Δεν νοείται εφησυχασμός, παράταση καραντίνας σε Εχίνο Ξάνθης
Ν. Χαρδαλιάς

Δεν νοείται εφησυχασμός, παράταση καραντίνας σε Εχίνο Ξάνθης

Την παράταση της καραντίνας στο χωριό Εχίνος της Ξάνθης, για καθαρά προληπτικούς λόγους, ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς τονίζοντας ότι σε όλη τη χώρα η εφαρμογή των μέτρων δείχνει ότι ο στόχος εβδομάδα με την εβδομάδα, μέρα με την ημέρα επιτυγχάνεται.

Όπως είπε, τα μέχρι στιγμής δεδομένα μάλλον δικαιώνουν την κοινή μας προσπάθεια και αποδεικνύουν ότι μπορούμε να σπάσουμε την αλυσίδα μετάδοσης του ιού, αρκεί να συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα και έκανε λόγο για δύσκολη μάχη, τονίζοντας ότι «το χειρότερο λάθος που μπορούμε να κάνουμε είναι να υποτιμήσουμε τον εχθρό που αντιμετωπίζουμε», γι' αυτό είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να τηρούμε τις οδηγίες των ειδικών.

Παράλληλα, δήλωσε κατηγορηματικά ότι ο Απρίλης θα είναι ο πιο δύσκολος, αλλά και ο πιο κρίσιμος μήνας και ότι δεν επιτρέπεται κανένας εφησυχασμός. «Γι' αυτό άλλωστε παρατάθηκαν μέχρις τις 27 Απριλίου τα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας. Καλούμαστε να διαφυλάξουμε αυτό που με κόπο κερδίσαμε έως σήμερα. Τα ευρήματα, ο αριθμός των κρουσμάτων, ανά πάσα στιγμή μπορεί να μεταβληθούν, γι' αυτό αν χαλαρώσουμε, δυστυχώς θα το πληρώσουμε», επισήμανε.

Επίσης έκανε ειδική μνεία για τις παραβιάσεις των κανόνων περιορισμού σε σχέση με τα φαινόμενα που παρατηρήθηκαν από συγκεντρώσεις πολιτών σε εκκλησίες, όπως σε 2 εκκλησίες στην Πάτρα και την Αγία Βαρβάρα. «Ουδείς δεν μπορεί να λειτουργεί εκτός νόμων και κανόνων», υπογράμμισε 

Όσον αφορά στο επιχειρησιακό σκέλος, ενημέρωσε ότι από την έναρξη εφαρμογής των μέτρων μέχρι και χθες είχαν επιβληθεί 21.308 πρόστιμα για παραβάσεις σχετικά με τον περιορισμό της κυκλοφορίας πολιτών και έχουν καταγραφεί 359 παραβάσεις ως προς την αναστολή λειτουργίας των καταστημάτων, οδηγώντας σε 353 συλλήψεις.

Ο  υφυπουργός ανέφερε επίσης ότι την περασμένη Πέμπτη  λόγω καιρικών συνθηκών δόθηκε άδεια για να προσεγγίσουν το Λαύριο τα ιδιωτικά σκάφη αναψυχής που λόγω των μέτρων δεν μπορούσαν να προσεγγίσουν ελληνικά λιμάνια . «Τα σκάφη θα παραμένουν εκεί και όλα τα πληρώματα θα παραμείνουν σε καραντίνα για 14 ημέρες», πρόσθεσε ο κ. Χαρδαλιά.