Ν. Δένδιας σε Αντ. Γκουτέρες: «Ανύπαρκτα» τα μνημόνια Τουρκίας- Λιβύης

Το θέμα των δύο μνημονίων Τουρκίας - Λιβύης έθεσε Νίκος Δένδιας, στον ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, τα οποία ο υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε «ανύπαρκτα», υπογραμμίζοντας παράλληλα τους κινδύνους για τη σταθερότητα στην περιοχή που εγείρουν «οι αντίθετες με το Δίκαιο της Θάλασσας τουρκικές απόψεις που επιβλήθηκαν στη Λιβύη».

Ειδικότερα, σε δήλωσή του σε δημοσιογράφους με το πέρας της συνάντησης που είχε τον ΓΓ του ΟΗΕ στην Γενεύη, ο κ. Δένδιας ενημέρωσε ότι «καταρχήν συζητήθηκε το θέμα των δύο memoranda, τα οποία υπεγράφησαν μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης της Τρίπολης, και είχα την ευκαιρία να εξηγήσω τις ελληνικές απόψεις στον Γενικό Γραμματέα».

«Δηλαδή», όπως τόνισε ο έλληνας ΥΠΕΞ, «το γεγονός ότι κατά την κρίση μας είναι ανύπαρκτα, διότι υπεγράφησαν από μία κυβέρνηση η οποία δεν είχε καμία τέτοια εξουσιοδότηση από τη συμφωνία του Skhirat, η οποία διέπει την ύπαρξη και τη διεθνή εκπροσώπηση της Λιβύης σε αυτή τη συγκυρία. Όπως επίσης τους κινδύνους που οι αντίθετες με το Δίκαιο της Θάλασσας τουρκικές απόψεις που επιβλήθηκαν στη Λιβύη δημιουργούν για την περιοχή».

Ερωτηθείς κατά πόσον υπήρξε ανταπόκριση σε στην παρέμβασή του από το Γενικό Γραμματέα σε σχέση με τη Λιβύη, ο κ. Δένδιας, ανέφερε ότι «ο Γενικός Γραμματέας, όπως αναμέναμε, μου είπε αφού με άκουσε με προσοχή, ότι θα παραπέμψει το θέμα στις νομικές υπηρεσίες του ΟΗΕ, ώστε να έχει και τη δική τους αντίληψη».

Επιπλέον, ο κ. Δένδιας επισήμανε ότι είχε τη δυνατότητα «να κουβεντιάσω μαζί του για το Κυπριακό, για τις προσπάθειες που καταβάλλει ο Γενικός Γραμματέας και να του δηλώσω την προθυμία της ελληνικής πλευράς να βοηθήσει με όποιον τρόπο μπορεί αυτή του την προσπάθεια».