Ν. Μανιαδάκης: «Θεωρώ ότι στην υπόθεση Novartis υπήρχε… συντονιστής»

Ν. Μανιαδάκης: «Θεωρώ ότι στην υπόθεση Novartis υπήρχε… συντονιστής»

Του Αλέξανδρου Διαμάντη

Συναντήσεις εκτός της «γιάφκας» της εισαγγελίας, αλλά μόνο με αστυνομικούς, κατήγγειλε στην τρίτη κατά σειρά ημέρα που βρίσκεται ενώπιον της προανακριτικής Επιτροπής, ο Νίκος Μανιαδάκης.

Ο μάρτυρας σε στιχομυθία που είχε με βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας αποκάλυψε ότι κάποιες φορές συναντήθηκε και σε αυτοκίνητο με αστυνομικούς. «Μας ειδοποιούσαν, βρισκόμασταν, μας έλεγαν κάτι, και τέλος», τόνισε χαρακτηριστικά σε ερώτηση του Γιώργου Κώτσηρα. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι στις συναντήσεις στο διαμέρισμα της Μιχαλακοπούλου ήταν μόνο οι εισαγγελείς, ούτε καν οι γραμματείς ενώ επανήλθε στις πιέσεις της Ελένης Τουλουπάκη.

Χαρακτηριστικός είναι ο διάλογος που φέρεται να είχε με τον κ. Κώτσηρα:

-Μανιαδάκης: Την πρώτη φορά που μου ασκήθηκαν πιέσεις εξαιτίας της Κελέση η εισαγγελέας μου είπε ποια είναι η επαπειλούμενη ποινή. Μου ειπώθηκε επίσης ότι θα βγω από το πρόγραμμα γιατί οι άλλοι μάρτυρες έδωσαν πιο σημαντικά στοιχεία. Και εγώ είπα στους εισαγγελείς ότι αυτά που λέγανε εναντίον μου ότι ήταν ψέματα. Τελικά όμως η μάρτυρας άλλαξε την κατάθεση και παρέμεινα στο πρόγραμμα. Στη συνέχεια υπήρχαν πιέσεις.

-Κώτσηρας: Από ποιον;

-Μανιαδακης: Από την κυρία Τουλουπάκη. Με πίεζε να δώσω στοιχεία. Με ρωτούσαν αν ευσταθούν αυτά που έγραφαν οι εφημερίδες για τον κ. Στουρναρα, τον κ. Γεωργιαδη και τον κ. Σαμαρά. Εγώ τους έλεγα ότι δεν μπορώ να παραδεχτώ ότι ήταν παράνομες πράξεις γιατί δεν ήταν.

Λίγο αργότερα ο πρώην προστατευόμενος μάρτυρας υπογράμμισε με νόημα ότι θεωρεί πως στην υπόθεση υπήρχε… σκηνοθέτης!  «Υπήρχε σκηνοθέτης;», φέρεται να τον ρώτησε η βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Ε. Λιακούλη, με τον ίδιο να απαντά ότι «υπήρχε συντονιστής». Στην ερώτηση γιατί προχωρά σε μια τέτοια δήλωση είπε: «Γιατί όλα αυτά ή ήταν τρελοί και τα έκαναν ή είχαν κάποιους λογούς και τα έκαναν».
 
Η Ε. Λιακούλη επανήλθε στις συναντήσεις με τους αστυνομικούς, με τον διάλογο, σύμφωνα με πληροφορίες, που ακολούθησε να είναι ο εξής:

-Ε.Λιακούλη: Είπατε ότι συναντούσατε αστυνομικούς σε αυτοκίνητο. Τους γνωρίζετε;

-Μανιαδάκης: Ήξερα ένα όνομα μιας αστυνομικού, της Νίκης η οποία ήταν ο σύνδεσμος μου με την αστυνομία, αν είναι αυτό το όνομά της. Επικοινωνούσαμε μέσω ενός κινητού τηλεφώνου που μου είχε δώσει η αστυνομία. Και έχω κρατήσει τα τελευταία μηνύματα που είχα λάβει.

-Ε. Λιακούλη: Πόσες φορές συναντήσατε αστυνομικούς;

-Μανιαδάκης: Τρεις- τέσσερις φορές. Η Νίκη ήταν πάντα εκεί. Και μια φορά ήταν εκεί και ο προϊστάμενος του τμήματος Προστασίας μαρτύρων.