Ν. Παναγιωτόπουλος: Η Ελλάδα θα βρίσκεται πάντοτε στο πλευρό της Κύπρου

Ν. Παναγιωτόπουλος: Η Ελλάδα θα βρίσκεται πάντοτε στο πλευρό της Κύπρου

«Παράνομες και αντίθετες προς το Διεθνές Δίκαιο οι οποίες ταυτόχρονα παραβιάζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου» χαρακτήρισε τις τουρκικές ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ ο υπουργός Εθνικής Άμυνας  κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος μετά το τέλος της συνάντησης του με τον Κύπριο ομόλογό του Χαράλαμπο Πετρίδη, στη Λευκωσία.

Ο Έλληνας υπουργός ο οποίος εκπροσώπησε την Κυβέρνηση στις εκδηλώσεις μνήμης για τη συμπλήρωση 46 χρόνων από την τουρκική εισβολή στη Βόρεια Κύπρο,τα θύματα και τους αγνοουμένους του «ΑΤΤΙΛΑ 1», δήλωσε επίσης ότι «η αναθεωρητική στάση της Τουρκίας έχει γίνει πολύ πιο  επιθετική και προκλητική έναντι Ελλάδας και Κύπρου» ενώ  «η προκλητική απόφαση της 'Αγκυρας να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τέμενος, και η οποία προσβάλλει τον οικουμενικό χαρακτήρα της, ως μνημείο-κτήμα του παγκόσμιου πολιτισμού είναι ακόμα μία απόδειξη, σε όσους συνεχίζουν να εθελοτυφλούν, για την προκλητική και αναθεωρητική συμπεριφορά της χώρας που διεκδικεί επάξια τον τίτλο του ταραξία της περιοχής».

«Μας ανησυχεί η διαρκής τουρκική προκλητικότητα».

«Παρακολουθούμε στενά και με μεγάλη ανησυχία τις παράνομες και αντίθετες προς το Διεθνές Δίκαιο τουρκικές ενέργειες.Η τουρκική παραβατικότητα απαιτεί μέγιστη επαγρύπνηση και συνεργασία για τη διασφάλιση της εδαφικής ακεραιότητας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων», σχολίασε περαιτέρω ο Έλληνας υπουργός.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος υπενθύμισε ότι "η  Ελλάδα και Κύπρος αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες προκειμένου να προάγουν την ειρήνη και σταθερότητα στη περιοχή και να περιορίσουν τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας  Είμαστε αποφασισμένοι να προασπίσουμε την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, αλλά και τα εθνικά συμφέροντα τόσο της χώρας μας όσο και του Κυπριακού Ελληνισμού, επανέλαβε.

Το πρωί ο κ. Παναγιωτόπουλος παρακολούθησε την επιμνημόσυνη δέηση που εψάλη στον Τύμβο Μακεδονίτισσας παρουσία του Προεδρεύοντος της Δημοκρατίας, του προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημητρίου Συλλούρη,  και στη συνέχεια μετέβη στον Ιερό Ναό Παναγίας Φανερωμένης όπου τελέσθηκε το Μνημόσυνο Πεσόντων. 

Σε δήλωσή του, ο υπουργός Εθνικής Αμύνης ανέφερε: «Προσερχόμαστε εδώ σήμερα, Πολιτική και Στρατιωτική Ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής 'Αμυνας της Ελλάδος για να αποτίσουμε φόρο τιμής, στους Ήρωες Αξιωματικούς, Υπαξιωματικούς και Οπλίτες, Κύπριους και Ελλαδίτες, που έπεσαν μαχόμενοι για την Ελευθερία της Κύπρου, υπερασπιζόμενοι Κυπριακά εδάφη, κατά την εισβολή του Αττίλα το 1974. Σήμερα δεν εορτάζουμε, αλλά θυμόμαστε και πενθούμε, αυτή την επέτειο. Κάποιος είπε ότι ‘το δένδρο  της ελευθερίας ποτίζεται μόνο με αίμα Ηρώων' κι εδώ ποτίστηκε με αίμα πολλών Ηρώων. Κλίνουμε το γόνυ. Τους θυμόμαστε και αποτίουμε φόρο τιμής σε όλους αυτούς».

.Ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας επισκέφθηκε  επίσης  τη φρεγάτα  «ΚΑΝΑΡΗΣ» του Πολεμικού Ναυτικού που ναυλοχεί στον λιμάνι της Λεμεσού. Τον συνόδευσαν ο Α/ΓΕΕΘΑ, ο Α/ΓΕΕΦ και ο βουλευτής  Δημήτριος Καιρίδης, ο οποίος παρακολούθησε τις επετειακές εκδηλώσεις Μνήμης πεσόντων Αξιωματικών και Οπλιτών κατά την τουρκική εισβολή του 1974 ως εκπρόσωπος της Βουλής των Ελλήνων.