ΝΔ: Αθέμιτη παρέμβαση η εντολή της κ. Δημητρίου στη δικαστική έρευνα για το Μάτι

ΝΔ: Αθέμιτη παρέμβαση η εντολή της κ. Δημητρίου στη δικαστική έρευνα για το Μάτι

Για αθέμιτη παρέμβαση στην ανεξαρτησία των εισαγγελικών λειτουργών κατηγορεί η Νέα Δημοκρατία την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Ξένη Δημητρίου, μετά την είδηση ότι παγώνει η δικαστική έρευνα για τις ποινικές ευθύνες της τραγωδίας στο Μάτι.

Υπενθυμίζεται ότι με έγγραφη παραγγελία της η κ. Δημητρίου ζητά να συσχετιστεί στη δικογραφία το πόρισμα της Γενικής Επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης Μαρίας Παπασπύρου από τη διοικητική έρευνα, που διέταξε μόλις πριν λίγες ημέρες και που σημαίνει ότι η διαδικασία της ποινικής έρευνας μπορεί να καθυστερήσει για μήνες.

Η αξιωματική αντιπολίτευση αναφέρει χαρακτηριστικά πως είναι πέρα από κάθε νομική λογική, μια κατεπείγουσα ποινική έρευνα να διακόπτεται για να λάβει υπόψη της τα αποτελέσματα ενός διοικητικού ελέγχου, εξηγώντας πως αφενός δεν είναι γνωστό πότε θα ολοκληρωθεί, αφετέρου δεν δεσμεύει την ποινική διερεύνηση της υπόθεσης.

Μάλιστα, η ΝΔ ζητά από τη Δικαιοσύνη να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να συνεχίσει απερίσπαστη την έρευνά της χωρίς παρεμβάσεις, ειδικά όταν ο διοικητικός έλεγχος που μπλόκαρε τη διαδικασία γίνεται μάλιστα από την Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης κ. Μαρία Παπασπύρου, για την οποία η αξιωματική αντιπολίτευση υπενθυμίζει διατηρεί στενές σχέσεις με το Μαξίμου.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΝΔ:

«Η είδηση ότι παγώνει η εν εξελίξει δικαστική έρευνα για την εθνική τραγωδία στο Μάτι είναι αδιανόητη και η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Ξένη Δημητρίου φέρει ακέραιη την ευθύνη γι αυτήν την εξέλιξη. Η εντολή της κ. Δημητρίου συνιστά αθέμιτη παρέμβαση στην ανεξαρτησία των εισαγγελικών λειτουργών στους οποίους έχει ανατεθεί η διεξαγωγή της προκαταρκτικής εξέτασης.

Είναι δε, πέρα από κάθε νομική λογική, μια κατεπείγουσα ποινική έρευνα να διακόπτεται για να λάβει υπόψη της τα αποτελέσματα ενός διοικητικού ελέγχου που ξεκίνησε πριν από 15 μέρες από τη Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης κ. Μαρία Παπασπύρου. Όχι μόνον διότι ουδείς γνωρίζει πότε ο διοικητικός αυτός έλεγχος θα ολοκληρωθεί, αλλά γιατί σε καμία περίπτωση δεν δεσμεύει την ποινική διερεύνηση της υπόθεσης.

Η ΝΔ καλεί τη Δικαιοσύνη να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να συνεχίσει απερίσπαστη την έρευνά της, χωρίς παρεμβάσεις που δημιουργούν βαριές σκιές για τους σκοπούς και τα κίνητρά τους. Πόσο μάλλον όταν ο διοικητικός έλεγχος γίνεται από την κ. Μαρία Παπασπύρου οι στενές σχέσεις της οποίας με το Μέγαρο Μαξίμου είναι αυταπόδεικτες»