Ν. Κοτζιάς για ΣΥΡΙΖΑ: Δεν έχει θετική ατζέντα - Mείζον θέμα η άρση ασυλίας του Καμμένου

Ν. Κοτζιάς για ΣΥΡΙΖΑ: Δεν έχει θετική ατζέντα - Mείζον θέμα η άρση ασυλίας του Καμμένου

Αιχμές κατά της κυβέρνησης άφησε ο πρώην υπουργός εξωτερικής πολιτικής σε ραδιοφωνική συνέντευξή του στο news247, λέγοντας ότι λείπει η θετική ατζέντα από τον ΣΥΡΙΖΑ και γιαυτό δεν του προσφέρει επ΄ αόριστον στήριξη. Παράλληλα διαμήνυσε ότι δεν θα δεχτεί το κυβερνών κόμμα να μην ψηφίσει υπέρ της άρσης ασυλίας του Π. Καμμένου, ενώ για την υπόθεση Novartis τόνισε πως δεν μπορεί να γίνεται μοναδικό θέμα αντιπαράθεσης.

«Έχω μια βαθιά αντίληψη προσωπικά ότι η αριστερά δεν ήταν μόνο «αντί». Η αριστερά που αντιλαμβανόμουν εγώ και ο τρόπος που έκανα εξωτερική πολιτική είχε πάντα μια θετική ατζέντα» επισήμανε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας πως η θετική ατζέντα λείπει από τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και για αυτό το ΠΡΑΤΤΩ δεν δίνει στον ΣΥΡΙΖΑ ούτε λευκή επιταγή, ούτε επ' αόριστον στήριξη.

Ο κ. Κοτζιάς στη συνέντευξή του εξαπέλυσε οξύτατη επίθεση προς τον Πάνο Καμμένο ενώ με αφορμή την σκληρή κριτική που ασκεί αναφέρθηκε και στην καθυστέρηση που υπάρχει στο θέμα της άρσης της ασυλίας του πρώην υπουργού Άμυνας. «Δεν θα ανεχθώ να μην λυθεί το θέμα σε αυτή τη Βουλή και να προσπαθήσουν κάποιοι να το πάνε μετά τις εκλογές του Οκτώβρη. Να είμαι σαφής», επισήμανε και υπογράμμισε πως «δεν θα ήθελε ούτε να σκεφθεί πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα ψηφίσει υπέρ της άρσης της ασυλίας».

Επανέλαβε πως θα καταθέσει και αγωγή κατά του Προέδρου των ΑΝΕΛ και προέβλεψε πως «δεν θα γλυτώσει την καταδίκη του ο εθνικός συκοφάντης». Ό ίδιος αποκάλυψε πως είχε εισηγηθεί στον Αλέξη Τσίπρα την αλλαγή της σύνθεσης της κυβέρνησης με την απομάκρυνση των ΑΝΕΛ «πολύ νωρίς, έτσι κι αλλιώς το καλοκαίρι του '18, αλλά δεν ήταν ευχαριστημένος από αυτό».

Αναφερόμενος στους χειρισμούς της κυβέρνησης στην υπόθεση Novartis σημείωσε ότι έχει ένα πρόβλημα, «όταν η σκανδαλολογία είναι υποκατάστατο της θετικής ατζέντας δεν μου αρέσει». «Εάν τα σκάνδαλα υπάρχουν -που πιστεύω ότι υπάρχουν- και έχουν αποδειχθεί, πρέπει να βοηθηθεί η γενική ατμόσφαιρα να κάνει αποδεκτό ότι πρέπει να τελειώνουμε με τους φορείς των σκανδάλων. Δεν μπορεί όμως να γίνεται μοναδικό θέμα αντιπαράθεσης. Αυτό δείχνει ένα γήπεδο το οποίο, σας θυμίζω, την περίοδο '89-93 δεν το κέρδισε η Αριστερά». 

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών χαρακτηρίζει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ «υπονόμευση του κοινοβουλευτισμού» τον τρόπο εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας με έξι ψηφοφορίες, «δηλαδή θα τον απορρίψει η Βουλή έξι φορές και θα τον εκλέξει ο λαός!» αναφέρει χαρακτηριστικά, ενώ τονίζει πως ο Προκόπης Παυλόπουλος δικαιούται μια δεύτερη θητεία αλλά αυτό πρέπει να το επιβεβαιώσει και η Βουλή που θα προκύψει.

Στη συνέντευξή του αναφέρθηκε και στην ΕΥΠ κάνοντας λόγο για ουσιαστικό έλεγχό της από τη Βουλή. «Δεν μπορεί να αποφασίζει όπως θέλει. Κανένας πλέον δεν ελέγχει τίποτα σε αυτόν τον τόπο. Και δεν νομίζω ότι προσάδει στην αριστερά να αφήνει αυτά τα πράγματα ανεξέλεγκτα. Η ΕΥΠ δεν έχει κοινοβουλευτικό έλεγχο. Στη δημοκρατία οφείλουν όλα να βρίσκονται κάτω από τον έλεγχο της Βουλής» σημείωσε.