ΝΔ: Επιβεβλημένη η παροχή ψήφου στους Ελληνες ομογενείς

ΝΔ: Επιβεβλημένη η παροχή ψήφου στους Ελληνες ομογενείς

Του Γιάννη Κ. Τρουπή

Ψηλά στην ατζέντα της κρατάει η Νέα Δημοκρατία την παροχή ψήφου στους ομογενείς, όπως φάνηκε και από την τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη εχθές στη Βουλή. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζήτησε για μία ακόμα φορά από τον πρωθυπουργό να στηρίξει την πρωτοβουλία της ΝΔ και να ψηφίσουν από κοινού τη σχετική τροπολογία, ώστε να δοθεί η δυνατότητα σε όσους βρίσκονται εκτός μητροπολιτικής Ελλάδας να αποφασίζουν για την πατρίδα. Ο κ. Μητσοτάκης μάλιστα πρότεινε στον κ. Τσίπρα να αποδεχθεί την πρόταση της ΝΔ και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης με την σειρά της να στηρίξει κοινοβουλευτικά την κατάτμηση της Β'' Αθήνας.

Σε κάθε περίπτωση πάντως η Πειραιώς θα επιμείνει να θέτει το θέμα της ψήφου των ομογενών. Στο πλαίσιο αυτό, η γραμματεία διεθνών σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ένωσης σε συνεργασία με την γραμματεία Οικουμενικού Ελληνισμού διοργάνωσαν την Τετάρτη που μας πέρασε ανοιχτή συζήτηση με θέμα “Η ψήφος των αποδήμων και το Brain gain”, στα γραφεία του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου στην Αθήνα.

Κεντρικοί ομιλητές ήταν ο πρώην υπουργός, Μάκης Βορίδης και ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, Κώστας Δέρβος, ενώ το ρόλο του συντονιστή είχαν ο γραμματέας Διεθνών Σχέσεων της ΝΔ, Γιάννης Σμυρλής και ο γραμματέας Οικουμενικού Ελληνισμού, Τάκης Σκανδαλάκης.

Ιδιαίτερη στιγμή της εκδήλωσης ήταν η πραγματοποίηση τηλεδιασκέψεις με εκπροσώπους του απόδημου ελληνισμού από την Λευκωσία, το Τορόντο, την Στουτγκάρδη, το Μόναχο, τη Νέα Υόρκη, τις Βρυξέλλες και το Λονδίνο.

Όλοι οι ομιλητές τόνισαν ότι η ψήφος των αποδήμων είναι επιβεβλημένη, καθώς η πατρίδα οφείλει στους Έλληνες του εξωτερικού το δικαίωμα να κρατήσουν επαφή με την πατρίδα.