8ος χρόνος, ημέρα 2478η
Κυριακή, 14 Αυγούστου 2022

Να ανοίξουμε το δρόμο για περισσότερους Κούρους

Να ανοίξουμε το δρόμο για περισσότερους Κούρους

Το φωτεινό του πρόσωπο και το λαμπερό του χαμόγελο είναι η εικόνα της κοινωνικής ένταξης σε μια ξένη χώρα. Όταν το παιδί γίνεται αποδέκτης όλων όσων δικαιούται και αντιμετωπίζεται όχι ως κάποιος με ανεπάρκειες αλλά ως κάποιος με δυνατότητες και προοπτική, τότε η επιτυχία είναι φυσικό επακόλουθο.

Ο Κούρος κουβαλάει τις απώλειες και τα τραύματα των ανθρώπων με προσφυγικές εμπειρίες. Βίωσε το κυνήγι του πατέρα του στη χώρα που άφησε πίσω, τις ανησυχίες και τους φόβους στη χώρα που βρέθηκε αλλά και την ελπίδα, την ανθεκτικότητα και την προσαρμοστικότητα που χαρακτηρίζει ένα παιδί.

Μπορεί να μην γνώριζε ελληνικά όταν γράφτηκε στο σχολείο, αυτό όμως δεν στάθηκε εμπόδιο για εκείνον αλλά ούτε και για τους εκπαιδευτικούς του, που δεν έμειναν στο γλωσσικό έλλειμμα αλλά είδαν πέρα από αυτό τις δυνατότητες του παιδιού. Στάθηκαν δίπλα του όπως ταιριάζει στο ρόλο του δασκάλου και εκείνος αξιοποίησε με τη σειρά του ότι απλόχερα του δόθηκε.

Αυτό προσπαθούμε να κάνουμε στην ειδική γραμματεία με τους ασυνόδευτους, Κούρους. Να παρέχουμε στα παιδιά τις ευκαιρίες συμπερίληψης και ένταξης, τη δυνατότητα να ανακαλύψουν και να αναπτύξουν τα ταλέντα και τις κλίσεις τους, να κάνουν πραγματικότητα όσα ονειρεύονται σε μια χώρα που όταν θέλει μπορεί να γίνει αρωγός στα σχέδια τους.

*Ο Ηρακλής Μοσκώφ είναι Ειδικός Γραμματέας Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.