Ναι στη λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία - Πού συμφωνούν τα κόμματα

Ναι στη λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία - Πού συμφωνούν τα κόμματα

Tου Αλέξανδρου Διαμάντη

Ανοιχτό το παράθυρο άφησε ο βουλευτής Ευριπίδης Στυλιανίδης για την αποδοχή από πλευράς ΝΔ της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ και του Κινήματος Αλλαγής για την εισαγωγή μέσω του Συντάγματος της λαϊκής νομοθετικής πρωτοβουλίας με συλλογή υπογραφών πολιτών.

«Είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Στυλιανίδης, ενώ ο ίδιος τόνισε πως: «Αναμφισβήτητα η Αναθεώρηση αυτή μπορούσε και έπρεπε να αλλάξει περισσότερα και καλύτερα. Κάποια στιγμή όλοι πιστέψαμε ότι δεν θα αλλάξει τίποτε. Τελικά όμως η κοινή προσπάθεια, το υψηλό επιστημονικό και πολιτικό επίπεδο διαλόγου, το κλίμα συνεννόησης και σύνθεσης που επικράτησε στην Επιτροπή, μας έδωσε αποτελέσματα πολύ παραπάνω από τις αρχικές προσδοκίες».

Λίγο νωρότερα, ο εισηγητής της ΝΔ Κώστας Τζαβάρας υπογράμμισε ότι η Βουλή απώλεσε την ευκαιρία για την αναθεώρηση του άρθρου 16 για μη κρατικά πανεπιστήμια ενώ προσέθεσε ότι «η αναθεώρηση είναι προσπάθεια να εξελιχθούν, να διορθωθούν και ενδεχομένως να αποκατασταθούν οι ελλείψεις που η ίδια η ζωή επέβαλε από την τελευταία αναθεώρηση».

Από την πλευρά του ο Γ. Κατρούγκαλος κατηγόρησε τη ΝΔ γιας οπισθοδρομικές αντιλήψεις, λογική παιγνίων και προσπάθεια εργαλειοποίησης του Συντάγματος. «Θα ψηφιστούν μόνο οι διατάξεις που δεν άντεχε το πολιτικό κόστος η ΝΔ να τις απορρίψει. Από τις προτάσεις της φαίνεται η ιδεολογική της οπισθοχώρηση από την πρότασή της το 2014 πολλές φορές και πίσω από τη συντακτική Βουλή του 1975. Είχε αντίληψη τακτικισμού και ακραίας υποκρισίας», είπε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα τα κόμματα συμφωνούν στα εξής σημεία:

1. Καταργείται η σύντομη αποσβεστική προθεσμία του άρθρου 86 περί ποινικής ευθύνης υπουργών

2. Διαχωρισμός της διαδικασίας εκλογής ΠτΔ από τη διάλυση της Βουλής και τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές. Προκρίνεται κατά πλειοψηφία η εκλογή από τη Βουλή με απόλυτη ή σχετική πλειοψηφία, ώστε να μη διακόπτεται η δημοκρατική λαϊκή εντολή προς μία κυβέρνηση σκοπίμως, για την ανάδειξη ενός προέδρου με περιορισμένες ρυθμιστικές αρμοδιότητες.

3. Σύστημα Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος για τη στήριξη της Ελληνικής Οικογένειας

4. Διευκολύνεται η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού

5. Δυνατότητα σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής ύστερα από πρόταση 10 βουλευτών της αντιπολίτευσης και με παρουσία 120 βουλευτών.

6. Αυστηροποιείται η ασυλία του Βουλευτή

7. Εξισώνονται οι στρατιωτικοί δικαστές με τους λοιπούς δικαστές (άρθρο 96 παρ. 5 )

8. Διευκόλυνση εκλογής Ανεξάρτητων Αρχών κατά το άρθρο 101Α Σ. Από την ομοφωνία και τα 4/5 που απαιτούνταν, τώρα εκλέγονται με τα 3/5 της Διάσκεψης των Προέδρων.

Διαβάστε ακόμα:

- Ξεκίνησε η συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος