Ν. Χουντής: Γιατί ενώ περικόπτονται συντάξεις, δεν φορολογούνται οι εταιρείες διαδικτυακού στοιχήματος;

Ν. Χουντής: Γιατί ενώ περικόπτονται συντάξεις, δεν φορολογούνται οι εταιρείες διαδικτυακού στοιχήματος;

Ερώτηση προς την Κομισιόν για την απώλεια εσόδων από τη μη φορολόγηση του διαδικτυακού στοιχήματος και την καταπολέμηση του παράνομου τζόγου, κατέθεσε ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας, Νίκος Χουντής.

Ο Νίκος Χουντής, αναφέρει ότι δεκάδες εταιρείες διαδικτυακού στοιχήματος φοροαποφεύγουν, αφού «μέχρι σήμερα οι κυβερνήσεις δεν φρόντισαν για την μετατροπή των προσωρινών αδειών σε μόνιμες, με αποτέλεσμα τεράστιες απώλειες φορολογικών εσόδων» και χαρακτηρίζει σκάνδαλο ότι «τα έτη 2012, 2013, 2014 εισπράχθηκαν φόροι μόλις 63.724 ευρώ, ενώ ο τζίρος του παράνομου τζόγου φτάνει τα 6 δισ. ετησίως, με απώλεια δημοσίων εσόδων 1,5 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση».

Κατηγορεί δε την Κομισιόν ότι ενώ οι Έλληνες πολίτες υπερφορολογούνται, έχουν περικοπεί δημόσιες δαπάνες, μισθοί, συντάξεις, και αναζητούνται εναγωνίως ισοδύναμα για να μην προχωρήσουν επιπλέον περικοπές σε κοινωνικές παροχές, «δεν έχει ζητήσει όλα αυτά τα χρόνια, ως μέλος των θεσμών, από τις ελληνικές κυβερνήσεις την ρύθμιση της εν λόγω αγοράς για την ουσιαστική φορολόγηση των εταιρειών διαδικτυακού στοιχήματος και την καταπολέμηση του παράνομου τζόγου».

Καταλήγοντας, ο ευρωβουλευτής της ΛΑΕ ερωτά την Επιτροπή:

1. Γιατί δεν έχει ζητήσει όλα αυτά τα χρόνια, ως μέλος των θεσμών, από τις εκάστοτε ελληνικές κυβερνήσεις τη ρύθμιση της εν λόγω αγοράς για την ουσιαστική φορολόγηση των εταιρειών και την καταπολέμηση του παράνομου τζόγου;

2. Δεν αποτελεί ουσιαστική παραβίαση της κοινοτικής νομοθεσίας η διαφορετική αντιμετώπιση και φορολόγηση εταιριών που δραστηριοποιούνται στον ίδιο χώρο και οι τεράστιες απώλειες σε ΦΠΑ;

3. Υπάρχουν βέλτιστες πρακτικές φορολόγησης του διαδικτυακού στοιχήματος; Ποια κράτη-μέλη έχουν αντιμετωπίσει αποτελεσματικότερα την φορολόγηση του;»

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ