Ν. Παππάς για τηλεοπτικές άδειες: Υποψήφιοι με καταδίκες δεν μπορούν να είναι κύριοι μέτοχοι

Ν. Παππάς για τηλεοπτικές άδειες: Υποψήφιοι με καταδίκες δεν μπορούν να είναι κύριοι μέτοχοι

Ως "ιδιότυπη χρησικτησία de facto ενός δημοσίου αγαθού" χαρακτήρισε το σημερινό τηλεοπτικό τοπίο ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς. "Χρησικτησία δημόσιου αγαθού δεν νοείται όμως" ανέφερε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό "Στο Κόκκινο".

"Στο ΕΣΡ έχουμε την πλήρη και κάθετη άρνηση της ΝΔ να συναινέσει στην συγκρότηση. Έτσι αναλάβαμε την διεξαγωγή του διαγωνισμού. Εξαντλήσαμε κάθε περιθώριο για την οικοδόμηση συναίνεσης για την συγκρότηση της ανεξάρτητης αρχής του ΕΣΡ" είπε, προσθέτοντας πως "οι άδειες είναι κατά τον νόμο 4, ψηφίστηκε από τη Βουλή ο νόμος. Στο νόμο Ρουσόπουλου ο υπουργός διατηρούσε δικαίωμα απόφασης αριθμού καναλιών και το δικαίωμα να μην τον ανακοινώσει καν στην αντιπολίτευση. Εκείνον δεν τον αποκάλεσαν "χουντικό".

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας των πανελλαδικών τηλεοπτικών αδειών θα ξεκινήσει η διαδικασία για τις άδειες θεματικών καναλιών.

"Τηλεπωλήσεις, μηδενική παραγωγή προγράμματος, αυτό είναι το τηλεοπτικό τοπίο σήμερα. Μας ικανοποιεί; Τα κανάλια εθνικής εμβέλειας οφείλουν να έχουν πλήρες περιεχόμενο, ειδήσεις, μυθοπλασία, ψυχαγωγικές εκπομπές κ.ο.κ." σημείωσε μεταξύ άλλων.

"Ευελπιστούμε στο νέο τηλεοπτικό τοπίο να μπούμε σε ένα πλαίσιο με καθαρό τοπίο, διαφάνεια, ισορροπημένο παιχνίδι" σχολίασε ο υπουργός, ενώ ξεκαθάρισε ότι "οι υποψήφιοι στον διαγωνισμό για τις άδειες που έχουν καταδίκες "στην πλάτη τους" δεν μπορούν να είναι κύριοι μέτοχοι".

"Η ΕΡΤ ανταποδίδει το τέλος των 3€ σε προϊόν και θα συνεχίσει να το κάνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο" είπε ο κ. Παππάς, ενώ αναφερόμενος στη Digea είπε: "Οι μη νομιμοποιημένοι τηλεοπτικοί σταθμοί δημιούργησαν την digea. Πρόκειται για σκάνδαλο που δεν έχει αναδειχθεί πλήρως".

Αναφερόμενος στο κυβερνητικό έργο, ο κ. Παππάς υποστήριξε ότι "δεν μπαίνει θέμα ανασχηματισμού, μόνο προετοιμασία για τις διεθνείς πρωτοβουλίες που ακολουθούν στο αμέσως επόμενο διάστημα", ενώ σημείωσε ότι "η κρίση έχει αφήσει πίσω της μακροχρόνιες ανισότητες" και ότι είναι "αναγκαίο το έργο μιας αριστερής κυβέρνησης που θα φέρει δίκαιη ανάπτυξη".

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση έδωσε στη δημοσιότητα non paper με τίτλο «16 αλήθειες για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών» στο οποίο αναφέρεται ότι μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού για τις τέσσερις άδειες ιδιωτικών καναλιών εθνικής εμβέλειας θα ακολουθήσει με ταχύτατο ρυθμό ανάλογη διαδικασία για την αδειοδότηση και των περιφερειακών τηλεοπτικών σταθμών.

Επισημαίνεται ακόμη ότι αύριο, 25 Αυγούστου, στα γραφεία της ΓΓΕΕ θα διεξαχθεί προσομοίωση της δημοπρασίας και για τον λόγο αυτό έχουν κληθεί οι εκπρόσωποι των υποψηφίων, ώστε να «εκπαιδευτούν» πλήρως και να μην αντιμετωπίσουν κανένα πρόβλημα την ερχόμενη Τρίτη. 

Αναφορικά με τον αριθμό των δημοπρατούμενων αδειών, στο ίδιο σημείωμα αναφέρεται ότι θα είναι οριστικά 4 για τα κανάλια εθνικής εμβέλειας, διότι "τόσες «σηκώνει» η αγορά, δεδομένου ότι η σχετική διαφημιστική δαπάνη στην Ελλάδα έχει καταρρεύσει κατά τα μνημονιακά χρόνια από 600 στα 180 εκατ. ευρώ".

Διαβάστε ακόμα:

- Ένσταση του ΣΚΑΪ προς Παππά και Κρέτσο για την αδειοδοτική διαδικασία

- X. Θεοχάρης για τηλεοπτικές άδειες: Reality show παραγωγής ΣΥΡΙΖΑ