Να παρέμβουν εισαγγελείς στα fake news για τον κορονοϊό

Να παρέμβουν εισαγγελείς στα fake news για τον κορονοϊό

«Δεν υπάρχει τίποτε πιο επικίνδυνο από έναν επινοητικό ηλίθιο» - Scott Adams

Υπάρχει η εντύπωση ότι  μπρος στον τρόμο της μάστιγας που επήλθε, η κοινωνία αποβάλει τις  ψεκασμένες δοξασίες, ασπάζεται τον ορθολογισμό, και τείνει ευήκοον ους  στις εξηγήσεις και τις εκκλήσεις των επιστημόνων. Ισχύει αυτό για τη μεγάλη πλειοψηφία.

Όμως στο  απέραντο βαλτώδες  τοπίο των social media,  τον τόνο δεν δίνει η μεγάλη - «σιωπηρή» που έλεγε και ο παλιός Καραμανλής  - πλειοψηφία αλλά οι εμπαθείς, οι μισεροί, οι αναίσθητοι, οι αλαφροΐσκιωτοι.

Σαν κάποιον χαριτόβρυτο βουλευτή του ΜΕΡΑ25 ας πούμε (τα ονόματα δεν έχουν σημασία, δεν αξίζουν προσοχής), που με αφορμή τον θάνατο  γνωστής δημοσιογράφου, κατήγγειλε ότι ενώ είχε ζητήσει να της κάνουν τεστ για κορωνοϊό και να πάει στο νοσοκομείο, δεν της το επέτρεψαν.  Κατήγγειλε τους οργανισμούς υγείας (στην κυβέρνηση στόχευε) ότι αποκρύπτει νεκρούς από τον κορωνοϊό.

Άλλο που δεν ήθελαν τα troll στο twitter  αλλά και κάποιοι δημοσιογράφοι συγκριμένης πολιτικής  κατεύθυνσης, που το αναπαρήγαγαν. Δεν ήθελε πολύ και ο αψίκορος πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ για την αναπαραγωγή (για να δικαιώσει όσους είπαν ότι  ευτυχώς δεν είναι αυτός στο τιμόνι της Υγείας). Τελικά αναγκάστηκε να βγει ο χαροκαμένος αδελφός της εκλιπούσης να αποκαταστήσει την αλήθεια, ότι δεν ίσχυε η καταγγελία  του βουλευτή και ότι η ίδια δεν θέλησε να πάει στο νοσοκομείο. 

Ωστόσο ο ισχυρισμός του, επειδή εκ της  ιδιότητός του απολαμβάνει αυξημένο κύρος και ακτινοβολία λόγου, λειτουργεί αποσταθεροποιητικά στην κοινωνική συνοχή και υπονομευτικά στο συλλογικό ηθικό.  Και κυρίως κονιορτοποιεί το ηθικό των ευάλωτων ανθρώπων που αγωνιούν για τη ζωή τους, έχουν στρέψει στην Πολιτεία οφθαλμόν ελπίδας, αλλά  τους μεταδίδεται το μήνυμα: μην ελπίζετε, οι οργανισμοί υγείας αδιαφορούν για σας!

Κάποιος εισαγγελέας αυτεπαγγέλτως θα έπρεπε να  επέμβει. Όχι μόνο για να τιμωρηθεί ο εν λόγω, αφού ούτως ή άλλως θα πρέπει να περάσει από τη Βουλή η άρση του ακαταδίωκτου,  αλλά για να συνετιστούν οι υπόλοιποι. Όποιος μεταδίδει ψευδείς ειδήσεις αυτή την ώρα αποτελεί δημόσιο κίνδυνο. Ουδεμία χρεία ανοχής αιτιολογείται.

Αλλοι τυχάρπαστοι  δημιούργησαν «hastag» στο twitter  και απειλούν «μετά θα λογαριαστούμε», μετά δηλαδή την επέλαση της πανδημίας.  Η σκέψη τους εν μέσω πανδημίας είναι να πάρουν τον τρίτο γύρο. Να εκδικηθούν αυτό   που δεν μπόρεσαν να κατορθώσουν με την ψοφοδεή στάση Τσίπρα, ο οποίος ξεκίνησε ως γενναίος πολέμαρχος  κατά της νεοφιλελεύθερης Ευρώπης, και ως αναμορφωτής που θα την άλλαζε συνθέμελα, και κατέληξε εκλιπαρών να τον εντάξουν  στην ποσοτική χαλάρωση.

Τι θα πούνε και με ποιους θα τα πούνε άραγε οι «εκδικητές» τη μετεπιδημικής εποχής; Πολλών εξ αυτών ο πολιτικός προσανατολισμός  παραπέμπει σε εκδίκηση για όσα άκουσε η προηγούμενη κυβέρνηση για το Μάτι και την Μάνδρα. Τόσο μικρόμυαλοι. Καθότι όχι τόσο η Μάνδρα,  αλλά σίγουρα το Μάτι ήταν θέμα ανίκανης διοικητικής διαχείρισης. Και κυρίως ήταν θέμα απάνθρωπης προσβολής νεκρών, όταν ο πρώην Πρωθυπουργός έκανε ότι τους αγνοούσε μπροστά στις κάμερες, ενώ  μετέπειτα οι υπουργοί του προσπαθούσαν να πείσουν για ύποπτους εμπρησμούς. 

Η παρούσα κυβέρνηση δεν έχει επιδείξει ως τώρα αδυναμία  διαχείρισης, με βάση τις δηλώσεις στις οποίες έχουν προβεί ξένοι ειδικοί, και με βάση πάντα τα  τις δυνατότητες του συστήματος.   

Με την  πανδημία  ξεθάρεψαν και οι  εραστές της υποταγής των πάντων στο κράτος, λες και υπήρχε  σύστημα υγείας οιασδήποτε χώρας, οιουδήποτε πολιτικού συστήματος, να αντιμετωπίσει την πανδημία, εάν δεν είχαν προϋπάρξει τα μέτρα περιστολής της κυκλοφορίας. Είναι αυτοί που φανατικά απέδιδαν το Τσέρομπιλ  στην προπαγάνδα του ιμπεριαλισμού. Αυτοί που επιρρίπτουν κάθε λιμό και λοιμό στον καπιταλισμό (αν και ο ιός ξεκίνησε από την κομμουνιστική Κίνα), ενώ δεν τους λέει τίποτα η λέξη «Γολοντομόρ», ο φρικιαστικός  δηλαδή λιμός και ο θάνατος εκατομμυρίων Ουκρανών, που προκάλεσαν τα πειραματικά κολεκτιβιστικά πειράματα του Στάλιν. Δεν απολογήθηκαν ποτέ γιατί τα υποστήριξαν, αλλά θεωρούν ότι ήρθε η ευκαιρία του «τρίτου γύρου», για να δικαιωθούν  οι απόψεις τους.

Τέλος, ενώ οι δημοσιογράφοι ενημερώνουν το κοινό  με βάση τις δηλώσεις των ειδικών, υπάρχουν και οι δημοσιογράφοι που  δημοσιεύουν fake news για πρόσωπα σε κρίσιμες θέσεις. Αλλά μόλις τους έρθει αγωγή εξανίστανται: «μα τέτοιες ώρες  ασχολούνται όχι με τον ιό αλλά με μηνύσεις;». Ελα ντε, γιατί δεν δέχονται αδιαμαρτύρητα την σπίλωσή τους; ! Και κάποιοι άλλοι, συστημικοί αυτοί, ξαφνικά ανακάλυψαν… αγανακτισμένοι ότι επί δεκαετίες  συντελείτο «έγκλημα» εις βάρος της δημόσιας υγείας. Ας τους καλωσορίσουμε στην Ελλάδα. Ελειπαν τόσα χρόνια.

Εν κατακλείδι για να μη μακρηγορούμε: Η  δημιουργία τρόμου στον λαό, η διασπορά ανησυχίας, η  κάμψη του ηθικού του με διασπορά ψευδών ειδήσεων, όποια  ιδιότητα και να έχει ο διασπορέας, απαιτεί την άμεση παρέμβαση των εισαγγελέων. Εδώ και τώρα.