ΝΔ για αύξηση στα γενόσημα: Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο πιο πρόθυμος υπηρέτης των μεγάλων συμφερόντων

ΝΔ για αύξηση στα γενόσημα: Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο πιο πρόθυμος υπηρέτης των μεγάλων συμφερόντων

Την απόφαση της κυβέρνησης να αυξήσει τις τιμές των γενόσημων φαρμάκων κατά 10% σχολίασε ο αναπληρωτής Εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Μαστρογεωργίου σημειώνοντας πως με αυτόν τον τρόπο o ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά ότι είναι ο πιο πρόθυμος υπηρέτης των μεγάλων συμφερόντων και μάλιστα σε βάρος των ασθενέστερων πολιτών.

«Η κυβέρνηση μετά την αύξηση των τιμών των φαρμάκων και το δώρο εκατοντάδων εκατομμυρίων που έκανε στις πολυεθνικές, αυξάνει τώρα και τις τιμές των γενοσήμων κατά 10%. Επιβαρύνει έτσι και τους ασθενείς καθώς αυξάνει τη δική τους συμμετοχή.

Το κόμμα που ισχυρίζεται ότι πολεμά τα μεγάλα συμφέροντα, επιβεβαιώνεται καθημερινά ότι είναι ο πιο πρόθυμος υπηρέτης τους και μάλιστα σε βάρος των ασθενέστερων πολιτών», δηλώνει χαρακτηριστικά ο κ. Μαστρογεωργίου.

Σημειώνεται, πως η εν λόγω διάταξη που έφερε ο Ανδρέας Ξανθός προβλέπει ότι «κατά την πρώτη εφαρμογή της παρ. 4, αν η τιμή ενός γενόσημου μειώνεται σε ποσοστό μεγαλύτερο του 10% επι της τιμής του προηγούμενου δελτίου τιμών, όλα τα γενόσημα λαμβάνουν τιμή ίση με το 75% της τιμής του αντίστοιχου προϊόντος αναφοράς».

Εν ολίγοις όσοι παράγουν γενόσημα φάρμακα θα κοστολογούν το σκεύασμα στο 75% της τιμής του πρωτότυπου και όχι στο 65%, εφόσον η μείωση είναι άνω του 10%, ώστε να μην προκύψουν τεράστιες μειώσεις. Φυσικά το σκεπτικό του Υπουργείου Υγείας είναι ότι σε περίπτωση που η τιμή καταρρεύση, τότε μια εταιρεία δεν θα έχει νόημα να συνεχίσει να παράγει το φάρμακο.