Έως τέλος Νοεμβρίου το νομοθετικό πλαίσιο για το νέο ασφαλιστικό

Έως τέλος Νοεμβρίου το νομοθετικό πλαίσιο για το νέο ασφαλιστικό

Του Απόστολου Σκουμπούρη

«Ο στόχος είναι μέσα στο επόμενο δίμηνο δηλαδή έως το τέλος Νοεμβρίου να είναι έτοιμο το νομοθετικό πλαίσιο για το νέο ασφαλιστικό, προκειμένου να ψηφιστεί εντός του 2020 και να εφαρμοστεί για όσους ασφαλίζονται για πρώτη από την 1η Ιανουαρίου του 2021».

Αυτά μεταξύ άλλων τόνισε την Πέμπτη ο υφυπουργός Εργασίας Νότης Μηταράκης από το βήμα του Insurance & Reinsurance Meeting που διοργανώνεται στην Ύδρα, αποτελώντας μάλιστα και τον πρώτο υπουργό που δίνει το παρόν στο Συνέδριο των Ασφαλιστών, εδώ και 21 χρόνια!

Αναφερόμενος στις νέες ατομικές επικουρικές συντάξεις, ο κ. Μηταράκης τόνισε πως στα τέλη της επόμενης εβδομάδας και συγκεκριμένα έως την Παρασκευή 4 Οκτωβρίου, αναμένεται να κατατεθεί το πόρισμα της Επιτροπής Σοφών. Έτσι αναμένεται να ενεργοποιηθεί ο δεύτερος πυλώνας κοινωνικής ασφάλισης καθώς το νέο σύστημα θα είναι μεικτό, αναδιανεμητικό και κεφαλαιοποιητικό.

Μιλώντας για τις εν εξελίξει διαβουλεύσεις που λαμβάνουν χώρα ανάμεσα σε Πολιτεία, ασφαλιστική αγορά και αρμόδιους φορείς για την μετάβαση στο νέο σύστημα ασφάλισης, ο κ. Μηταράκης επεσήμανε πως στις 4 Οκτωβρίου θα γνωστοποιηθούν οι πρώτες κατευθυντήριες γραμμές για τις νέες ατομικές επικουρικές συντάξεις.

Επόμενο βήμα αποτελεί η ετοιμασία του κατάλληλου νομοθετικού πλαισίου ώστε να ψηφιστεί εντός του 2020 και να εφαρμοστεί για όσους ασφαλίζονται για πρώτη από την 1η Ιανουαρίου του 2021.

Επίσης, ο κ. Μηταράκης αναφέρθηκε και στη δέσμευση της κυβέρνηση να μειωθούν οι ασφαλιστικές εισφορές κατά 5 μονάδες (από το 20% στο 15%) μέχρι το τέλος του 2023, το οποίο θα απελευθερώσει πόρους όχι για την ανάπτυξη της οικονομίας και τη δημιουργία θέσεων εργασίας αλλά και για την ανάπτυξη του δεύτερου και τρίτου πυλώνα ασφάλισης. Για τον τρίτο πυλώνα, που είναι η προαιρετική και ιδιωτική ασφάλιση, ο υφυπουργός Εργασίας σημείωσε πως θα θεσμοθετηθούν και φορολογικά κίνητρα για να ενισχυθεί και αυτός ο κλάδος.

Σύμφωνα με τον κ. Μηταράκη, το νέο ασφαλιστικό σύστημα θα αποσκοπεί στη βιωσιμότητα του συνταξιοδοτικού μέσω του συστήματος των τριών πυλώνων, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις του δημογραφικού προβλήματος και να εξασφαλιστεί μεγαλύτερη αποδοτικότητα προς όφελος των συνταξιούχων.

«Η αποδοτικότητα του σημερινού συστήματος είναι πολύ χαμηλή και επίσης η επικουρική ασφάλιση έχει τον ίδιο κίνδυνο με αυτόν της κοινωνικής ασφάλισης», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μηταράκης.

Τέλος, απευθυνόμενος στα στελέχη ελληνικών και διεθνών ασφαλιστικών και αντασφαλιστικών οργανισμών που συμμετέχουν στο Συνέδριο, ο υφυπουργός επισήμανε πως «αναμένουμε να φτιαχτούν νέα προϊόντα. Θέλουμε να είσαστε έτοιμοι και να επενδύσετε». Επίσης τόνισε πως «η αβεβαιότητα σε διεθνές επίπεδο αποτελεί πλέον την νέα κανονικότητα και η χώρα – και ο κλάδος - καλείται να προσαρμοστεί στις νέες προκλήσεις».