Να μην συμπεριληφθεί το κόστος της προσφυγικής κρίσης στο δημοσιονομικό έλλειμμα ζητά η Μ. Σπυράκη

Να μην συμπεριληφθεί το κόστος της προσφυγικής κρίσης στο δημοσιονομικό έλλειμμα ζητά η Μ. Σπυράκη

Κοινή πρωτοβουλία ενημέρωσης σχετικά με τη χαλάρωση του Συμφώνου Σταθερότητας λόγω της προσφυγικής κρίσης ανέλαβαν ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και Τομεάρχης Εξωτερικών κ. Γιώργος Κουμουτσάκος και η Ευρωβουλευτής της Ν.Δ. και του ΕΛΚ κ. Μαρία Σπυράκη. 

Ο κ. Κουμουτσάκος κατέθεσε σχετική Επίκαιρη Ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον Αναπληρωτή Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Ιωάννη Μουζάλα, ενώ η κ. Σπυράκη κατέθεσε σχετική Ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.  

Κοινή βάση των δύο ερωτήσεων αποτέλεσε η δήλωση του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ Juncker για ελαστικότητα στους προϋπολογισμούς των Συμφώνων Σταθερότητας για τα κράτη-μέλη που επιβαρύνονται σημαντικά από την υποδοχή των προσφύγων. Στο πλαίσιο αυτής της δήλωσης, ζητούνται ενημέρωση και διευκρινίσεις όσον αφορά στην προετοιμασία και τις θέσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης, αλλά και τις πληροφορίες που θέλουν τη χώρα μας να μην εντάσσεται αρχικώς σε αυτή τη ρύθμιση.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο των ερωτήσεων:

Αθήνα, 24 Νοεμβρίου 2015

Επίκαιρη ερώτηση

Προς:

Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα

Υπουργό Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο

Αναπληρωτή Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Ιωάννη Μουζάλα

Δημοσιονομικοί στόχοι και επιπτώσεις προσφυγικών ροών

Στη συνάντηση των ηγετών της Ε.Ε. για τη μεταναστευτική διαδρομή στα Δυτικά Βαλκάνια διαμορφώθηκε σχέδιο δράσης 17 σημείων, όπου συμφωνήθηκε η συνεργασία με ευρωπαϊκούς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς για την οικονομική στήριξη των χωρών για τη στέγαση των προσφύγων.

Παράλληλα, κατά τη συνεδρίαση της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 27 Οκτωβρίου 2015 ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Juncker, στο πλαίσιο ανταλλαγής απόψεων με τους ευρωβουλευτές, δεσμεύτηκε για ελαστικότητα όσον αφορά στους προϋπολογισμούς των συμφώνων σταθερότητας για τα κράτη-μέλη, τα οποία αναλαμβάνουν σημαντικές πρωτοβουλίες υποστήριξης των προσφύγων.

Επιπρόσθετα, η Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείο κα Lagarde σε εκτενές άρθρο της σημείωσε πως θα απαιτηθούν περισσότεροι οικονομικοί πόροι για τις χώρες οι οποίες έχουν εξαντλήσει τις δυνατότητες κάλυψης των αναγκών που συνεπάγονται οι αυξημένες ροές προσφύγων, παραθέτοντας το παράδειγμα της Ιορδανίας όπου αναπροσαρμόσθηκαν οι αρχικοί δημοσιονομικοί στόχοι.

Την ίδια στιγμή, δημοσίευμα της έγκριτης εφημερίδας «Κεφάλαιο» παρουσίασε δηλώσεις στελέχους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής βάσει των οποίων οι δημοσιονομικές επιβαρύνσεις των χωρών, οι οποίες αποδίδονται στο προσφυγικό πρόβλημα, δεν θα ενσωματωθούν στα δημοσιονομικά ελλείμματα τους. Ωστόσο, σύμφωνα με το ίδιο άρθρο, στέλεχος της Ευρ. Επιτροπής επεσήμανε πως η εφαρμογή μίας τέτοιας πρόβλεψης θα καθυστερήσει για την Ελλάδα, καθώς βρίσκεται σε πρόγραμμα χρηματοδοτικής στήριξης και οι αξιολογήσεις προόδου δεν έχουν ολοκληρωθεί.

Ερωτάσθε κ.κ. Πρωθυπουργέ και Υπουργέ της Κυβέρνησης:

α) Έχει προετοιμασθεί η ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να αξιοποιηθεί η πρόβλεψη για οικονομική στήριξη σύμφωνα με το σχέδιο δράσης των 17 σημείων; Αν ναι, με ποιο τρόπο και ποια είναι τα σχετικά δεδομένα;

β) Τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα όσο και το Δ.Ν.Τ. τοποθετήθηκαν αρχικώς θετικά ως προς τη χαλάρωση των δημοσιονομικών στόχων των κρατών που αντιμετωπίζουν τις επιπτώσεις του προσφυγικού προβλήματος. Υφίστανται σχετική διαβούλευση σε επίπεδο Ε.Ε. και ποιο το περιεχόμενο των συνομιλιών; Με τι θέσεις προσέρχεται η κυβέρνηση;

γ) Επιβεβαιώνει η κυβέρνηση τις πληροφορίες του δημοσιεύματος για την αρχική εξαίρεση της χώρας μας από τις προβλέψεις σχετικά με τα δημοσιονομικά ελλείμματα; Αν ναι, πως σκοπεύει να αντιδράσει έναντι ενός τέτοιου ενδεχομένου; 

Ο ερωτών Βουλευτής 

Γεώργιος Σ. Κουμουτσάκος

Προς:

Ευρωπαϊκή Επιτροπή 

Ευελιξία Συμφώνου Σταθερότητας στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης

Ο Πρόεδρος Juncker, στην ομιλία του στο Στρασβούργο στις 27 Οκτωβρίου, επεσήμανε ότι όλες οι χώρες μέλη οφείλουν να ενημερώσουν την Επιτροπή για έκτακτες δαπάνες που σχετίζονται με την προσφυγική κρίση, προκειμένου αυτές να ληφθούν υπόψη στο πλαίσιο εφαρμογής του Συμφώνου Σταθερότητας. Η κάθε χώρα, σημείωσε, θα αξιολογηθεί αυτοτελώς προκειμένου να εξεταστούν τα περιθώρια ευελιξίας σχετικά με τη συμμόρφωση στις απαιτήσεις του Συμφώνου.

Επιπρόσθετα, στις 18 Νοεμβρίου, με σημείωμά της η Γενική Γραμματεία του Συμβουλίου, προτείνει την κινητοποίηση 1.5 δις ευρώ μέσα από το Μηχανισμό Ευελιξίας προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.  

Ερωτάται η Επιτροπή: 

1.     Έχει υποβάλλει η Ελλάδα επίσημα έκτακτες δαπάνες που σχετίζονται με τη προσφυγική κρίση για να ληφθούν υπόψη στο πλαίσιο εφαρμογής του Συμφώνου Σταθερότητας;

2.     Έχει υποβάλλει η Ελλάδα προτάσεις για την αλλαγή του Προγραμματικού Πλαισίου 2014-2020 ούτως ώστε να αντιμετωπίσει επείγουσες ανάγκες για το προσφυγικό;

3.     Με ποια ποιοτικά και ποσοτικά κριτήρια θα γίνει η κατανομή των επιπρόσθετων πόρων που θα κινητοποιηθούν μέσα από το Μηχανισμό Ευελιξίας και ποια είναι η διαδικασία που θα ακολουθηθεί; 

Η ερωτούσα Ευρωβουλευτής 

Μαρία Σπυράκη

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ