Ν. Χαρδαλιάς: Από Δευτέρα «ναι» στην Εύβοια - «Όχι» σε Ελαφόνησο και Λευκάδα

Ν. Χαρδαλιάς: Από Δευτέρα «ναι» στην Εύβοια - «Όχι» σε Ελαφόνησο και Λευκάδα

Την δυνατότητα να μετακινηθούν κανονικά προς την Εύβοια έχουν οι πολίτες, διευκρίνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς στην συνέντευξη τύπου του υπουργείου Υγείας για την πορεία της πανδημίας του κορονοιού στην Ελλάδα.

Την ίδια ώρα, δεν είναι εφικτή έως τις 25 Μαίου η μετακίνηση πολιτών προς την Ελαφόνησο και την Λευκάδα. Τα δύο αυτά μέρη, όπως είπε ορίζονται ως νησιωτικοί περιορισμοί και ως εκ τούτου η μετακίνηση εκεί όπως και στα υπόλοιπα νησιά θα επιτραπεί,από τις 25 Μαΐου.

Κατέστησε σαφές πως δεν θα γίνει καμία έκπτωση εις βάρος της δημόσιας υγείας ενώ ενημέρωσε πως αύριο θα ανακοινωθούν οι κανόνες για τις εσωτερικές μετακινήσεις, ακτοπλοϊκές, θαλάσσιες και οδικές.

Ο υφυπουργός υπενθύμισε ότι από τις 25 Μαίου επαναλειτουργούν οι βοτανικοί κήποι, τα ζωολογικά πάρκα,οι αρχαιολογικοί χώροι αλλά και οι χώροι λατρείας όπου θα επιτρέπεται η τέλεση λειτουργιών και μυστηρίων.

Την ίδια ώρα τότε θα μπορούν να συνεχιστούν και τα κινηματογραφικά γυρίσματα.

Ο κ. Χαρδαλιάς επεσήμανε εκ νέου πως η επιτρεπτή απόσταση είναι ένα άτομο ανά 10 τ.μ., ενώ είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας και αντισηπτικού.

Ακόμη, σημείωσε πως θα ανοίξουν από αύριο, Σάββατο, 515 οργανωμένες παραλίες, στέλνοντας αυστηρό μήνυμα τόσο στους πολίτες όσο και στους υπεύθυνους για τον τρόπο με τον οποίο θα πραγματοποιηθεί η επαναλειτουργία τους.

Προανήγγειλε παράλληλα πρόστιμα που θα ξεκινούν από 5.000 ευρώ και θα φτάνουν μέχρι και τις  20.000 ευρώ ενώ σημείωσε ότι προβλέπεται ακόμα και το κλείσιμο των επιχειρήσεων για 30 ημέρες εφόσον διαπιστωθούν παραβάσεις.

«Ο μέγιστος αριθμός λουόμενων είναι τα 40 άτομα ανά 1.000 τ.μ. και είναι υποχρεωτική η καταγραφή των παρευρισκόμενων. Ως προς την απόσταση ανάμεσα στις ομπρέλες, η ελάχιστη απόσταση μεταξύ των αξόνων των ομπρελών ορίζεται στα 4 μέτρα», επισήμανε ο κ. Χαρδαλιάς.