«Να μην παρερμηνεύεται η ψύχραιμη στάση μας, δεν γεννά δίκαιο η παρανομία»

«Να μην παρερμηνεύεται η ψύχραιμη στάση μας, δεν γεννά δίκαιο η παρανομία»

«Διαθέτουμε τα μέσα και τη βούληση να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας» δήλωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον Σέρβο ομόλογό του Αλ. Βούτσιτς προσθέτοντας ότι η «παρανομία δεν γεννά δίκαιο» δείχνοντας και τη στάση της διεθνούς κοινότητας η οποία όπως είπε «τάσσεται υπέρ της Ελλάδας και απορρίπτει το σύμφωνο Τουρκίας -Λιβύης».

Συγκεκριμένα, ο Πρωθυπουργός έστειλε ένα σαφές μήνυμα προς την πλευρά της Τουρκίας και την προσπάθειά της να δημιουργήσει τετελεσμένα καταπατώντας τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, μέσω της συμφωνίας με την Λιβύη, αλλά και μέσα από τις δηλώσεις τόσο του Ταγίπ Ερντογάν και των Τούρκων αξιωματούχων.

Μάλιστα ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε προς όλες τις κατευθύνσεις ότι η ψύχραιμη στάση της Ελλάδας «δεν πρέπει να παρερμηνεύεται», και αυτό διότι οφείλεται στην απόφασή της να κινείται σε διπλωματικό επίπεδο ακολουθώντας τους κανόνες του διεθνούς δικαίου.

Η αναφορά του στα μέσα και στη βούληση που διαθέτει η ελληνική πλευρά είναι ενδεικτική αφού με τον τρόπο αυτό επιχειρεί να δώσει το σχετικό μήνυμα προς την πλευρά της Τουρκίας η οποία προκρίνει την περαιτέρω ένταση και κλιμάκωση μέσω συνεχών προκλητικών ενεργειών και ανάλογης ρητορικής.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι «έχουμε ισχυρούς συμμάχους που το έχουν καταδικάσει» το σύμφωνο Τουρκίας -Λιβύης, υπενθυμίζοντας την καταδίκη από Ευρωπαϊκή Ένωση, Ηνωμένες Πολιτείες, Ρωσία, Αίγυπτο και Ισραήλ.

Συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας

Ευκαιρία να επιβεβαιωθούν οι άριστες σχέσεις Ελλάδας και Σερβίας χαρακτήρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης τη συνάντησή του με τον Σέρβο Πρόεδρο Αλ. Βούτσιτς και την υπογραφή της συμφωνίας στρατηγικής συνεργασίας.

«Ανοίξαμε ένα νέο κεφάλαιο σε αυτές με την Διακήρυξη Στρατηγικής Συνεργασίας την οποία μόλις υπογράψαμε. Ένα πλαίσιο που αναβαθμίζει και εμπλουτίζει με νέο περιεχόμενο όλα τα επίπεδα της κοινής Eλληνοσερβικής πορείας: Από την Άμυνα, την Οικονομία και την Ασφάλεια, μέχρι τον Πολιτισμό, τον Τουρισμό, τον Αθλητισμό, την Παιδεία», τόνισε ο πρωθυπουργός προς τον Πρόεδρο της Σερβίας.

Αναφερόμενος στις προτεραιότητες της συνεργασίας τόνισε ότι βασικός στόχος να ολοκληρωθεί η σιδηροδρομική γραμμή Πειραιάς-Θεσσαλονίκη-Σκόπια-Βελιγράδι-Βουδαπέστη. «Έργο κρίσιμο για το εμπόριο και τις μεταφορές» το χαρακτήρισε.

Στον τομέα της ενέργειας, πρόσθεσε «η συνεργασία μας προσβλέπει στην εμπέδωση ενεργειακής ασφάλειας». «Η Ελλάδα υποστηρίζει την ανάπτυξη του κάθε του διαδρόμου μέσω της ολοκλήρωσης του αγωγού "IGB" και του αγωγού Βουλγαρίας Σερβίας» τόνισε και σημείωσε πως είναι σημαντική η τοποθέτηση ότι η Σερβία είναι έτοιμη να αγοράσει αέριο από αυτή τη διαφοροποιημένη πηγή.

Ως προς τον τομέα των επενδύσεων ανέφερε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να υποστηρίζει τις επενδύσεις στη Σερβία «ακόμα περισσότερο τώρα που η δική μας χώρα εξέρχεται από την κρίση», ενώ πρόσθεσε πως στον τουρισμό η Ελλάδα είναι ο φυσικός προορισμός για τους Σέρβους αντίστοιχα και η Σερβία να γίνει ένας τόπος επίσκεψης για τους Έλληνες.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι η θέση της Ελλάδας παραμένει σταθερή ως προς την ενταξιακή πορεία της Σερβίας στην ΕΕ: «Η Σερβία ανήκει στην Ευρώπη και η πορεία αυτή πρέπει να ενισχυθεί. Θα σας υποστηρίξουμε σε κάθε βήμα αυτής της διαδικασίας. Η θέση μας απέναντι στο Κόσοβο δεν αλλάζει παραμένει σταθερή. Συμφωνήσαμε στην ανάγκη να κρατηθεί ανοιχτός ο ευρωπαϊκός δρόμος και των υπολοίπων χωρών των δυτικών Βαλκανίων», σημείωσε.

Πρόεδρος Σερβίας

Από την πλευρά του, ο Σέρβος πρόεδρος συνεχάρη τον πρωθυπουργό για την αλλαγή του κλίματος στην Ελλάδα και στην οικονομία «σε τόσο μικρό διάστημα» και εξέφρασε την ικανοποίησή του για την υπογραφή του συμφώνου στρατηγικής συνεργασίας με την Ελλάδα.

Τόνισε πως η Σερβία υποστηρίζει τη χώρα μας πλήρως για τα θαλάσσια σύνορά της και υπογράμμισε πως θα υποστηρίξει πλήρως την Ελλάδα και στη διεκδίκηση της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Αναφέρθηκε και στο μεταναστευτικό ζήτημα αναλαμβάνοντας την πρωτοβουλία η Σερβία να φιλοξενήσει ασυνόδευτα προσφυγόπουλα που βρίσκονται στην Ελλάδα, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να χαιρετίζει την απόφασή του, σημειώνοντας ότι η Σερβία δεν είναι μέλος της ΕΕ αλλά υποψήφια προς ένταξη χώρα. Επισήμανε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει πλήρως την ένταξή της και προτίθεται να προσφέρει τεχνογνωσία.