Ν. Κοτζιάς: Έλεγα «Βόρεια Μακεδονία» την πΓΔΜ και πριν τις «Πρέσπες»

Παρασκευή 01 Μαρτίου 2019, 14:10
-A +A
Ν. Κοτζιάς: Έλεγα «Βόρεια Μακεδονία» την πΓΔΜ και πριν τις «Πρέσπες»

Η Συμφωνία των Πρεσπών ήταν ένα θέμα που απασχόλησε έντονα τη συζήτηση που είχαν στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και ο καθηγητής Στρατηγικής και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πειραιά, Αθανάσιος Πλατιάς.

Ο Νίκος Κοτζιάς ανέφερε χαρακτηριστικά ότι έβαλε έναν όρο, «να μην ανακατευτεί κανείς. Καμία χώρα, κανένας Πρέσβης δεν άσκησε πίεση» για να προσθέσει ότι «αν από αυτή τη λύση ήταν και εκείνοι (σ.σ. οι Αμερικανοί) χαρούμενοι, αυτό είναι σύμπτωση συμφερόντων. Δεν είναι καθοδήγηση».

Ο κ. Κοτζιάς ανέφερε πως το συμφέρον της Ελλάδας ήταν να λυθεί το ονοματολογικό ζήτημα, γιατί σπαταλούσε δυνάμεις της διπλωματίας. «Βγαίνοντας από την κρίση θα πρέπει να συμπαρασύρουμε τα Βαλκάνια στην έξοδο από την κρίση, γιατί [...] στα Βαλκάνια είμαστε μία μεγάλη χώρα». Από την άλλη, «οι Αμερικάνοι ήθελαν σταθερότητα στην περιοχή, στο τρίγωνο της αστάθεια. Και τα δικά μας εθνικά συμφέροντα ήταν να λύσουμε τα προβλήματα. Είμαι οπαδός της ενεργούς εξωτερικής πολιτικής» συμπλήρωσε ο κ. Κοτζιάς.

Σε ερώτηση του κ. Πλατιά «μα είναι δυνατόν να μην άσκησαν πιέσεις οι Αμερικανοί;» ο πρώην υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε ότι «όταν φτάναμε σε αδιέξοδο έβγαζα έξω από τις διαπραγματεύσεις τον Νίμιτς, τον διαμεσολαβητή». 

 

Παράλληλα, ανέφερε πως ήταν η ΠΓΔΜ που ήθελε να μπει σε ευρωατλαντικές δομές, «δεν τους το επιβάλλαμε εμείς», για να προσθέσει πάντως: «Εγώ τους έλεγα Βόρεια Μακεδονία στη διαπραγμάτευση και πριν από τις "Πρέσπες"».

Απαντώντας σε ερώτηση του κ. Πλατιά σχετικά με το πώς θα μακροημερεύσει η Συμφωνία των Πρεσπών, ο Ν. Κοτζιάς τόνισε ότι το πρόβλημα είναι πως το κράτος ασχολείται πιο πολύ με τη γεωπολιτική ενώ για τους πολίτες το θέμα της ταυτότητας είναι πιο σοβαρό. «Η ταυτότητα των Ελλήνων όμως δεν εθίγη», επισήμανε ο κ. Κοτζιάς.

Τέλος, αναφερόμενο στα ενεργειακά ζητήμα, ο κ. Κοτζιάς είπε πως αυτά δεν είναι ούτε ευχή ούτε κατάρα αλλά η διαχείρισή τους εξαρτάται από το εάν θέλει κάποιος να είναι ηγετική ή περιφερειακή δύναμη, επισημαίνοντας σε συνδυασμό με τα ελλαδοτουρκικά ζητήματα πως  είναι οπαδός μίας ευρωπαϊκής Τουρκίας. «Δεν υπάρχει άλλη χώρα που θα είναι πιο κερδισμένη από αυτό. Τα ονοματολογικά δεν είναι τίποτα μπροστά στο βάρος που έχει για εμάς αυτό το πρόβλημα» ανέφερε.

 

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Δευτέρα 17/06/2019
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα