Ν. Κοτζιάς: Η πλειοψηφία των Ελλήνων είναι υπέρ της συμφωνίας - Έχω δημοσκοπήσεις

Τρίτη 19 Ιουνίου 2018, 10:10 - Τελευταία ενημέρωση: 11:11
-A +A
Ν. Κοτζιάς: Η πλειοψηφία των Ελλήνων είναι υπέρ της συμφωνίας - Έχω δημοσκοπήσεις

Με... κρυφές δημοσκοπήσεις προσπαθεί να πείσει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς ότι η πλειοψηφία του κόσμου είναι υπέρ της συμφωνίας και στηρίζει την κυβέρνηση και τους χειρισμούς της στο Σκοπιανό.

Σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 υποβάθμισε τις αντιδράσεις που έλαβαν χώρα τις τελευταίες μέρες και εντέχνως απέφυγε να σχολιάσει τις διαδηλώσεις σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας, ενώ το μόνο που είπε είναι πως «υπάρχει ένας κόσμος που εκφράζει την αγωνία του, δεν θέλει να συμφωνήσει, για εμένα είναι κατανοητό, αλλά υπάρχει και ένας κόσμος ακροδεξιός που είχε συγκεντρωθεί και στις Πρέσπες και στο ελληνικό Κοινοβούλιο και μάλιστα ήθελε να μπει και μέσα να το κάνει σμπαράλια. Μόνο Φρανκιστές έχουν μπει στο κοινοβούλιο». 

Παράλληλα, προσπάθησε να εμφανίσει ως νίκες της διαπραγμάτευσης μια σειρά από στοιχεία που κανείς εκπρόσωπος της κυβέρνησης δεν έχει εμφανίσει. Στην αντίπερα όχθη, ο Ζόραν Ζάεφ διατήρησε την ταυτότητα της χώρας και από την πλευρά του «έδωσε» στον Ν. Κοτζιά ένα erga omnes που όλοι αμφισβητούν.

Ακόμη, ο υπουργός διεκδίκησε την «πατρότητα» της συμφωνίας, δηλώνοντας επανειλημμένα πως ουσιαστικά... ο ίδιος έδωσε τέλος σε ένα από τα μεγάλα προβλήματα της εξωτερικής πολιτικής της χώρας, αποφεύγοντας να δώσει εύσημα στον Αλέξη Τσίπρα. 

O Νίκος Κοτζιάς διέψευσε τους ισχυρισμούς του πρώην βουλευτή των ΑΝΕΛ Δημήτρη Καμμένου πως οι ευρωπαίοι εταίροι υποσχέθηκαν ανταλλάγματα για το χρέος, εάν η κυβέρνηση έδινε τη συγκατάθεσή της στη συμφωνία με την ΠΓΔΜ. «Ο Δ. Καμμένος λέει ψέματα για τα ανταλλάγματα. Δεν δώσαμε τίποτα για να πάρουμε ανταλλάγματα. Κάναμε την καλύτερη συμφωνία για τη χώρα», τόνισε ο υπουργός.

Στο ερώτημα πώς αντιμετωπίζει τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι ο κόσμος διαφωνεί με την συμφωνία, ο υπουργός Εξωτερικών απάντησε πως «αυτή που μου λέτε είναι παλιά. Είναι τριών χρόνων. Εχω δημοσκοπήσεις κι εγώ τρέχουσες. Ηταν στην αρχή μπροστά αυτοί που έχουν αμφιβολίες και τώρα προηγούνται λίγο αυτοί που είναι μαζί μας. Το ποσοστό είναι 47% με 44%».

«Έκανα μια διεθνή συμφωνία που πήρα όνομα erga omnes χωρίς αλυτρωτισμούς. Επρεπε να πάρουν και αυτοί κάτι. Ο αυτοπροσδιορισμός τους ήταν το κύριο αίτημά τους στη διαπραγμάτευση», δήλωσε ο Νίκος Κοτζιάς και πρόσθεσε πως «δεν πρόκειται να αλλάξει όνομα το αεροδρόμιο Μακεδονία. Κάποια αγάλματα στα Σκόπια θα τα κατεβάσουν και άλλα θα μας τα χαρίσουν, όσα μείνουν θα έχουν ειδικό ταμπελάκι».

Σχετικά με την κύρωση της συμφωνίας από τη Βουλή, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ο υπουργός Εξωτερικών  αναφέρθηκε σε μερική πλειοψηφία, καθώς ξεπέρασε τις 180 ψήφους που είχε αναφέρει ο Πάνος Καμμένος και έκανε λόγο για 145, αρκεί να υπάρξουν και κάποιες αποχές. 

Στο ερώτημα γιατί δεν κάνει δημοψήφισμα για τη συμφωνία η κυβέρνηση ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε πως «εμείς δεν έχουμε λόγο να κάνουμε δημοψήφισμα. Αυτοί κάνουν δημοψήφισμα γιατί πρέπει να δεσμευτούν για τις συνταγματικές τους αλλαγές, εμείς δεν αλλάζουμε ούτε το Σύνταγμά μας, ούτε το όνομα της χώρας μας».

Όπως εξήγησε ο υπουργός Εξωτερικών «η πορεία των Σκοπίων θα ανακοπεί αν δεν εκπληρώσουν αυτοί τις προϋποθέσεις». Από την Ελληνική Βουλή θα περάσει, εκτίμησε. «Ο Θεοδωράκης μου είπε ότι θα στηρίξει μέχρι τέλους τη συμφωνία», τόνισε ο κ. Κοτζιάς, προεξοφλώντας ότι το Ποτάμι θα στηρίξει τη συμφωνία.

 

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Δευτέρα 17/06/2019
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα