ΝΔ για ΕΣΡ: Πρώτα οι θεσμοί και μετά τα πρόσωπα

ΝΔ για ΕΣΡ: Πρώτα οι θεσμοί και μετά τα πρόσωπα

Αμετακίνητη στη θέση της για κατάργηση πρώτα του νόμου Παππά που κρίθηκε αντισυνταγματικός και μετά να συσταθεί το ΕΣΡ παραμένει η Νέα Δημοκρατία.

Λίγο πριν διαρρεύσουν οι πληροφορίες για το πρόσωπο του Βύρωνα Πολύδωρα που φέρεται ότι θα προτείνει το Μαξίμου για επικεφαλής του ΕΣΡ η Νέα Δημοκρατία επανέλαβε την πάγια θέση της και κάλεσε την κυβέρνηση να μην παίζει επικοινωνιακά παιχνίδια ενώ και με σχόλιο του στο Twitter ο Γ. Κουμουτσάκος υπογράμισε πως "πρώτα οι θεσμοί και μετά τα πρόσωπα" δείχνοντας ξεκάθαρα πως η ΝΔ δεν πρόκειται να συρθεί σε συμφωνία στο ΕΣΡ από κανένα πρόσωπο .

Ειδικότερα η ανακοίνωση που εξέδωσε η Νέα Δημοκρατία και προηγήθηκε της δήλωσης Κουμουτσάκου αναφέρει:

"Η Νέα Δημοκρατία είναι σταθερά υπέρ της λειτουργίας του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης. Με όλες τις αρμοδιότητες που προβλέπει το Σύνταγμα και καταργούσε ο νόμος Παππά.

Επομένως τις επόμενες ημέρες ο νόμος Παππά πρέπει να αντικατασταθεί από νόμο που θα υλοποιεί αυτά που το Σύνταγμα προβλέπει, ώστε αμέσως μετά να συσταθεί το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης.

Η Κυβέρνηση, έστω και μία φορά, ας αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και ας εγκαταλείψει τα επικοινωνιακά παιχνίδια.

Λίγο αργότερα οι κ. Κουμουτσάκος σχολίασε στο Twitter

"Πρώτα οι θεσμοί μετά τα πρόσωπα. Πρώτα αποκατάσταση συνταγματικότητας και πλήρης επιστροφή αρμοδιοτήτων στο ΕΣΡ και μετά η σύνθεσή του".

Κυβερνητική πηγή

Είχαν προηγηθεί δηλώσεις από κυβερνητική πηγή ότι η συγκρότηση Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης είναι συνταγματική υποχρέωση των κομμάτων. Η διαρκής, μέχρι σήμερα, άρνηση της ΝΔ να συμβάλει στη συγκρότησή του αποτελεί θεσμική παρεκτροπή, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, η οποία επισημαίνει ότι ιδιαίτερα τώρα, μετά και την απόφαση του ΣτΕ ότι ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες πρέπει να γίνει αποκλειστικά από το ΕΣΡ, δεν υπάρχει καμία δικαιολογία κωλυσιεργίας.

Η ίδια πηγή προσθέτει ότι όσοι επιμένουν να αρνούνται να συμβάλουν στη συγκρότησή του, σημαίνει ότι μπλοκάρουν συνειδητά οποιαδήποτε δυνατότητα να μπει τάξη στην ασυδοσία του τηλεοπτικού τοπίου.

Τονίζει ότι τα κόμματα της κυβερνητικής πλειοψηφίας έχοντας σαφή πρόθεση τη συναινετική συγκρότηση του ΕΣΡ, όπως προβλέπει το Σύνταγμα, θα προτείνουν στη διάσκεψη των Προέδρων τη Δευτέρα, πρόσωπο για τη θέση του προέδρου το οποίο η ΝΔ δύσκολα θα μπορούσε να απορρίψει.

Έτσι λοιπόν, αναφέρει η κυβερνητική πηγή, τη Δευτέρα ο ελληνικός λαός θα βγάλει τελεσίδικα τα συμπεράσματά του για το αν ο πραγματικός στόχος της ΝΔ είναι η συνταγματική ορθότητα ή η διαρκής θεσμική αυθαιρεσία με στόχο την οριστική υπονόμευση οποιουδήποτε διαγωνισμού.