Ν. Βούτσης: Την επόμενη Παρασκευή στη Βουλή η άρση ασυλίας του Αν. Λοβέρδου

Ν. Βούτσης: Την επόμενη Παρασκευή στη Βουλή η άρση ασυλίας του Αν. Λοβέρδου

Του Αλέξανδρου Διαμάντη

Την ερχόμενη Πέμπτη θα συνεδριάσει η Επιτροπή Δεοντολογίας για την υπόθεση της άρσης ασυλίας του Ανδρέα Λοβέρδου, με αφορμή τη δικογραφία για τη Novartis που ήρθε προχθές στη Βουλή. Σύμφωνα, μάλιστα, με τον Πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση η σχετική συνεδρίαση της Ολομέλειας θα γίνει μια μέρα αργότερα, ήτοι την Παρασκευή και σε αυτήν δεν αποκλείεται να μιλήσει και ο Αλέξης Τσίπρας, με δεδομένο ότι ο κ. Βούτσης -μιλώντας με κοινοβουλευτικούς συντάκτες- το άφησε ανοικτό. Πάντως, στις ίδιες συνεδριάσεις θα συζητηθούν και οι άρσεις ασυλίας του Π. Πολάκη (για συκοφαντική δυσφήμιση), του Π. Καμμένου (με από μήνυση του Γ. Κουρτάκη), του Μάριου Σαλμά (για τις αρθροσκοπήσεις).

«Είναι κατά σειρά που έχουν έρθει, γιατί τηρούμε απαρεγκλίτως τη σειρά που έρχονται και κατατίθενται στο πρωτόκολλο. Η υπόθεση Λοβέρδου έρχεται μπροστά για προφανείς λόγους ενδιαφέροντος από όλες τις πλευρές κι από ίδιο κ. Λοβέρδο», σημείωσε ο Ν. Βούτσης.

Εκλογές τον Σεπτέμβρη

Την ίδια ώρα, ο Πρόεδρος της Βουλής σημείωσε ότι το ερχόμενο διάστημα η Βουλή θα έχει πυκνό νομοθετικό έργο. Μάλιστα, θέλοντας να δώσει τέλος στα σενάρια πρόωρων εκλογών, προέβλεψε ότι μετά τη 2η Κυριακή των εκλογών, μέσα στον Ιούνιο και αρχές ή μέσα Ιουλίου «Θα υπάρχει επίσης πυκνή λειτουργία. Γι' αυτό δεν αποφασίσαμε στη Διάσκεψη για θερινά τμήματα. Θα δούμε πρώτα τον όγκο της δουλειάς κι αφού μπουν οι ημερομηνίες για τις  βουλευτικές εκλογές που προβλέπονται το Σεπτέμβριο», υπογράμμισε επίσης.

Ενημερώνοντας, δε, για το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα εξήγησε ότι η Βουλή δεν θα κλείσει καθόλου λόγω ευρωεκλογών ενώ θα μείνει ανοιχτή και στο μεσοδιάστημα ανάμεσα στις 2 εκλογές, αλλά -όπως είπε ο κ. Βούτσης- «θα είναι χαλαρά τα πράγματα». Σε ερώτηση, μάλιστα, αν η επισήμανση περί πυκνού νομοθετικού έργου βάζει ταφόπλακα στα σενάρια για πρόωρες εκλογές απάντησε μονολεκτικά «εντελώς». Να σημειωθεί ότι μέχρι την Μεγάλη Τρίτη θα ψηφιστούν και οι 120 δόσεις αλλά και το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας για τις πανελλήνιες.

Έκκληση για τα αναδρομικά 

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των κοινοβουλευτικών συντακτών, ο Πρόεδρος της Βουλής απηύθυνε έκκληση τους συνταξιούχους βουλευτές να σταματήσουν τη διεκδίκηση των αναδρομικών. «Η έκκληση που κάνουμε και έχει γίνει επανειλημμένα είναι να αποσυρθούν οι διεκδικήσεις – επί των οποίων όμως σημειώνω – ότι έχουν ληφθεί τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις κι από το Ελεγκτικό Συνέδριο κλπ. Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει κάτι διαφορετικό, μπορεί να επιβραδύνει μόνο ή να βάλει σε χρονοδιάγραμμα μακρύ το θέμα της όποιας ικανοποίησης κι αυτό γίνεται, αλλά όχι να λειτουργήσει αντίθετα», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος υπενθύμισε ότι ήδη από τις 2009 επί προεδρίας Σιούφα κατατέθηκαν από τις Κ.Ο απόψεις που έλεγαν να αποσυνδεθεί – να μην τηρείται το ψήφισμα του 1975 για σύνδεση των αμοιβών δικαστικών με τους βουλευτές. Τελικά, τον Νοέμβριο  του 2015 ελήφθη  απόφαση στη Βουλή περί αποσύνδεσης των δύο μισθών.

«Από τότε δημοσίως είχαμε πει και το έχουν πει και οι Κ.Ο επανειλημμένως που τους αφορούσαν ιδίως με πολλούς βουλευτές στο παρελθόν να μην υπάρχει διεκδίκηση αναδρομικών εκ μέρους των βουλευτών. Αυτό το επαναλαμβάνω και τώρα. Υπάρχει ένα ηθικό και πολιτικό πρόβλημα», παρατήρησε ο Πρόεδρος της Βουλής, νίπτοντας ουσιαστικά τας χείρας του! Εξου κιόλας υποστήριξε ότι το μόνο πω μπορώ να κάνω είναι «να πως προς εσάς ότι ηθικά και πολιτικά για μία ακόμα φορά ζητάμε από παλαιότερους συναδέλφους – 260 οι πρώην και είναι 150 ή 200 περίπου αυτοί που έχουν τελεσίδικες αποφάσεις –να αποσύρουν τις διεκδικήσεις ή να παραιτηθούν των αποφάσεων». 

Την ερχόμενη Τετάρτη οι Γερμανικές αποζημιώσεις

Τέλος, ο Ν. Βούτσης παρουσίασε συνοπτικά το σχέδιο του για την επικείμενη συζήτηση για τις γερμανικές αποζημιώσεις. «Θα υπάρξει πρόταση του Προέδρου Βουλής όπου η Βουλή θα εντέλλεται στην κυβέρνηση για να προχωρήσει στη διεκδίκηση», είπε ενώ σε ερώτηση αν η  πρόταση Προέδρου θα προτείνει βήματα ή και τι πρέπει να διεκδικήσουμε απάντησε: «Βήματα. Το πόρισμα έφτασε εκεί που έφτασε. Θα ήταν λάθος να πούμε ότι τα ποσά και τους δρόμους διεκδίκησης τα γράφουμε σε ένα χαρτί που θα δεσμεύει τον τρόπο που θα γίνει η διεκδίκηση», τόνισε και μίλησε για εφαλτήριο ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία.