Ν. Δένδιας: Η Γερμανία να επιβάλει την ευρωπαϊκή θέση για τα μνημόνια Λιβύης - Τουρκίας

Ν. Δένδιας: Η Γερμανία να επιβάλει την ευρωπαϊκή θέση για τα μνημόνια Λιβύης - Τουρκίας

Ενδιαφέρουσα χαρακτήρισε τη συνομιλία που είχε με τον στρατάρχη Χάφταρ ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, υπογραμμίζοντας ότι η ελληνική πλευρά τον ενθάρρυνε να συμμετάσχει με εποικοδομητικό τρόπο στην επερχόμενη Διάσκεψη του Βερολίνου και να επιτύχει την κατάπαυση του πυρός, την απομάκρυνση των μισθοφόρων και την αναγνώριση της ακυρότητας μνημονίων με την Τουρκία.

Ο Λίβυος στρατάρχης συμφώνησε με όλες τις παρατηρήσεις της Αθήνας, είπε ο κ. Δένδιας, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να βοηθήσει την επόμενη μέρα στη Λιβύη,  «είτε με τη συμμετοχή στις δυνάμεις εκείνες οι οποίες χρειάζονται για να υπάρξει η ανακωχή (σημ: διεθνής μηχανισμός επιτήρησης εκεχειρίας), είτε με τη συμμετοχή ελληνικών δυνάμεων στην ευρωπαϊκή επιχείρηση επιβολής του εμπάργκο των όπλων και της μεταφοράς μισθοφόρων στη Λιβύη».

«Εμείς θέλουμε η Λιβύη να είναι μια σύγχρονη δημοκρατική χώρα, στην οποία θα επιτραπεί στους κατοίκους της να εκφράσουν τη θέλησή τους και να αποτελέσουν μέρος της συνολικής αρχιτεκτονικής, σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή», σημείωσε.

Παράλληλα, ανέφερε ότι η Ελλάδα δεν είναι μέρος της διαδικασίας του Βερολίνου η οποία είχε αρχίσει το 2015, αλλά υπογράμμισε πως αναμένουμε από Γερμανία να είναι ο θεματοφύλακας των ευρωπαϊκών θέσεων.

«Η Ευρώπη έχει σαφή θέση, εκφράστηκε από το τελευταίο Ευρωπαϊκό συμβούλιο», επισήμανε ο κ. Δένδιας. «Η κοινή μας ευρωπαϊκή θέση αναγνωρίζει την ακυρότητα και την ανυπαρξία των μνημονίων που υπεγράφησαν από την κυβέρνηση Σάρατζ και την Τουρκία. Περιμένουμε λοιπόν σαν Ευρωπαίοι από τη Γερμανία να επιβάλει και να εκφράσει την ευρωπαϊκή θέση στη διαδικασία του Βερολίνου. Το ίδιο περιμένουμε και από τις άλλες χώρες-μέλη της ΕΕ που συμμετέχουν σε αυτή τη διαδικασία», τόνισε ο Έλληνας ΥΠΕΞ.

Ερωτηθεί για το αν η Ελλάδα θα ασκήσει βέτο σε πολιτική λύση της Λιβύης στην περίπτωση που δεν ανακληθεί η συμφωνία με την Τουρκία, ο κ. Δένδιας επεσήμανε ότι: «εμείς θέλουμε να συμμετάσχουμε εποικοδομητικά στο να πετύχει η διαδικασία του Βερολίνου. Βοηθάμε τις διαδικασίες των Ηνωμένων Εθνών. Από την άλλη, όμως, σε αυτή τη διαδικασία προσπαθούμε να βοηθήσουμε με την ιδιότητά μας όχι μόνο ως Ελλάδα, αλλά και ως ευρωπαϊκή χώρα. Το πλαίσιο της συμμετοχής όλων των ευρωπαϊκών χωρών σε αυτή τη διαδικασία έχει καθοριστεί από την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι: «η ίδια η απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η κοινή μας ευρωπαϊκή θέση, προβλέπει την ακυρότητα και την ανυπαρξία των δύο μνημονίων. Άρα κάθε χώρα της ΕΕ, όχι μόνο η Ελλάδα, έχει την αυτονόητη υποχρέωση να υποστηρίξει την κοινή θέση, τη θέση που όλοι μαζί πήραμε ομοφώνως στο Συμβούλιο. Άρα δε θέλω να δω τα πράγματα υπό μορφή αρνησικυρίας, τα βλέπω ως προσπάθεια της κοινής ευρωπαϊκής μας θέσης. Βεβαίως, αν αυτή δεν γίνει σεβαστή, τότε κάθε ευρωπαϊκή χώρα έχει υποχρέωση να υπερασπίσει αυτή τη θέση. Και η Ελλάδα, τοποθετήθηκε επ' αυτού ξεκάθαρα χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, θα υπερασπίσει την κοινή ευρωπαϊκή μας θέση».

Σημειώνεται ότι ο στρατάρχης Χάφταρ συναντηθεί στη συνέχεια με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στο γραφείο του στη Βουλή.

Νωρίτερα σήμερα, ο Νίκος Δένδιας είχε συναντηθεί και τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτη Σχοινά, για να συνομιλήσουν ευρωπαϊκά θέματα καθώς και θέματα περιφερειακού ενδιαφέροντος, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.