Ν. Χαρδαλιάς: «Θα πάρουμε τα αναγκαία μέτρα» - Ένταση στον οικισμό των Ρομά

Ν. Χαρδαλιάς: «Θα πάρουμε τα αναγκαία μέτρα» - Ένταση στον οικισμό των Ρομά

«Θα ληφθούν όποια μέτρα είναι αναγκαία για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα που ανέκυψε στη Λάρισα με τα 20 κρούσματα στον οικισμό των Ρομά στη Νέα Σμύρνη», δήλωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς, τονίζοντας ότι «το σημαντικό είναι να μείνουν όλοι στα σπίτια τους».

Εξερχόμενος από την σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Θεσσαλίας ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς τόνισε επίσης ότι θα βρίσκεται σε διαρκή συνεννόηση με όλους τους φορείς.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης ανέφερε σε δηλώσεις του πως κλείνουν όλες οι λαϊκές αγορές στη Λάρισα και σε όλη την Θεσσαλία, επισήμως μπαίνει σε καραντίνα ο καταυλισμός στο Κουτσόχερο και επιστρατεύεται ξενοδοχείο στη Λάρισα σε περίπτωση που χρειαστεί για νέα κρούσματα που δεν θα χωρέσουν στο ιατρικό κέντρο «Αρωγή».

Αποφασίστηκε να κλείσουν οι λαϊκές αγορές, ενώ διαμορφώνεται στην περίμετρο της καραντίνας συγκεκριμένα σημεία τροφοδοσίας στην περιοχή. Την τροφοδοσία αναλαμβάνει ο δήμος με κονδύλια του υπουργείου Εσωτερικών. Επίσης, έγινε μεγάλη συζήτηση για πιθανή καραντίνα και σε άλλους οικισμούς Ρομά. Παράλληλα, όπως διευκρίνισε ο κ. Καλογιάννης, δεν τέθηκε ως θέμα συζήτηση για ολική καραντίνα για την πόλη της Λάρισας.

Ο διευθυντής της ομάδας απόκρισης και ετοιμότητας του ΕΟΔΥ Σπύρος Σαπουνάς δήλωσε στον ΣΚΑΪ ότι από το πρωί έγιναν 150 έλεγχοι σε όλους τους κατοίκους του αρχικού οικισμού και μετά το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ έχει κάνει ήδη 200 ελέγχους και συνεχίζει. 

Εκτονώθηκε η ένταση στην περιοχή

Νωρίτερα, στιγμές έντασης διαδραματίστηκαν στην συνοικία της Νέας Σμύρνης, με κατοίκους της περιοχής να ζητούν εξηγήσεις από τους αρμόδιους για την επιβολή της καραντίνας στην περιοχή, ωστόσο γρήγορα τα πνεύματα ηρέμησαν, με τις αρχές να ζητούν από τους διαμένοντες στον οικισμό να τηρήσουν τα προβλεπόμενα μέτρα και να παραμείνουν στα σπίτια τους.

Μάλιστα, ορισμένοι κάτοικοι επιφύλαξαν υποδοχή με χειροκροτήματα στον καθηγητή λοιμωξιολογίας Σωτήρη Τσιόδρα όταν έφτασε στην περιοχή.

Μαζικά τεστ στον οικισμό των Ρομά

Υπενθυμίζεται ότι ήδη από το πρωί κλιμάκιο ειδικών του ΕΟΔΥ βρίσκεται στην περιοχή  που έχει τεθεί από χτες σε καραντίνα και προχωρά σε μαζικά τεστ. 

Σύμφωνα με πληροφορίες σε καραντίνα θα μπει και η δομή μεταναστών στο Κουτσόχερο της Λάρισας, καθώς από την ιχνηλάτηση προέκυψε ότι ο 32χρονος Ρομά που ήταν το πρώτο διαπιστωμένο κρούσμα είχε επαφές και με μη διαμένοντες στη συγκεκριμένη δομή.

Σημειώνεται ότι όλοι οι θετικοί στον ιό θα μεταφερθούν σε δομή φιλοξενίας και συγκεκριμένα στο Κέντρο Αποκατάστασης και Αποθεραπείας «Αρωγή», όπου θα παρακολουθούνται από κλιμάκιο του ΕΟΔΥ, ενώ όλοι όσοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες θα μεταφερθούν σε ξενοδοχεία με μέριμνα της ΓΓΠΠ.

Ο  επικεφαλής των καθηγητή Eπιδημιολογίας και Υγιεινής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, κατέφθασε το πρωί στη Λάρισα, ώστε να λάβει ένα μεγάλο αριθμό δειγμάτων από μερίδα του πληθυσμού που βρίσκεται από χθες το βράδυ σε καραντίνα λόγω πολλαπλών κρουσμάτων κορονοϊού.

Σύμφωνα με τον κ. Χριστοδούλου, το κλιμάκιο θα λάβει τουλάχιστον 200 δείγματα, ώστε να διαπιστωθεί το μέγεθος της διασποράς που ενδεχομένως υπάρχει στην περιοχή.