Ν. Ρωμανός: Πολιτική χωρίς εθελοντισμό δεν υπάρχει

Ν. Ρωμανός: Πολιτική χωρίς εθελοντισμό δεν υπάρχει

Σε μια διαφορετική, βαθιά ανθρώπινη εκδήλωση που διοργάνωσε η Β4 Νομαρχιακή οργάνωση της ΝΔ για τη σχέση του εθελοντισμού και της πολιτικής συμμετείχε ως ομιλητής ο τέως αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ και υποψήφιος βουλευτής του κόμματος στον Βόρειο Τομέα της Β' Αθηνών, Νίκος Ρωμανός, το βράδυ της Παρασκευής, στο δημαρχείο Αμαρουσίου.

Στη συζήτηση συμμετείχαν επίσης ο υποψήφιος ευρωβουλευτής της ΝΔ, Στέλιος Κυμπουρόπουλος, αλλά και ο γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ΑμεΑ & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της ΝΔ, Γιώργος Σταμάτης. Παράλληλα, στη συζήτηση το παρών έδωσαν πρόεδροι φορέων και οργανώσεων με μακρά δράση στον χώρο του εθελοντισμού και της προσφοράς, όπως η πρόεδρος του συλλόγου Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων Ιατρών Κ. Ε. Φ. Ι. Ζωή Γραμματόγλου, η πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας ατόμων με σκλήρυνση κατά πλακας ΠΟΑμΣΚΠ. Βάσω Μαράκα, η πρόεδρος του Πανελλήνιου Σωματείου Ηπατομεταμοσχευθέντων ΗΠΑΡΧΩ. Χριστίνα Θεοδωρίδου, ο πρόεδρος του Πανελλαδικού Συλλόγου Παραπληγικών και Κινητικά Αναπήρων ΠΑΣΥΠΙΚΑ Γρηγόρης Μούσιος, η πρόεδρος του Συλλόγου ΑΓΓΙΓΜΑ ΖΩΗΣ για την ιατρική - κοινωνική - ψυχολογική υποστήριξη καρκινοπαθών κα. Χριστίνα Νομικού και η πρόεδρος του φορέα κοινωνικής υποστήριξης «ΘΕΛΩ» και της Ακαδημίας Εθελοντισμού κ. Κορίνα Λιούτα. Τέλος, στο ακροατήριο βρέθηκαν ο υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ στον Βόρειο Τομέα της Β' Αθηνών, Θοδωρής Ρουσόπουλος, η υποψήφια ευρωβουλευτής Πέγκυ Σταθακοπούλου, ο υποψήφιος δήμαρχος Αμαρουσίου Θεόδωρος Αμπατζόγλου, αλλά και η υποψήφια δημοτική σύμβουλος με τον συνδυασμό «Αθήνα Ψηλά», Δήμητρα Κοντοβά. Τη συζήτηση συντόνισε ο σύμβουλος επικοινωνίας της Β4 ΝΟΔΕ, Γιώργος Γαμπιεράκης.

Στη συζήτηση που έγινε, μετά τις παρεμβάσεις των εκπροσώπων της κοινωνίας των πολιτών, ο κ. Ρωμανός υπογράμμισε τη στενή διασύνδεση της πολιτικής με τον εθελοντισμό. «Πολιτική χωρίς εθελοντισμό δεν υπάρχει. Και εθελοντισμός χωρίς πολιτική, επίσης, δεν υπάρχει. Από την πολιτική λείπουν το όραμα και η διάθεση προσφοράς και από τον εθελοντισμό λείπει η συστηματοποίηση μέσω ενός σύγχρονου θεσμικού πλαισίου, εντός του οποίου οι εθελοντές θα εκπαιδεύονται και θα αξιολογούνται. Επίσης, όμως, λείπει και η κουλτούρα του εθελοντισμού! Και εκεί είναι κρίσιμος ο ρόλος της εκπαίδευσης και μάλιστα της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης», υπογράμμισε ο κ. Ρωμανός.

Εξήρε, δε, την περίοδο των Ολυμπιακών του 2004 ως χαρακτηριστικό παράδειγμα στη χώρα μας, προκειμένου να καταδείξει ότι τότε ο εθελοντισμός απέκτησε συστηματικά χαρακτηριστικά. «Όλη αυτή την προίκα την αφήσαμε αναξιοποίητη. Όλη αυτή την επένδυση σε ανθρώπινο δυναμικό, σε εκπαίδευση, σε εμπειρία, την πετάξαμε στα σκουπίδια», είπε ο κ. Ρωμανός, ενώ αναφέρθηκε και πιο συγκεκριμένα σε πρωτοβουλίες, για τις οποίες έχει ήδη δεσμευτεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήδη από το 2016, όπως την ίδρυση ενός Κεντρικού Φορέα Εθελοντισμού, κατά τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές, αλλά και τη δημιουργία ενός Ενιαίου Μητρώου Εθελοντικών Οργανώσεων.

Ξεχωριστή στιγμή της βραδιάς, δε, ήταν όταν τον λόγο πήρε ο κ. Λεωνίδας Γεωργίου, πωλητής του περιοδικού «Σχεδία», ο οποίος, φορώντας το κόκκινο γιλέκο του, διηγήθηκε την προσωπική του ιστορία και πώς κατάφερε, μέσα από αυτό το εγχείρημα, να ξανασταθεί στα πόδια του με αξιοπρέπεια, συγκινώντας το ακροατήριο.