεις τους, φέτος εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες δεν μπορούν να πάνε διακοπές και το χειρότερό είναι ότι οι πρόσθετες θυσίες των Ελλήνων δεν οδηγούν καν σε κάποιο θετικό δημοσιονομικό αποτύπωμα", ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΝΔ. 

Η εξάντληση της  φοροδοτικής ικανότητας των πολιτών, που ανεβάζει διαρκώς τις ληξιπρόθεσμες φορολογικές οφειλές τους και η διαρκής αύξηση από την άλλη των ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους που "στραγγαλίζει τη ρευστότητα στον ιδιωτικό τομέα", επιδεινώνουν ακόμη περισσότερο μία κατάσταση στη χώρα, την οποία ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης συνοψίζει σε ένα τρίπτυχο:

"Η ελληνική κοινωνία βρίσκεται στα όριά της. Η οικονομία αγκομαχά. Οι δημοκρατικοί μας θεσμοί δοκιμάζονται" 

Σε αυτό το κλίμα, βασικός αντιπολιτευτικός στόχος της ΝΔ θα είναι και η ανάδειξη προβλημάτων της καθημερινότητας του πολίτη κόντρα και σε κάθε προσπάθεια της κυβέρνησης να αποπροσανατολίζει τη δημόσια συζήτηση, αλλά και η κυβερνητική συμπεριφορά απέναντι στους θεσμούς και τα συμπτώματα "καθεστωτισμού"  που της καταλογίζει.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο λόγος που επικαλέστηκε για να την αναγκαιότητα "να τελειώνουμε εγκαίρως" με αυτή τη κυβέρνηση είναι για να μην "αρχίσει να ξεδιπλώνει με μεγαλύτερη ένταση τα καθεστωτικά της χαρακτηριστικά". Και φυσικά κατέστησε σαφές ότι το κόμμα του θα συνεχίσει να ζητά πρόωρες εκλογές.

Οι ευθύνες Τσίπρα

Κοινή συνισταμένη ολόκληρης της αντιπολιτευτικής επιχειρηματολογίας της ΝΔ θα είναι οι ευθύνες του ίδιου του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα και για όσα έλεγε προεκλογικά ρίχνοντας νερό στο μύλο του λαϊκισμού και για την διαπραγμάτευση του πρώτου εξαμήνου 2015 που έφερε τη χώρα στο χείλος της καταστροφής.

Επίσης, για την αναποτελεσματικότητα της πολιτικής που ασκεί μέχρι σήμερα και την "ανικανότητα" που επιδεικνύει η κυβέρνηση στο χειρισμό σημαντικών ζητημάτων.  Δεν είναι τυχαίο το σχόλιο της ΝΔ αμέσως μετά την χθεσινοβραδινή συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στον Σκάι: "Ο άνθρωπος που επέβαλε την υπερφορολόγηση, τα λουκέτα των επιχειρήσεων, που ζημίωσε με την πολιτική του τον ελληνικό λαό και τη χώρα με 100 δις. δεν ζήτησε ούτε μία συγγνώμη".