ΝΔ: Δήθεν χωρισμός Κράτους - Εκκλησίας, ένα ακόμα πυροτέχνημα ΣΥΡΙΖΑ

ΝΔ: Δήθεν χωρισμός Κράτους - Εκκλησίας, ένα ακόμα πυροτέχνημα ΣΥΡΙΖΑ

Του Γιάννη Κ. Τρουπή

Επικριτικά στέκεται η αξιωματική αντιπολίτευση σε όσα ακούγονται και γράφονται σχετικά με τη χθεσινή συμφωνία Κράτους - Εκκλησίας. Στη ΝΔ περιμένουν να γίνουν γνωστές οι λεπτομέρειες των όσων συμφωνήθηκαν, όμως ήδη εγείρουν συγκεκριμένα ζητήματα.

«Δεν υπάρχει κανένας χωρισμός Κράτους-Εκκλησίας. Είναι άλλο ένα πυροτέχνημα του ΣΥΡΙΖΑ. Το Κράτος θα εξακολουθεί να μισθοδοτεί τους κληρικούς με το ίδιο ακριβώς ποσό που τους μισθοδοτεί και σήμερα. Το μόνο που αλλάζει είναι ότι αντί να μισθοδοτεί το Κράτος απευθείας τους κληρικούς, θα δίνει τα χρήματα στην Εκκλησία, και εκείνη θα αναλάβει να καταβάλει τους μισθούς των κληρικών», τονίζουν αρμόδιες πηγές της Πειραιώς.

Στη ΝΔ μάλιστα θέτουν και ερωτήματα ως προς ορισμένες πλευρές της συμφωνίας.

- Το συνολικό κονδύλι των 200 εκατομμυρίων ευρώ που εν λευκώ πια θα καταβάλλει ετησίως το Κράτος στην Εκκλησία πώς ακριβώς θα το διαχειρίζεται η Εκκλησία;
- Θα έχει την ευθύνη η Ιερά Σύνοδος ή οι Μητροπόλεις;
- Θα δίνει η Ιερά Σύνοδος μισθούς στις Μητροπόλεις αναλόγως των κληρικών που έχουν οι ενορίες τους;
- Ποιος θα καθορίζει το ποσό που θα παίρνει κάθε Μητρόπολη, και ποιος τους ακριβείς μισθούς τους;
- Ποιος θα διασφαλίζει τα δικαιώματα που έχουν σήμερα οι κληρικοί -εργασιακά και ασφαλιστικά; Το Κράτος ή η Εκκλησία; Συντάξεις πώς θα παίρνουν οι κληρικοί; Από την Εκκλησία ή από το Κράτος; Από το ίδιο κονδύλι ή από κάποιο άλλο είναι μόνο μερικά από αυτά.

Η ΝΔ μάλιστα θέτει και ζήτημα αποδοχής της συμφωνίας από το σύνολο των κληρικών.

«Σκέφτεται αλήθεια η κυβέρνηση να προσλάβει νέους δημοσίους υπαλλήλους στη θέση των 10000 κληρικών επειδή θα τους πληρώνει πια με έμμεσο και όχι άμεσο τρόπο και επειδή κατ'' όνομα μόνον δεν θα είναι πια δημόσιοι υπάλληλοι; Έχουν σώας τας φρένας όσοι διοχετεύουν αυτές τις πληροφορίες; Ποιον νομίζουν ότι κοροϊδεύουν όταν ισχυρίζονται ότι ανοίγουν 10.000 θέσεις στο Δημόσιο και την ίδια ώρα οι κληρικοί θα εξακολουθούν να πληρώνονται από το Κράτος ακριβώς όπως συμβαίνει σήμερα; Βρέθηκε ξαφνικά το λεφτόδεντρο να κόψει 10.000 νέους μισθούς;», αναρωτιέται συνεργάτης του Κυριάκος Μητσοτάκης.

Εδραιωμένη πλέον είναι η άποψη στην αξιωματική αντιπολίτευση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ με καθυστέρηση 5 ετών συνειδητοποίησε πως τα εκκρεμή ζητήματα στις σχέσεις των δύο πλευρών δεν χρήζουν συνταγματικής αναθεώρησης αλλά μπορούν να ρυθμιστούν με νομοθετικές πρωτοβουλίες. «Πρωτοβουλίες τις οποίες είχε λάβει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ήδη από το 2013, με τη σύσταση κοινής εταιρείας Κράτους-Εκκλησίας για την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας, αλλά την υλοποίηση αυτών των πρωτοβουλιών ματαίωσε για ιδεοληπτικούς λόγους ο ΣΥΡΙΖΑ», σημειώνει κομματική πηγή.

Η ΝΔ πάντως είναι διατεθειμένη να ζητήσει επιτακτικά σειρά απαντήσεις σε ένα κεντρικό σημείο της συμφωνίας. Σύμφωνα με το κείμενο προβλέπεται η παραίτηση της Εκκλησίας από τα ακίνητα που της αφαιρέθηκαν μέχρι το 1939. Πόσα, άραγε, ήταν αυτά; Έχουν εκτιμηθεί από τις κρατικές υπηρεσίες; Και ήταν, πράγματι, διεκδικήσιμα από την Εκκλησία ή είχαν περιέλθει νόμιμα στο Δημόσιο; Επιπλέον μπορεί κάποιος να πει αν τα ακίνητα αυτά, συμπίπτουν με αυτά του 1952, τα οποία με βάση τη συμφωνία θα αξιοποιηθούν στην νέα εταιρεία Δημοσίου-Εκκλησίας είναι μερικές από τις ερωτήσεις, τις οποίες θα θέσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.