ΝΔ: Εσωκομματικές συγκρούσεις στη σκιά της «παρέμβασης» Καραμανλή

ΝΔ: Εσωκομματικές συγκρούσεις στη σκιά της «παρέμβασης» Καραμανλή

Του Απόστολου Χονδρόπουλου

Χαρακτηριστικά ανοικτής σύγκρουσης λαμβάνει στο εσωτερικό της ΝΔ η αντιπαράθεση «καραμανλικών» στελεχών που υποστηρίζουν την υποψηφιότητα του Βαγγέλη Μεϊμαράκη και υποψηφίων Προέδρων, οι οποίοι εξακολουθούν να αμφισβητούν τις διαρροές που αποδίδονται στον πρώην Πρωθυπουργό και επιμένουν πως εάν ο κ. Καραμανλής θέλει να εκφράσει υποστήριξη σε κάποια υποψηφιότητα, πρέπει να το κάνει ο ίδιος, με δημόσια δήλωση.

Με δεδομένο πάντως ότι δεν υπάρχει δήλωση Καραμανλή, φαίνεται ότι το ζήτημα που κυριαρχεί τις τελευταίες ημέρες στο γαλάζιο προεκλογικό σκηνικό συνιστά απόρροια της προσπάθειας συνομιλητών του κ. Καραμανλή να διαψεύσουν φημολογίες της προηγούμενης εβδομάδας ότι ο πρώην Πρωθυπουργός επανεξετάζει την εμπιστοσύνη του προς την υποψηφιότητα του κ. Μεϊμαράκη. Φημολογίες που εντάσσονταν προφανώς και εκείνες στο πλαίσιο του παρασκηνιακού «πολέμου» που μαίνεται με ορίζοντα την 20η Δεκεμβρίου και είχε ως προηγούμενο επεισόδιο τα περί δήθεν απόσυρσης υποψηφίων.

Δεν περιορίστηκαν ωστόσο σε διαρροές ότι δεν έχει αλλάξει τίποτα σε σχέση με την ευνοϊκή στάση του κ. Καραμανλή απέναντι στον κ. Μεϊμαράκη, αλλά συνέδεσαν την επικράτηση του τελευταίου με την ίδια την προοπτική ενότητας της ΝΔ. Αυτή είναι η αιτία των πολύ έντονων αντιδράσεων και όχι τα περί στήριξης, την στιγμή που η αίσθηση ότι ο κ. Καραμανλής στηρίζει τον κ. Μεϊμαράκη υπάρχει από την αρχή της διαδικασίας και αποτελεί σταθερή παράμετρο σε ολόκληρη την προεκλογική κούρσα.

Το επιβεβαίωσε άλλωστε την Τρίτη και ο ίδιος ο κ. Μεϊμαράκης δηλώνοντας στον «Αθήνα 9.84» ότι «θεωρώ μεγάλη μου τιμή που ο Κώστας Καραμανλής έχει αφήσει να εννοηθεί ότι με στηρίζει. Αυτό δεν έγινε τώρα. Από την πρώτη στιγμή έλεγε στους συνομιλητές του ότι «η υποψηφιότητα Μεϊμαράκη είναι η καλύτερη».
Άλλο αυτό όμως και άλλα τα περί ενότητας που δημιούργησαν εκ των πραγμάτων συνειρμούς για ενδεχόμενους κινδύνους για τη συνοχή της ΝΔ εάν επικρατήσει άλλος υποψήφιος. Και αυτό δεν μπορούσε να μείνει ασχολίαστο τη στιγμή που όλοι οι συνυποψήφιοι δηλώνουν σταθερά όλο αυτό το διάστημα εγγυητές της ενότητας του κόμματος όποιο και αν είναι το εκλογικό αποτέλεσμα.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε την Τρίτη στον Ant1 ότι σέβεται απόλυτα τον Κ. Καραμανλή, θεωρεί «άψογη» την στάση που τήρησε όλα αυτά τα χρόνια και δεν πιστεύει καθόλου στα παραπολιτικά σχόλια. Άφησε ωστόσο αιχμές για ¨κάποιους που τους εξυπηρετεί να διαρρέουν σχόλια ότι στηρίζει τον α' ή τον β'» και πρόσθεσε πως «εάν θέλει να το πει ο Κώστας Καραμανλής, ας το πει ο ίδιος ο Κώστας Καραμανλής». Από την πλευρά του ο κ. Τζιτζικώστας έκανε λόγο για «πρώην συνεργάτες του Κ. Καραμανλή που διακινούσαν μία παραφιλολογία η οποία πολλές φορές δεν έχει σχέση με τις απόψεις του πρώην Πρωθυπουργού".

Αντιπαράθεση Γεωργιάδη με Στυλιανίδη και Ιωαννίδη

Στη σκιά και της συγκεκριμένης «διαρροής» εξελίσσεται ανοιχτή αντιπαράθεση μεταξύ στελεχών που υποστηρίζουν την υποψηφιότητα Μεϊμαράκη με υποψήφιους Προέδρους. Όπως η σύγκρουση του Άδωνι Γεωργιάδη με τον Σάκη Ιωαννίδη που κορυφώθηκε με αφορμή την παρουσία του Προέδρου της ΟΝΝΕΔ, αλλά και του Ευρ. Στυλιανίδη, στην πρεμιέρα του Λάκη Λαζόπουλου. Ο κ. Γεωργιάδης επικρίνει όμως τον κ. Ιωαννίδη και για το γεγονός ότι ενώ εκ της θέσεώς του, ως μέλος της ΚΕΦΕ, θα έπρεπε να παραμείνει ουδέτερος, εκείνος υποστηρίζει ανοιχτά τον Β. Μεϊμαράκη.

Σε εξέλιξη βρίσκεται και η κόντρα με τον Ευρυπίδη Στυλιανίδη, ένθερμο επίσης υποστηρικτή της υποψηφιότητας Μεϊμαράκη. Ο κ. Στυλιανίδης μίλησε για «νεοφώτιστους νεοδημοκράτες που μπαίνουν στη λογική της προπαγάνδας», παίρνοντας τη σκυτάλη από τον Πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ που είχε κάνει λόγο «για κάποιους που ήρθαν μόλις χθες στην παράταξη και δεν γνωρίζουν τον πολιτικό πολιτισμό μας». «Θα αφήσω να κρίνουν οι ψηφοφόροι όσα είπε για νεοφερμένους», απάντησε από την πλευρά του ο κ. Γεωργιάδης.

Μιλώντας την Τρίτη το πρωί στο Μega ο κ. Στυλιανίδης χαρακτήρισε τη ΝΔ κόμμα «καραμανλικό» σε αρχές και αξίες και παρότι απέφυγε να κατονομάσει κάλεσε «όποιον είναι αντικαραμανλικός να βγει να το πει και ας έρθει να κάνει καριέρα στη ΝΔ». Ερωτηθείς για τη στάση του κ. Καραμανλή σημείωσε ότι «είχε ενθαρρύνει τον Β. Μεϊμαράκη να κατέβει υποψήφιος επενδύοντας στην εμπειρία και στη γνώση του και δεν νομίζω ότι έχει υπαναχωρήσει από αυτό". "Από κει και πέρα σέβεται τις διαδικασίες, τους υποψήφιους, δεν θα έβγαινε ποτέ με δημόσια δήλωση να το πει. Διότι όταν κάποιοι δεν αντιλαμβάνονται τη σιωπή του, θα καταλάβουν το λόγο του;», διερωτήθηκε.

«Να το πουν σήμερα αν θέλουν να τα βρουν με τον ΣΥΡΙΖΑ»

Η αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει στο εσωτερικό της ΝΔ κρύβει πάντως και πολιτική ουσία που σχετίζεται με την σχέση της ΝΔ με τον ΣΥΡΙΖΑ και την προοπτική να υπάρξει στο μέλλον συνεργασία μαζί του. Επικαλούμενος δήλωση του κ. Στυλιανίδη πως «εάν το καλό της Ελλάδας απαιτεί μα συνεργαστώ, θα συνεργαστώ με τον ΣΥΡΙΖΑ", ο κ. Γεωργιάδης έριξε το γάντι τόσο σε εκείνον, όσο και στον Πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ.
«Εάν κάποιοι στη ΝΔ, πιθανώς ο κ. Στυλιανίδης, πιθανώς ο κ. Ιωαννίδης θέλουν να τα βρουν κατά κάποιο τρόπο με τον ΣΥΡΙΖΑ δικαίωμά τους, πρέπει όμως να το πουν σήμερα», δήλωσε χαρακτηριστικά, διαχωρίζοντας πάντως τον ίδιο τον κ. Μεϊμαράκη, καθώς θεωρεί ότι με τις τελευταίες δηλώσεις του ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί να υπάρξει «καμία συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ».

Επανέλαβε ωστόσο ότι όλοι οι συνυποψήφιοι πρέπει να έχουν τοποθετηθεί καθαρά στο ζήτημα αυτό πριν την Κυριακή και «εάν κάποιος από τους 4 εκλεγεί και πάει να κάνει συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν θα έχει πολιτική νομιμοποίηση γι' αυτό».
«Και άρα εκεί θα γίνει χαμός. Να είμαστε συνεννοημένοι. Αν θέλουν να το κάνουν να το πουν αυτή την εβδομάδα», τόνισε χαρακτηριστικά ο υποψήφιος Πρόεδρος της ΝΔ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στον «Σκάι» τόνισε από τη δική του πλευρά ότι «αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να δει δυνατότητες σύμπλευσης και συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ γιατί υπάρχουν βασικές διαφορές πολιτικής, όπως π.χ στην Παιδεία και στο κράτος και δεν μπορεί να φανταστεί πως θα μπορούσαν να γεφυρωθούν στο όνομα δήθεν μίας οικουμενικής κυβέρνησης». Σημείωσε δε πως «εάν η κυβέρνηση χάσει τον αριθμό των 151 θα πρέπει η Βουλή να αναζητήσει σχηματισμό άλλης κυβέρνησης, κατά πάσα πιθανότητα με άλλον Πρωθυπουργό».

Διαβάστε ακόμα:

- Παρενέβη τελικά στα εσωκομματικά ο Κώστας Καραμανλής;