7ος χρόνος, ημέρα 2225η
Σάββατο, 4 Δεκεμβρίου 2021

Ν. Παναγιωτόπουλος: Είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε τον κυπριακό ελληνισμό

Ν. Παναγιωτόπουλος: Είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε τον κυπριακό ελληνισμό

Τη διαβεβαίωση ότι «είμαστε αποφασισμένοι να προασπίσουμε την εθνική μας κυριαρχία, την εδαφική μας ακεραιότητα, την εθνική μας ανεξαρτησία, αλλά και τα εθνικά συμφέροντα, τόσο της χώρας μας όσο και του Κυπριακού Ελληνισμού» παρείχε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νικόλαος Παναγιωτόπουλος στην ομιλία του προς το προσωπικό της ΕΛΔΥΚ μετά το τέλος των εκδηλώσεων για τη συμπλήρωση 45 ετών από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο..

"Αυτό αποτελεί τη σημαντικότερη δέσμευση και η παρουσία σας εδώ επιβεβαιώνει ακριβώς αυτές τις θέσεις", πρόσθεσε. 

"Aυτή εδώ η γωνιά του Ελληνισμού είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη και κρίσιμη για εμάς και ως Κυβέρνηση θα συμβάλουμε με όλες μας τις δυνάμεις στην αντιμετώπιση της αυξημένης προκλητικότητας της Τουρκίας και στην κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, δηλαδή στην ΑΟΖ ενός κράτους - μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης" επισήμανε.

Υπενθύμισε δε ότι μετά από συντονισμένες ενέργειες Ελλάδας και Κύπρου είναι η "πρώτη φορά που επιβάλλονται κυρώσεις εναντίον χώρας που βρίσκεται σε ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Τουρκία, παρότι έχει κάπως μεταβάλλει τον προσανατολισμό της προς ανατολάς τώρα τελευταία, εξακολουθεί να βρίσκεται σε καθεστώς ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση και δεν είναι μικρό χαστούκι να επιβληθούν αυτή την ώρα κυρώσεις εναντίον της για τη συνολική επιθετική και προκλητική της συμπεριφορά κατά κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης".

"Η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν αναδειχθεί σε διεθνώς αναγνωρισμένο πόλο ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή.

Όλοι τώρα αναγνωρίζουν ότι η Ελλάδα, αντί για πηγή προβλημάτων και αστάθειας που ήταν κάποτε, ακόμα και στις εκτιμήσεις κάποιων ειδικών, σήμερα είναι πάροχος ασφάλειας. Έχει έρθει, δηλαδή, στο άλλο άκρο. Αποδεικνύεται αυτό από την πληθώρα των συνεργασιών μας στο σύνολο σχεδόν των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου.

Η διατήρηση της ειρήνης σε αυτή τη γεωγραφική περιοχή αποτελεί πρωταρχικό και στρατηγικό στόχο για την ασφάλεια και ευημερία του Ελληνισμού. Για το λόγο αυτό επιδιώκουμε την εδραίωση των πολυμερών σχέσεων στην περιοχή, με επίκεντρο την Ελλάδα και την Κύπρο, στο πλαίσιο βέβαια κοινών στρατιωτικών ασκήσεων και συνεκπαιδεύσεων.

Από την άλλη πλευρά, η Τουρκία απομονώνεται όλο και περισσότερο υποστηρίζοντας το «δίκαιο του ενός», το οποίο την απομακρύνει σιγά σιγά, αργά αλλά σταθερά, ακόμα και από παραδοσιακούς της συμμάχους", σχολίασε περαιτέρω. 

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ πτέραρχο Χρήστο Χριστοδούλου επισκέφθηκε τα Φυλακισμένα Μνήματα και τον Τύμβο Μακεδονίτισσας, όπου κατέθεσε στέφανο και στη συνέχεια μετέβη στον Ι. Ν. Παναγίας Φανερωμένης και παρέστη σε επιμνημόσυνη δέηση για τους πεσόντες κατά την τουρκική εισβολή.