Ν. Κεραμέως για άσυλο: Επαναφέρουμε την κοινή λογική

Ν. Κεραμέως για άσυλο: Επαναφέρουμε την κοινή λογική

Του Αλέξανδρου Διαμάντη

Πρόθεσή μας είναι να επαναφέρουμε την κοινή λογική, υπογράμμισε η Υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως μιλώντας στη Βουλή για την κατάργηση του ασύλου, διάταξη που συμπεριλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο. Σύμφωνα με την κ. Κεραμέως σχέδιο που θα εφαρμοστεί θα αποτρέπει τις έκνομες ενέργειες εντός των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων και θα εμποδίζει τους «μπαχαλάκηδες» να βρίσκουν καταφύγιο στα πανεπιστήμια.

«Η πρόθεσή μας είναι να επαναφέρουμε την κοινή λογική. Να καταργήσουμε την στρέβλωση του ασύλου και την μετατροπή του από άσυλο ιδεών σε άσυλο ανομίας», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι πλέον παύουν τα πανεπιστήμια να αποτελούν καταφύγιο δραστών που προχωρούν σε αξιόποινες πράξεις.

Απευθυνόμενη προς τον ΣΥΡΙΖΑ, που διαφωνεί, αναρωτήθηκε εάν η αντιπολίτευση θέλει να προστατέψει όσους κάνουν έκνομες πράξεις και μετά εισβάλουν στα ΑΕΙ. «Εμείς λέμε όχι. Προβλέπουμε ότι εντός των χώρων ΑΕΙ η αστυνομία, πυροσβεστική και εισαγγελία ασκούν τις κατά νόμο αρμοδιότητές τους. Με αυτή την διάταξη παύει ο χώρος που ασκείται η ακαδημαϊκή ελευθερίας να αποτελεί πεδίο προστασίας έκνομων ενεργειών και δραστών που κάνουν έκνομες πράξεις εκτός και έρχονται εντός για προστασία», είπε.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι τόσο οι πρυτάνεις όσο και η ΠΟΣΔΕΠ τάσσονται υπερ της ρύθμισης, δεδομένου ότι με την παρούσα διάταξη προστατεύεται η ακαδημαϊκή ελευθερία.

Σε συνέντευξή της στα ΝΕΑ, η Υπουργός Παιδείας προανήγγειλε την επαναφορά της βάσης του 10 για την εισαγωγή στα Πανεπιστήμια, λέγοντας χαρακτηριστικά πως είναι παράλογο να εισάγονται φοιτητές με 3 και 4 στα ΑΕΙ.  «Θα δούμε πότε θα επαναφέρουμε τη βάση του 10, ως προαπαιτούμενο για την εισαγωγή στα πανεπιστήμια», υπογράμμισε η υπουργός Παιδείας, υποστηρίζοντας ωστόσο ότι είναι ειλημμένη απόφαση της κυβέρνησης Μητσοτάκη και του Υπουργείου Παιδείας.