Ν. Χαρδαλιάς για πλημμύρες: Δεν δημιουργήσαμε πανικό γιατί θα είχε απρόβλεπτες συνέπειες

Ν. Χαρδαλιάς για πλημμύρες: Δεν δημιουργήσαμε πανικό γιατί θα είχε απρόβλεπτες συνέπειες

«Η αποστολή 112 τη νύχτα σε μια περιοχή χωρίς ρεύμα και με καταστροφές στο δίκτυο με ανεξέλεγκτους χειμάρρους και αρκετά υπόγεια, δεν θα έσωζε ζωές αλλά θα δημιουργούσε πανικό. Θα οδηγούσαμε τους πολίτες με μαθηματική ακρίβεια εκτός οικίας και θα θρηνούσαμε θύματα είτε από πνιγμό είτε από ηλεκτροπληξία», ανέφερε ο Ν. Χαρδαλιάς στη Βουλή απαντώντας στον Γ. Ραγκούση.

Συγκεκριμένα, αναφερόμενος στις πλημμύρες στην Εύβοια υπογράμμισε ότι «δεν υπήρχε καμία επίσημη ενημέρωση ή έστω προειδοποίηση για ακραίο φαινόμενο πλημμυρικού χαρακτήρα». «Ουδείς το προέβλεψε. Ποτέ μα ποτέ δεν εκδόθηκε από την ΕΜΥ δελτίο επικίνδυνων φαινομένων», ξεκαθάρισε ο υπουργός, ανακοινώνοντας ότι «σύντομα οι όποιες εξηγήσεις θα δοθούν και όχι σε’ μένα». 

Αναφορικά με την μη αποστολή μηνύματος μέσω του 112 ο Ν. Χαρδαλιάς εξήγησε: «Η αποστολή 112 τη νύχτα σε μια περιοχή χωρίς ρεύμα και με καταστροφές στο δίκτυο με ανεξέλεγκτους χειμάρρους και αρκετά υπόγεια, δεν θα έσωζε ζωές αλλά θα δημιουργούσε πανικό. Θα οδηγούσαμε τους πολίτες με μαθηματική ακρίβεια εκτός οικίας και θα θρηνούσαμε θύματα είτε από πνιγμό είτε από ηλεκτροπληξία». Αντιθέτως, υπογράμμισε ο ίδιος στην Καρδίτσα όπου υπήρχε ακριβή πρόβλεψη αναχώματα και σπίτια συντριπτικά ισόγεια εστάλη σχετικό μήνυμα.

Για την πυρκαγιά στις Μυκήνες κατηγόρησε τον συντάκτη της ερώτησης για μνημειώδη άγνοια. Μάλιστα, υπογράμμισε ότι τα πρώτα οχήματα έφτασαν στα 13 λεπτά και τα εναέρια σε λιγότερο από μια ώρα. «Είχαμε 8 εναέρια μέσα που έκανα 127 ρίψεις σε σε 20 ώρες και 33 λεπτά ενώ κινητοποιήθηκαν 170 οχήματα σε μια φωτιά που θα μπορούσε να κάψει τα πάντα».

Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Ραγκούσης ισχυρίστηκε ότι ψευδώς η κυβέρνηση λέει ότι δεν μπορούσε να χρησιμοποιηθεί το 112 γιατί θα υπήρχαν περισσότερα θύματα, αφού τόσο η ΕΜΥ όσο και το Αστεροσκοπείο έχουν διαψεύσει τους αντίστοιχους ισχυρισμούς ότι η Πολιτική Προστασία δεν είχε ενημέρωση για το μέγεθος του φαινομένου.

«Είναι η πρώτη φορά που καταγράφεται πυρκαγιά μέσα στον συγκεκριμένο αρχαιολογικό χώρο και δεν θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερη, ενώ όταν ξέσπασε, από την Πυροσβεστική «δεν υπήρχε όχημα τριγύρω», σημείωσε αναφορικά με την πυρκαγιά στις Μυκήνες.