Ν. Κοτζίας: Οι αρμόδιες αρχές θα συνυπολογίσουν το κατά πόσο οι 8 ήταν κομμάτι του πραξικοπήματος

Ν. Κοτζίας: Οι αρμόδιες αρχές θα συνυπολογίσουν το κατά πόσο οι 8 ήταν κομμάτι του πραξικοπήματος

«Δεν θέλουμε μία Τουρκία εκδίκησης, διάσπασης και αποσταθεροποίησης» τόνισε σε συνέντευξή του στην Real ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζίας, προσθέτοντας πως η Τουρκία πρέπει να δείξει αυτοσυγκράτηση και να μην επαναφέρει τη θανατική ποινή.

Ο υπουργός Εξωτερικών κάλεσε σε προσοχή, νηφαλιότητα και ηρεμία και τόνισε ότι η όποια νευρικότητα και όξυνση των εσωτερικών αντιφάσεων της Τουρκίας δεν πρέπει να διαπεράσουν τις διακρατικές σχέσεις.

Ερωτηθείς για το αν η Ελλάδα θα παραδώσει τους 8 στρατιωτικούς, που ζήτησαν άσυλο, ο κ. Κοτζιάς απάντησε ότι αυτό θα το αποφασίσουν οι αρμόδιες αρχές.

«Οι τελευταίες ασφαλώς θα συνυπολογίσουν το κατά πόσο οι 8 ήταν κομμάτι του πραξικοπήματος. Δεν μπορώ να δεχτώ την ύβρη του παραλληλισμού της μάχης όσων παλεύουν για τα δικαιώματά τους, εθνικά, κοινωνικά και δημοκρατικά, με πραξικοπηματίες που ήθελαν να καταργήσουν δικαιώματα της κοινωνίας, οι οποίοι βομβάρδισαν το Κοινοβούλιο, τραυμάτισαν και σκότωσαν διαδηλωτές. Αυτοί κάθε άλλο παρά δικαιούνται της αλληλεγγύης μας», πρόσθεσε.

Επίσης, ο κ. Κοτζιάς εκτίμησε πως, τουλάχιστον βραχυχρόνια οι τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο πιθανά να μειωθούν, πρόσθεσε ωστόσο ότι αν αυξηθεί ο εσωτερικός αυταρχισμός στην Τουρκία, τότε μακροχρόνια μπορεί να αυξηθούν.

Τέλος, ο υπουργός Εξωτερικών για το θέμα των κυρώσεων της ΕΕ σε βάρος της Ρωσίας και αν θα πρέπει να επανεξεταστεί, εξήγησε ότι υπάρχουν δύο ειδών κυρώσεις, «εκείνες που γίνονται για να γονατίσουν τον αντίπαλο, από χέρι ατελέσφορες, και εκείνες για να τον φέρουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», τόνισε πως κατά κανόνα οι κυρώσεις δεν έχουν σημαντικά αποτελέσματα.

«Πιστεύω ότι πρέπει να συζητήσουμε το φθινόπωρο στην ΕΕ προς τι και γιατί επιθυμεί και αν επιθυμεί η ΕΕ την ανανέωση των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας. Πρέπει να γίνει μια τέτοια ειλικρινής συζήτηση. Οι αυτοματισμοί ποτέ δεν βοήθησαν» τόνισε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ