Μ. Πομπέο: Δεν θα αφήσουμε την Τουρκία να κάνει παράνομες γεωτρήσεις

Μ. Πομπέο: Δεν θα αφήσουμε την Τουρκία να κάνει παράνομες γεωτρήσεις

Ισχυρό μήνυμα προς την Τουρκία έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ τονίζοντας πως η Άγκυρα δεν μπορεί να κάνει παράνομες γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο. Παράλληλα, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον υπουργό Νίκο Δένδια επεσήμανε πως οι ΗΠΑ θα αναλάβουν πρωτοβουλίες για να εξασφαλίσουν επιχειρήσεις σε διεθνή ύδατα θα γίνονται με βάση διεθνείς κανόνες.

Συγκεκριμένα, σε ερώτηση δημοσιογράφου για τις γεωτρήσεις της Τουρκίας ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών απάντησε: «Στη διπλωματία δεν λέμε εκ των προτέρων τις ενέργειες στις οποίες θα προχωρήσουμε. Μπορώ, όμως, να σας πω ότι κατανοούμε τους κινδύνους, γνωρίζουμε τις δραστηριότητες και θα κάνουμε τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να μην έχουμε στρατιωτικοποίηση των θεμάτων και να φτάσουμε σε αποτελέσματα που θα είναι αμοιβαία αποδεκτά. Δεν μπορεί να επιτραπεί στην Τουρκία να κάνει παράνομες γεωτρήσεις».

Σε άλλη ερώτηση για το ίδιο θέμα ο κ. Πομπέο είπε ότι οι ΗΠΑ θα αναλάβουν πρωτοβουλίες για να εξασφαλίσουν ότι οι κινήσεις της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ θα είναι νόμιμες, βάσει διεθνούς δικαίου.

Ως ΗΠΑ ξεκαθαρίσαμε ότι επιχειρήσεις σε διεθνή ύδατα γίνονται με βάσει διεθνείς κανόνες, τόνισε ο Μ. Πομπέο, προσθέτοντας πως «είπαμε στην Τουρκία ότι δράσεις σε διεθνή ύδατα είναι αναπόδεκτες και θα αναλάβουμε διπλωματικές πρωτοβουλίες για να είναι νόμιμες όλες οι ενέργειες που γίνονται». 

Ο κ. Πομπέο διαμήνυσε πως οι ΗΠΑ θέλουν να γίνουν σύμμαχος της Ελλάδας σε πολλά θέματα ενέργειας, «για την ευημερία της Ελλάδας και της Ανατολικής Μεσογείου». Υπό αυτό το πρίσμα, ανέφερε πως τον περασμένο διάστημα συναντήθηκε με την ηγεσία της Κύπρου και του Ισραήλ, που θέλουν να συνεργαστούν στον τομέα της ενέργειας τονίζοντας: «θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι υπάρχουν κανόνες σε ό,τι αφορά την εκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων και κανένας να μην κρατά την Ευρώπη σαν όμηρο».

 

Νωρίτερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε αναδείξει το θέμα των τουρκικών δραστηριοτήτων προς τον αμερικανό ΥΠΕΞ λέγοντας: «Οι πρόσφατες κινήσεις της Τουρκίας στο οικόπεδο 7 της κυπριακής ΑΟΖ παραβιάζουν κατάφωρα τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου. Η Κύπρος ζητά την εφαρμογή του διεθνούς δικαίου και προσδοκώ στη θετική συμβολή των ΗΠΑ που θα βοηθήσει σε ένα πιο γόνιμο κλίμα στην περιοχή».

Από την πλευρά του και ο Νίκος Δένδιας αναφέρθηκε στην τουρκική προκλητικότητα σημειώνοντας πως η Τουρκία έχει προχωρήσει σε σωρεία παραβιάσεων στην κυπριακή ΑΟΖ, ενώ ανέφερε πως οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται στο ιστορικό τους απόγειο.

Όπως τόνισε: «Όλοι οφείλουμε και πρέπει να λειτουργούμε στο πλαίσιο των διεθνών κανόνων. Η παγκόσμια κοινότητα, η ανθρωπότητα έχει περάσει πολλά χρόνια από την εποχή των κανονιοφόρων. Βρισκόμαστε στην εποχή του Δικαίου και της συνεννόησης των λαών. Όποια χώρα και όποια ηγεσία δεν το καταλαβαίνει αυτό βρίσκεται απλώς σε μία άλλη εποχή και ειλικρινά εμείς επιδιώκουμε σχέσεις καλής γειτονίας με όλους, αντιλαμβανόμεθα τις θέσεις όλων, αλλά λειτουργούμε πάντα μέσα στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου που ο 21ος αιώνας έχει επιβάλει σαν απόλυτο κεκτημένο».

Σχετικά με την αμυντική συμφωνία που υπεγράφη σημείωσε πως η συνεργασία με τις ΗΠΑ θα ενισχύσει την αποτελεσματικότητα των Ενόπλων Δυνάμεων: «Η στρατηγική αναβάθμιση της συνεργασίας μας με τις ΗΠΑ συνιστά εγγύηση ασφάλειας και πηγή σταθερότητας, ανάπτυξης και ευημερίας». 

Εκφράζοντας μεγάλη ικανοποίηση για την υπογραφή του σημαντικού Πρωτοκόλλου Τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (Mutual Defense Cooperation Agreement - MDCΑ), ο Ν. Δένδιας επισήμανε ότι «με την επικαιροποίηση της Συμφωνίας σήμερα αναδεικνύεται με τον καλύτερο τρόπο η κοινή μας βούληση να διασφαλίσουμε την αποτελεσματικότητα των αμυντικών μας δυνατοτήτων».