Nα μην πρωτοκολληθούν οι συμφωνίες μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης

Nα μην πρωτοκολληθούν οι συμφωνίες μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης

Άκυρες χαρακτηρίζει η Αίγυπτος τις συμφωνίες που υπέγραψε η κυβέρνηση της Τρίπολης με την Τουρκία, και ζητά από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών να μην πρωτοκολληθούν.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές του υπουργείου Εξωτερικών η Αίγυπτος έστειλε επιστολή στον Γενικό Γραμματέα και την πρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπου χαρακτηρίζει άκυρα και ανυπόστατα τα δύο Μνημόνια Συνεργασίας μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης και ζητά να μην πρωτοκολληθούν.

Σημειώνεται πως την περασμένη εβδομάδα και ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Σάμεχ Σούκρι σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον απεσταλμένο του ΟΗΕ στη Λιβύη κ. Σαλαμέ, του μετέφερε την άποψη ότι τα Μνημόνια Συνεργασίας που υπέγραψε ο Λίβυος πρωθυπουργός Φαγέζ αλ Σαράζ με την Τουρκία θα διαταράξουν την πολιτική διαδικασία για την εξασφάλιση πολιτικής λύσης και την αποκατάσταση της σταθερότητας στη χώρα.

Χθες, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας είχε συνάντηση στη Γενεύη με τον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, κατά την οποία του παρέθεσε τους λόγους για τους οποίους η Αθήνα θεωρεί ανύπαρκτα τα Μνημόνια μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης. 

Ο κ. Δένδιας ανέφερε ότι ο κ. Γκουτέρες θα παραπέμψει το θέμα στις νομικές υπηρεσίες του ΟΗΕ, ώστε να έχει και τη δική τους άποψη.