ΝΔ για ΔΕΠΑ - ELFE: Σκάνδαλο που οδηγεί και σε ειδικό δικαστήριο

ΝΔ για ΔΕΠΑ - ELFE: Σκάνδαλο που οδηγεί και σε ειδικό δικαστήριο

Του Αλέξανδρου Διαμάντη

Δριμύ κατηγορώ κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε η Ν.Δ. στη Βουλή για την υπόθεση ΔΕΠΑ - ΕLFE συμφερόντων Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, κάνοντας λόγο για «καραμπινάτο σκάνδαλο» και προειδοποιώντας ακόμη και για ειδικό δικαστήριο. Μάλιστα, ο Κ. Χατζηδάκης κατήγγειλε πως η κυβέρνηση επεδίωξε να χαρίσει 80 εκατομμύρια ευρώ σε έναν καταδικασμένο επιχειρηματία, ενώ ζητούνται εξηγήσεις για την εμπλοκή του Μ. Πετσίτη, στενού φίλου του Νίκου Παππά.

Το σφυροκόπημα των βουλευτών της Ν.Δ. ήταν συνεχές και μάλιστα πέραν των αναφορών περί σκανδάλου και υπόθεσης που χρίζει έρευνας και απαντήσεων συγκεκριμένων, υπήρξε και σαφής προειδοποίηση για ειδικό δικαστήριο στο οποίο δύναται να οδηγηθούν οι εμπλεκόμενοι.

Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Κωστής Χατζηδάκης, επισήμανε ότι η ουσία του σκανδάλου ΔΕΠΑ-Λαυρεντιάδη είναι ότι η κυβέρνηση με τους μηχανισμούς της επεδίωξε να χαρίσει 80 εκατομμύρια ευρώ σε έναν καταδικασμένο επιχειρηματία, ενώ παρουσιάζεται ως ο εκφραστής του νέου και κήρυκας εναντίον της διαπλοκής. Χαρακτήρισε ως κερασάκια στην τούρτα την ιστορία του Πετσίτη.

«Σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Κιτσάκου, καθ' όλη τη διετία 2016 – 2017 που γίνονταν οι διαπραγματεύσεις αυτές, ο κ. Μανώλης Πετσίτης επισκέπτεται επανειλημμένως την ΔΕΠΑ και τον ίδιο τον κ. Κιτσάκο, ως "εκπρόσωπος των υπηρεσιών του Μεγάρου Μαξίμου". Το αξιοσημείωτο, μάλιστα, είναι ότι αυτή την περίοδο, ο κ. Πετσίτης αμείβεται μόνο από τα Ελληνικά Λιπάσματα με ποσά που φτάνουν τις 200 χιλιάδες ευρώ! Είναι φοβερή η ανέλιξη του κ. Πετσίτη αν σκεφτεί κανείς ότι, έως και το 2014, φέρεται να εργαζόταν ως σερβιτόρος σε πιτσαρία με ετήσιες απολαβές λιγότερες από 5 χιλιάδες ευρώ! Tι άλλο είναι όμως ο κ. Πετσίτης εκτός από φίλος των κ.κ. Τσίπρα και Παππά; Διαβάζω ότι είναι φορολογικός αντιπρόσωπος στην Ελλάδα του Κυπρίου δικηγόρου Σωτηράκη Παναγιώτου. Ο οποίος είναι – κατά σύμπτωση προφανώς και αυτό! – διαχειριστής δύο offshore του κ. Λαυρεντιάδη. Και τι άλλο είναι ο κ. Παναγιώτου; Συνεργάτης και συνεταίρος του κ. Αρτεμίου, του γνωστού δικηγόρου με τον οποίο ταξίδευε ο κ. Παππάς στη Βενεζουέλα και ο οποίος μπαινοβγαίνει στο Μαξίμου», είπε χαρακτηριστικά.

Και συνέχισε λέγοντας «σας κατηγορούμε:

1. Ότι ορίσατε γενικό διευθυντή της ΔΕΠΑ τον πρώην υπάλληλο του κ. Λαυρεντιάδη και συγκεκριμένα τον πρώην διευθυντή της ELFE που έχει τo 80% των χρεών στην ΔΕΠΑ. Βάλατε τον κ. Κιτσάκο που διώκεται για κακουργηματική απιστία.

2. Ότι επιχειρήθηκε παράνομη ανταλλαγή ακινήτων που ήταν δεσμευμένα για «ξέπλυμα».

3. Τα ακίνητα αυτά επιχειρήθηκε να κοστολογηθούν 10 φορές πάνω από την αξία τους.

4. Ο κ. Κιτσάκος είπε ότι δεν τα έκανε μόνος του, αλλά με εντολές έξι υπουργών και αυτά φαίνεται ότι τα έλεγε και στις συνεδριάσεις της ΔΕΠΑ. Ο κ. Κιτσάκος έλεγε στις εισηγήσεις του πως όλα αυτά με την υπερκοστολόγηση ακίνητων τα γνωρίζουν οι υπουργοί.»

Από την πλευρά του  ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης, αφού ξεδίπλωσε το κουβάρι της υπόθεσης, τόνισε με νόημα: «Γι' αυτό θα πάτε φυλακή και θα σας κοπούν τα γελάκια πολύ γρήγορα».

Ο, δε, Μάκης Βορίδης τόνισε ότι η αρμοδιότητα της Βουλής ολοκληρώνεται στην ύπαρξη απλών ενδείξεων, μετά κάποιος παραπέμπεται στο ειδικό δικαστήριο. «Οργανωθείτε υπερασπιστικώς», κατέληξε ο Μάκης Βορίδης, στέλνοντας σαφές μήνυμα στην κυβερνητική πλειοψηφία.

Νωρίτερα, πάντως, ο κ. Γεωργιάδης υπογράμμισε ότι ο Πετσίτης πλέον δεν είναι σερβιτόρος αλλά… business consultant. Δείχνοντας, μάλιστα, μια φωτογραφία με τον δικηγόρο των offshore Αρτέμη Αρτεμίου να φεύγει από το Μέγαρο Μαξίμου με μια σακούλα είπε: «Όταν είδα τη συγκεκριμένη φωτογραφία  κατάλαβα πως σκέφτηκαν την ιστορία με τροχήλατες βαλίτσες…»