Ν. Δένδιας: Το άσυλο είναι για τις ιδέες, για την προστασία του ελεύθερου διαλόγου

Ν. Δένδιας: Το άσυλο είναι για τις ιδέες, για την προστασία του ελεύθερου διαλόγου

Ανοικτό διάλογο με τους νέους, μέσω διαδικτύου, εγκαινίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Νίκος Δένδιας.

Ο πρώτος κύκλος διαλόγου διεξήχθη, χθες, με συντονίστρια τη δημοσιογράφο Κατερίνα Παναγοπούλου και θέμα «Με τους νέους: Ανοιχτός διάλογος στο διαδίκτυο». Συμμετείχαν νέες και νέοι από την Αθήνα, τα Γιάννενα, τον Βόλο, την Κύπρο, την Ολλανδία, τη Γερμανία και τη Ρουμανία.

Στη συζήτηση, που μεταδόθηκε απευθείας στο διαδίκτυο, συμμετείχαν νέοι που είχαν τη δυνατότητα να υποβάλουν τις ερωτήσεις τους με email από την οθόνη του υπολογιστή τους. Ο κ. Δένδιας απαντώντας στις ερωτήσεις των νέων μετέφερε, μεταξύ άλλων, το όραμά του για τη ΝΔ: «Η Νέα Δημοκρατία είναι το κόμμα που αγαπάω και αισθάνομαι σαν σπίτι μου. Ανήκω σε αυτό από την ηλικία σας, έχω δει τις καλές και τις κακές του στιγμές, τις επιτυχίες και τις αποτυχίες του. Η χώρα περνάει μια μεγάλη κρίση, η οποία δεν είναι μόνο οικονομική, δυστυχώς είναι ευρύτερη. Αυτό που θα περίμενα από τη Νέα Δημοκρατία και θα ευχόμουν, είναι για μια ακόμη φορά στην ιστορία της να μπορέσει να είναι ο μοχλός που θα βγάλει τη χώρα από την κρίση και που θα ετοιμάσει για τη δική σας γενιά μια πολύ καλύτερη Ελλάδα, ώστε να την παραλάβετε και εσείς και να την πάτε ακόμη πιο μακριά».

Μιλώντας για την πολιτική και τα κόμματα σε σχέση με τους νέους, ο κ. Δένδιας σημείωσε: «Δεν πιστεύω ότι έχουμε κάνει το καλύτερο για εσάς και το κυριότερο δεν έχουμε τους διαύλους επικοινωνίας μαζί σας που θα θέλαμε να έχουμε. Όμως πιστεύω ότι μέσα από αυτή τη συζήτηση θα καταλήξουμε σε κάποια χρήσιμα συμπεράσματα. Αφενός εσείς να καταλάβετε πώς εμείς σκεπτόμαστε και αφετέρου εμείς στη Νέα Δημοκρατία, όπως και εγώ προσωπικά, να καταλάβουμε καλύτερα τις δικές σας αγωνίες».

Ερωτηθείς για τα ελληνικά πανεπιστήμια και πώς μπορούν να ακολουθήσουν το επιτυχημένο παράδειγμα αυτών του εξωτερικού, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ απάντησε: «Αν δεν συνδέσεις την ανώτατη εκπαίδευση με την αγορά εργασίας, η εκπαίδευση παραμένει ένα μετέωρο πράγμα. Η γνώση παραμένει στον εγκέφαλο του δέκτη της, δεν διανέμεται στην κοινωνία. Πώς θα γίνει αυτή η σύνδεση; Δεν χρειάζεται να ανακαλύψουμε τον τροχό, το έχουν κάνει άλλοι πριν από εμάς». Μιλώντας για το άσυλο ο κ. Δένδιας υποστήριξε ότι «είναι άσυλο ιδεών. Είναι ένας θεσμός για να προστατεύσει τον ελεύθερο διάλογο, για να μπορούν να αναπτυχθούν τα πανεπιστήμια και οι φοιτητές, η γνώση και η επιστήμη. Δεν είναι για να προστατεύει τη βία, δεν είναι για να μπορούν αντιεξουσιαστές να δέρνουν όλους τους άλλους. Δεν είναι για να γίνεται διακίνηση ναρκωτικών στην ΑΣΟΕΕ, για να μην μπορούν να μπουν άλλοι στο πανεπιστήμιο, να χτίζονται πόρτες καθηγητών. Αυτό δεν είναι άσυλο ιδεών, είναι άσυλο βίας. Στη Νέα Δημοκρατία, πρώτον, ιστορικά έχουμε την άποψη ότι το άσυλο πρέπει να είναι ένα άσυλο ιδεών και δεύτερον, πρέπει να αποκαταστήσουμε σε αυτό τη δυνατότητα ελεύθερης διατύπωσης των ιδεών. Σε αυτό εμείς έχουμε μια κάθετη θέση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης την έχει εκφράσει χιλιάδες φορές: Εμείς θα αποκαταστήσουμε το άσυλο των ιδεών και θα εμποδίσουμε την παρούσα κατάσταση».

Ο κ. Δένδιας, στη διαδυκτιακή συζήτηση αναφέρθηκε και στα Εξάρχεια μεταφέροντας στους νέους την δική του εμπειρία: «Τα Εξάρχεια, όταν ήμουν εγώ στην ηλικία σας, ήταν μια όμορφη περιοχή, είναι κρίμα που αυτό χάθηκε. Δεν θέλουμε να κάνουμε τα Εξάρχεια μια αποστειρωμένη συνοικία. Θέλουμε να τα κάνουμε μια ζωντανή συνοικία. Αν θέλετε, να είναι μια συνοικία καλλιτεχνών ή μια συνοικία ανθρώπων που θα μπορούν να εκφράσουν τον εαυτό τους με όποιο τρόπο θέλουν, ακόμη και οι αναρχικοί, αλλά υπάρχει ένα όριο: η ελευθερία του άλλου. Φανταστείτε τι έχει να γίνει εάν εγώ πάω στην πλατεία Εξαρχείων. Πρέπει να έρθει η στιγμή που κάποιος σαν και εμένα να μπορεί να περπατήσει στην πλατεία Εξαρχείων και να μπορεί να πιει τον καφέ του».

Ο βουλευτής της ΝΔ μίλησε και για το ζήτημα της ασφάλειας του πολίτη κάνοντας αναφορά στη δική του θητεία στο υπουργίο Δημοσίας Τάξης: «Αντίκρισα μια κατάσταση στη δημόσια ασφάλεια, όπου δεν υπήρχε σχεδόν τίποτε όρθιο. Τον Φλεβάρη του 2012 η Αθήνα είχε καεί, το κέντρο ήταν γεμάτο μετανάστες και οι δείκτες εγκληματικότητας είχαν εκτοξευτεί. Καταφέραμε μέσα σε ενάμιση χρόνο η κατάσταση να βελτιωθεί σε εντυπωσιακό βαθμό. Πώς; Βρήκαμε ξένα επιτυχημένα πρότυπα που προσαρμόσαμε στα ελληνικά δεδομένα. (σσ. σήμερα) οι αστυνομικοί είναι οι ίδιοι με τότε, αλλά δεν υπάρχει πολιτική βούληση. Πάνω από όλα πρέπει να καταλάβουμε ένα απλό πράγμα: ο αστυνομικός δεν είναι κάποιος που καταπιέζει, αλλά αυτός που προστατεύει τη ζωή και την περιουσία του καθενός μας και κυρίως του πιο αδύναμου. Αυτός χρειάζεται την προστασία περισσότερο από όλους. Είναι αντιδημοκρατικό και φασιστικό να σπας το μαγαζί, το σπίτι ή το γραφείο του άλλου και είναι δημοκρατικό ο αστυνομικός να προστατεύει την περιουσία του πολίτη, που πληρώνει φόρους».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ