Να ψηφιστεί από όλη τη Βουλή το νομοσχέδιο για τους απόδημους

Να ψηφιστεί από όλη τη Βουλή το νομοσχέδιο για τους απόδημους

Του Αλέξανδρου Διαμάντη

Πρόσκληση και τους 300 βουλευτές να ψηφίσουν το σχέδιο νόμου για την ψήφο των απόδημων απηύθυνε ο Υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος κατά τη διάρκεια της πρώτης συνεδρίασης αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής.

Συγκεκριμένα, υπογράμμισε ότι το νομοσχέδιο έχει ιδιαίτερη πολιτική και εθνική σημασία, καθώς «αναφέρεται στο αυτονόητο δικαίωμα των Ελλήνων που κατοικούν στο εξωτερικό». Σύμφωνα με τον Υπουργό το αίτημα της ψήφου των ομογενών είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο, αλλά «δυστυχώς δεν κατέστη δυνατό να υλοποιηθεί από τις προηγούμενες κυβερνήσεις». . Πρόκειται για αίτημα δεκαετιών των οργανώσεων των Ελλήνων του εξωτερικού για το οποίο έχει έρθει η ώρα να ανταποκριθούμε θετικά», ανέφερε ο κ. Θεοδωρικάκος και απευθυνόμενος προς τον ΣΥΡΙΖΑ, τον κάλεσε να ξεφύγει από επιχειρήματα που δεν είναι ισχυρά και βάσιμα», μιλώντας ουσιαστικά για το «όχι» που είπε στη πρόσφατη διαδικασία της Συνταγματικής Αναθεώρησης. «Δεν έχει κανένα λόγο να μείνει εκτός αυτής της στήριξης του νομοσχεδίου. Είναι ώρα ευθύνης για όλους», προσέθεσε με νόημα.

Ο Τάκης Θεοδωρικάκος υπενθύμισε ότι παρών σχέδιο νόμο έρχεται σε μια περίοδο που σοβαροί κίνδυνοι και απειλές πολλαπλασιάζονται για την Ελλάδα ενώ επαναλαμβάνοντας φράση του Κ. Μητσοτάκη τόνισε ότι εν τέλει «Οι Έλληνες είμαστε πολλοί λίγοι για να είμαστε διχασμένοι και οφείλουμε στις συζητήσεις που θα ακολουθήσουν να δείξουμε έτοιμοι να ενώσουμε τις δυνάμεις μας σε αυτό το αυτονόητο δικαίωμα των Ελλήνων του εξωτερικού».

Σε κάθε περίπτωση ξεκαθάρισε ότι η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας ήταν να διευκολυνθούν όλοι οι ομογενείς μέσω της επιστολής ψήφους, αλλά «τελικά προέκυψε ο απαραίτητος συμβιβασμός».

«Από την αρχή τέθηκε το δίλημμα: να βρούμε λύσεις με συμβιβασμούς ή να εμμείνουμε ο καθένας στην δική του άποψη και στο τέλος να μην έχουμε αποτέλεσμα; Η κυβέρνηση αποφάσισε να απαντήσει θετικά και προωθητικά σε αυτό το δίλημμα. Έπρεπε να βρούμε τον κοινό τόπο γι' αυτό κάναμε τις συγκλίσεις», τόνισε με νόημα.

Αλλαγές στο νομοσχέδιο ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλιώς θα καταψηφίσει

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ πάντως, σημαντικές αλλαγές ζήτησε από τον Τάκη Θεοδωρικάκο ο εισηγητής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Γιώργος Κατρούγκαλος, σχετικά με το νομοσχέδιο για τους απόδημους, προκειμένου το κόμμα του να υπερψηφίσει. Πολλοί, πάντως, ερμηνεύουν τη στάση του ως μια προαναγγελία άρνησης υπό τον κοινοβουλευτικό μανδύα αλλαγών.

Πιο συγκεκριμένα, ο Γ. Κατρούγκαλος ισχυρίστηκε ότι η πρόταση της Κουμουνδούρου απαντά πληρέστερα στις πολιτικές ανάγκες των Ελλήνων του Εξωτερικού, μολονότι η ψήφος τους δεν προσμετράτε στο τελικό εκλογικό αποτέλεσμα. Υποστήριξε ότι η κυβέρνηση έχει υποπέσει σε «αντιφατικούς ισχυρισμούς» ενώ καταλόγισε στην κυβέρνηση «μείζονα προχειρότητα». Τόνισε, δε, ότι η κυβέρνηση προσχώρησε στην πρόταση του ΚΚΕ, την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ θεώρησε ως βάση για συζήτηση.

Την ίδια ώρα, ζήτησε τη διασφάλιση του αδιάβλητου της εκλογικής διαδικασίας αλλά και τη κατοχύρωση του δικαιώματος του εκλέγεσθαι για τους Έλληνες του εξωτερικού, μέσω και της πρόβλεψης ενός συγκεκριμένου αριθμού βουλευτών από το ψηφοδέλτιο Επικρατείας.