Ν. Δένδιας: «Προσχηματική» η ανάληψη πολιτικής ευθύνης για την πυρκαγιά

Ν. Δένδιας: «Προσχηματική» η ανάληψη πολιτικής ευθύνης για την πυρκαγιά

Για προσχηματική ανάληψη της πολιτικής ευθύνης από τον πρωθυπουργό για την τραγωδία στο Μάτι κάνει λόγο, σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Νίκος Δένδιας επισημαίνοντας πως όχι μόνο ήταν καθυστερημένη αλλά δεν συνοδεύτηκε τότε από μία, έστω, αποπομπή κυβερνητικού στελέχους.

«Η παραίτηση του αρμόδιου υπουργού έγινε αποδεκτή μετά από έντεκα ημέρες και οι ηγεσίες του Πυροσβεστικού Σώματος και της Ελληνικής Αστυνομίας αντικαταστάθηκαν μετά από δύο εβδομάδες σχεδόν, ενώ ουδέποτε διατυπώθηκε μια συγγνώμη προς τις οικογένειες των θυμάτων και τους πυρόπληκτους. Αλλά και η αναδίπλωση της κυβέρνησης, η οποία εκφράσθηκε με την απομάκρυνση των συγκεκριμένων προσώπων, εκδηλώθηκε δυστυχώς μόνο όταν έγινε ευρέως αντιληπτό πως η προσπάθεια να πειστούν οι πολίτες ότι όλα έγιναν… «τέλεια» και δεν υπήρξαν λάθη, προκάλεσε την οργή της κοινής γνώμης.

Για τη Νέα Δημοκρατία σαφώς και το ζήτημα δεν σταματά εδώ και στα συγκεκριμένα μόνο πρόσωπα. Είναι πασιφανής η διαχειριστική ανεπάρκεια της κυβέρνησης σε όλα τα ζητήματα διαχείρισης κρίσης, είτε πρόκειται για φυσικές καταστροφές (όπως οι πλημμύρες στη Μάνδρα) είτε για περιβαλλοντικά ατυχήματα (όπως στον Σαρωνικό). 

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας στη συνέντευξή του κατηγόρησε την κυβέρνηση πως αντέδρασε καθυστερημένα στην αντιμετώπιση της πυρκαγιάς κάνοντας λόγο για διαχειριστική ανεπάρκεια σε όλα τα ζητήματα.  «Λυπούμαι να πω ότι η κυβέρνηση, με την αβελτηρία της, την ελλιπή προετοιμασία της, τα λάθη διαχείρισης και την αδυναμία συντονισμού που επιδεικνύει σε κάθε αφορμή, αποδεικνύεται επικίνδυνη» τονίζει χαρακτηριστικά προσθέτοντας πως έγιναν αλλεπάλληλα λάθη στη συγκεκριμένη περίπτωση.

Σύμφωνα με τον Νίκο Δένδια η κυβέρνηση ψάχνει για δικαιολογίες ενώ απορρίπτει τους ισχυρισμούς περί αυθαίρετης δόμησης τονίζοντας πως η σημερινή κυβέρνηση είναι αυτή που οφείλει να απαντήσει αν ανέστειλε και γιατί, με εντολή ποίου και με ποιο σκεπτικό, πράξεις κατεδάφισης αυθαιρέτων, σε εφαρμογή μάλιστα τελεσίδικων αποφάσεων της Δικαιοσύνης.

Κυρίως, όμως, οφείλουν να συνειδητοποιήσουν στο Μέγαρο Μαξίμου και στα αρμόδια Υπουργεία, ότι δεν μπορούν συνεχώς να αντιπολιτεύονται την... αντιπολίτευση όταν υπάρχουν συγκεκριμένα γεγονότα, με ημερομηνίες και ονόματα, για τη στάση τους στο ζήτημα των αυθαιρέτων. Μέχρι να δώσουν πειστικές απαντήσεις, στην κυβέρνηση παραμένουν απολογούμενοι και για αυτό το ζήτημα» δηλώνει χαρακτηριστικά στο Πρακτορείο.

«Τέτοιου είδους δικαιολογίες για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα υποτιμούν τη νοημοσύνη μας. Από τα όσα έχουν αποκαλυφθεί τις τελευταίες ημέρες είναι αυταπόδεικτο πλέον ότι έγιναν τεράστια λάθη, σχετικά με τη διάταξη των δυνάμεων, τη μετακίνηση πυροσβεστικών οχημάτων στη Δυτική Αττική χωρίς να έχουν διασφαλισθεί εφεδρείες, τη μη αξιοποίηση των τεχνολογικών μέσων, την αδυναμία συντονισμού, τη μη έγκαιρη ειδοποίηση του πληθυσμού και τη μη εκκένωση του οικισμού, αλλά και πολλά άλλα»

Και πρόσθεσε: «Δεν ήταν η πρώτη φορά που επικρατούσαν ισχυροί άνεμοι στην περιοχή όπου εκδηλώθηκε, στο Νταού Πεντέλης, όπου ουσιαστικά χάθηκε η μάχη. Είναι γεγονός βεβαίως ότι εξαιτίας των καιρικών συνθηκών μπορεί λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις μια πυρκαγιά και να περάσουν ημέρες προτού καταστεί δυνατό να ελεγχθεί. Αλλά είναι εγκληματικό να αφήσεις μια φωτιά που διήρκεσε λίγες ώρες να προκαλέσει τέτοια καταστροφή, λόγω αλλεπάλληλων λαθών».

Αναφερόμενος στα ζητήματα της οικονομίας ο κ. Δένδιας τονίζει πως μετά την 20η Αυγούστου οι πολίτες θα συνειδητοποιούν ολοένα και περισσότερο ότι τίποτε δεν αλλάζει στην οικονομία της καθημερινότητας, από την υποτιθέμενη «καθαρή έξοδο.