«Να αρθεί άμεσα το καθεστώς προστασίας των μαρτύρων»

«Να αρθεί άμεσα το καθεστώς προστασίας των μαρτύρων»

Άμεση άρση του καθεστώτος προστασίας των μαρτύρων για την υπόθεση Novartis ζητά από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ο Ευάγγελος Βενιζέλος, μετά και τη δημοσιοποίηση του εμπιστευτικού εγγράφου της Ελ. Τουλουπάκη, ο οποίος παράλληλα χαρακτήρισε άκυρη όλη την προδικασία και υπογράμμισε ότι «κακώς αυτή η έρευνα διεξάγεται από την Εισαγγελία Διαφθοράς».

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το εν λόγω έγγραφο, που διαβίβασε η Εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς Ελ. Τουλουπάκη, οι δύο από τους τρεις προστατευόμενους μάρτυρες που ενοχοποίησαν με τις καταθέσεις τους τους δέκα πολιτικούς, είναι τα ίδια πρόσωπα με τους μάρτυρες που προτάθηκαν από δικηγορικό γραφείο για κατάθεση στις ΗΠΑ προσδοκώντας οικονομικά οφέλη σύμφωνα με την αμερικανική νομοθεσία.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Ευ. Βενιζέλος μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ τόνισε ότι η εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη όφειλε να γνωρίζει, το γνώριζε κατά τεκμήριο, ότι «αυτοί που προσέρχονταν αυτοβούλως σε αμερικανικές διαδικασίες να καταθέσουν προσδοκούν ποσοστό από το οικονομικό όφελος που θα έχει το αμερικανικό δημόσιο με τα πρόστιμα που θα επιβάλλει».

Όπως διευκρίνισε ο ίδιος, «το έγγραφο αποδεικνύει ότι οι κουκουλοφόροι μάρτυρες κακώς χαρακτηρίστηκαν δημοσίου συμφέροντος, γιατί προσέκρουαν στις προϋποθέσεις της ποινικής δικονομίας του τότε άρθρου 45Β που δε θέλει ο μάρτυρας να έχει ο ίδιος όφελος ή προσδοκία οφέλους από την απόφαση αυτή».

Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλος η Προανακριτική Επιτροπή οφείλει να «πάρει τα πράγματα στα χέρια της όπως δικαιούται και όπως οφείλει».

Θα πρέπει «να καλέσει τους μάρτυρες αυτούς και να τους εξετάσει χωρίς την προστασία του μάρτυρα δημόσιου συμφέροντος, να καλέσει τον (πρώην αντιπρόεδρο της Novartis Hellas) κ. Φρουζή επιτέλους να καταθέσει σε ένα αρμόδιο όργανο, να καλέσει τους εμπλεκόμενους υπουργούς, εμπλεκόμενα πρόσωπα από δικαστικό σώμα, γιατί εδώ δεν έχουν ενεργήσει μονοί τους οι εισαγγελείς διαφθοράς, υπήρχαν εγκρίσεις των αντεισαγγελέων του Αρείου Πάγου, συνεχής ενημέρωση της τότε εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, και πρέπει κι ο σημερινός εισαγγελέας του Αρείου Πάγου να βοηθήσει ενεργώντας με μεγαλύτερη έμφαση και μεγαλύτερο δυναμισμό στο πλαίσιο του νόμου ώστε να αποσαφηνιστεί αυτή η πρωτοφανής δικονομική κατάσταση» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στο σημείο αυτό ο Ευ. Βενιζέλος τόνισε ότι «είναι άκυρη όλη η προδικασία, μην έχετε καμία αμφιβολία επ' αυτού υπάρχει θέμα δικαιοδοσίας των τακτικών ποινικών δικαστηρίων στα θέματα αυτά και κακώς η σημερινή βουλή μετά τις εκλογές δεν έχει αποκαταστήσει τη δικονομική τάξη», προσθέτοντας ότι «το κρίσιμο ζήτημα είναι η Επιτροπή που διενεργεί την προκαταρκτική να πάρει την υπόθεση στα χέρια της».

«Πήραν διεθνές σκάνδαλο που αφορούσε ιατρικές συμπεριφορές και ιατρικά κυκλώματα και το μετέτρεψαν σε μεγάλο πολίτικο όχημα για να χτυπήσουν τους εμβληματικούς πολιτικούς αντιπάλους», υπογράμμισε.

Ερωτηθείς για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την παρουσία των κ. Πολάκη και Τζανακόπουλου στην Επιτροπή, ο κ. Βενιζέλος αναρωτήθηκε αν «το επιχείρημα ότι μπορεί να είμαι και μάρτυρας και εισαγγελέας μπορεί να έχει καμία λογική». «Ο κ. Σαμαράς θα μπορούσε να είναι μέλος; Εγώ θα μπορούσα; Ο κ. Λοβέρδος; Το ίδιο ισχύει και για τους δυο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ», επισήμανε.