ΝΔ: Δεν μπορούν να παίζουν με τα εκλογικά δικαιώματα των Ελλήνων πολιτών στην Βρετανία

ΝΔ: Δεν μπορούν να παίζουν με τα εκλογικά δικαιώματα των Ελλήνων πολιτών στην Βρετανία

Την άμεση παρέμβαση της κυβέρνησης ζητάει η Νέα Δημοκρατία σχετικά με το ζήτημα των εκλογικών δικαιωμάτων των Ελλήνων που ζουν στη Μεγάλη Βρετανία, με αφορμή τη χθεσινή απόφαση της Βουλής των Κοινοτήτων που ενέκρινε την πρόταση για αίτηση παράτασης του Brexit τουλάχιστον μέχρι τις 30 Ιουνίου 2019.

Σύμφωνα με τη ΝΔ, οι κ. Χαρίτσης και Κατρούγκαλος «οφείλουν να πάψουν να κρύβονται», καθώς «δεν μπορούν να παίζουν με τα εκλογικά δικαιώματα Ελλήνων πολιτών, όσο κι αν βρίσκονται σε πανικό ενόψει της επερχόμενης ήττας του κόμματός τους».

Στην ανακοίνωσή του, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημειώνει ότι «Η χθεσινή απόφαση της Βουλής των Κοινοτήτων για παράταση του Brexit εκθέτει ανεπανόρθωτα την Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτό γιατί, με πρόσχημα το Brexit, αποφάσισε να μην επιτρέψει στους Έλληνες που ζουν στη Μ. Βρετανία να ψηφίσουν στη χώρα διαμονής τους στις προσεχείς Ευρωεκλογές, όπως δικαιούνται εκ του νόμου».

Μετά την ανάδειξη του θέματος από τη Νέα Δημοκρατία τον Φεβρουάριο, οι αρμόδιοι Υπουργοί Γ. Κατρούγκαλος και Αλ. Χαρίτσης έσπευσαν άρον άρον να διαβεβαιώσουν ότι το πρόβλημα που οι ίδιοι δημιούργησαν θα λυθεί σύντομα.
 
Ωστόσο, ο εμπαιγμός των 70 χιλιάδων Ελλήνων της Μεγάλης Βρετανίας συνεχίζεται, αφού ακόμη και σήμερα η Κυβέρνηση εξακολουθεί να τους στερεί παράνομα τη δυνατότητα να εγγραφούν στους εκλογικούς καταλόγους και να ασκήσουν το δικαίωμα που έχουν ως κάτοικοι κράτους μέλους της ΕΕ να ψηφίσουν στον τόπο κατοικίας τους.
 
Και αναφέρει:

«Η Κυβέρνηση οφείλει άμεσα: 

- Να δώσει οδηγίες στην πρεσβεία και τα προξενεία στη Μεγάλη Βρετανία για να ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για τους ενδιαφερόμενους

- Να διαθέσει επαρκή αριθμό προσωπικού ώστε να εξυπηρετηθούν οι κάτοικοι του Ηνωμένου Βασιλείου απρόσκοπτα και

- Να δώσει εύλογη παράταση τουλάχιστον για τους κατοίκους της Μεγάλης Βρετανίας να εγγραφούν στους εκλογικούς καταλόγους».
 
«Ας πάψουν επιτέλους να κρύβονται οι κ. Χαρίτσης και Κατρούγκαλος. Δεν μπορούν να παίζουν με τα εκλογικά δικαιώματα Ελλήνων πολιτών, όσο κι αν βρίσκονται σε πανικό ενόψει της επερχόμενης ήττας του κόμματός τους», καταλήγει η ΝΔ.

Υπενθυμίζεται πως χτες ο Τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος και ο Τομεάρχης Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης κατέθεσαν σχετική ερώτηση στους Υπουργούς Εξωτερικών και Εσωτερικών σχετικά με τη συμμετοχή στις επικείμενες Ευρωεκλογές των Ελλήνων που διαβιούν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Όπως επισημαίνεται στην ερώτηση κατά την τελευταία συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ), στις 22 Φεβρουαρίου 2019, η Νέα Δημοκρατία έθεσε το ζήτημα της διασφάλισης της συμμετοχής στις Ευρωεκλογές των Ελλήνων πολιτών που διαβιούν στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς η Πρεσβεία είχε ανακοινώσει ότι λόγω Brexit δεν θα υπήρχε αυτή η δυνατότητα.